Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

(function (d) { var js, s = d.getElementById('outstream'); js = d.createElement('script'); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute("data-pmp-id", 943642); s.appendChild(js); s.style.marginBottom = "16px"; })(window.document); }).serve(); }; if (w.teads && w.teads.page) { ttag(); } else if (!w.teadsscript) { var s = document.createElement('script'); s.src = 'https://s8t.teads.tv/media/format/v3/teads-format.min.js'; s.async = true; s.onload = ttag; w.teadsscript = d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(s); } else { w.teadsscript.addEventListener('load', ttag); } })(window, document);

} } } });

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Rayo Vallecano de Madrid
 • Perustettu: 1924
 • Stadion: Campo de Fútbol de Vallecas (14 708)
 • Kotikaupunki: Madrid
 • Kotiasu: Valkoinen
 • Vierasasu: Musta
 • Manageri: Andoni Iraola
 • Saavutukset: La Liga 2:n voitto kaudella 2017-18.

Madridin sympaattinen lähiöseura palasi La Ligaan

Rayon kausi päättyi nousujuhliin. Kuva: Getty Images.
 • La Liga 2: 6. (voitti karsintojen finaalissa Gironan yhteismaalein 3-2)
 • Pisteet: 67
 • 19 voittoa, 10 tasapeliä, 13 tappiota
 • Maaliero: 52-40
 • Cupit:
  • Copa del Rey: Neljännesvälierät, hävisi Barcelonalle 2-1

Rayon viime kausi oli vuoristoratamainen. Seura oli asettanut sarjanousun ainoaksi tavoitteekseen. Madridilaisseura aloitti kauden varsin mallikkaasti, mutta kärsi syksyllä ja talvella suvantovaiheista, joiden seurauksena Rayo jäi ulos kärkikahinoista kevätkaudella. Kaiken oleellisen Rayon kaudesta kertoo se, että seura varmisti nousukarsintapaikkansa toiseksi viimeisellä sarjakierroksella.

Rayo lähti nousukarsintoihin selvänä altavastaajana, mutta päävalmentaja Andoni Iraola sai joukkueestaan parhaan irti kauden tärkeimmässä paikassa. Rayo murskasi Leganésin nousukarsintojen välierissä yhteismaalein 5-1, vaikka Leganésia pidettiin selvänä suosikkina jopa suoraan nousuun.

Saavutus oli huomattava, sillä Rayo oli menettänyt ykkösmaalivahtinsa Stole Dimitrievskin Pohjois-Makedonian EM-kisajoukkueeseen, eikä Dimitrievski osallistunut nousukarsintoihin. Myös avainpuolustaja Luis Advíncula ei pelannut Leganés-otteluparissa, koska hän edusti Perua MM-karsinnoissa. Rayo sai kuitenkin kutsuttua laitapuolustajan takaisin vahvuuteen nousukarsintafinaaleihin mennessä, eikä Advíncula pelannut Copa Américassa.

Nousukarsintafinaalit alkoivat haastavasti. Girona voitti Rayon Madridissa 2-1 ja lähti suursuosikkina toiseen osaan. Girona hallitsi pelitapahtumia, kykeni luomaan loistavia maalipaikkoja ja sai pallon tolppaankin, mutta Rayo onnistui voittamaan vierasottelun maalein 2-0 varmistaen nousun takaisin La Ligaan.

Kauden päätteeksi todellinen seuralegenda Alberto García lopetti pelaajauransa.

Mitä siirtoja Rayo Vallecano on tehnyt kesällä? Mitä siirtoja saatetaan vielä nähdä? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla kesän siirrot”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 2.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Rauhallinen siirtoikkuna

Rayo maksoi Cissistä noin miljoona euroa Fuenlabradalle. Kuva: Getty Images.

Rayon osalta kesän siirtomarkkinat ovat sujuneet varsin rauhallisesti. Rayo hankki Pathé Cissin ja Randy Ntekan Fuenlabradasta yhteensä noin 2,3 miljoonalla eurolla. Ciss pelasi hienon kauden Fuenlabradan keskikentällä ja kilpailee Rayossa avauksen paikasta Ntekan tapaan. Nteka on hyökkäävä keskikenttäpelaaja.

Rayo lunasti viime kaudella seurassa lainalla pelanneen Fran Garcían itselleen Real Madridista noin kahdella miljoonalla eurolla. Rayo on asettanut nuoreen laitapuolustajaan suuret odotukset ja García saa välittömästi merkittävän roolin La Ligassa.

Oikea laitapuolustaja Iván Balliu saapui Rayoon ilmaissiirrolla Almeríasta. Monipuolinen Balliu kykenee pelaamaan myös laitahyökkääjänä ja päävalmentaja Andoni Iraola on peluuttanutkin häntä hieman ylempänä harjoituskaudella.

Leo Ulloa jätti Rayon. Kärjen sopimus päättyi, eikä sitä uusittu. Emiliano Velázquezin sopimustilanne puhuttaa edelleen. Rayon pitkäaikaisen topparin sopimus päättyi kesäkuun lopussa, eikä sitä ole vieläkään uusittu. Velázquez on todennut haluavansa jatkaa uraansa Rayossa, mutta seura ei ole vielä tehnyt jatkosopimustarjousta.

Pelaajasiirrot

[get-transfer-table table=”214″ team=”Rayo Vallecano”]

Ketkä ovat Rayo Vallecanon suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 3.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Tähdet

Santi Comesaña
24 vuotta
Keskikenttäpelaaja

Kuva: Getty images.

24-vuotias Comesaña kuuluu iästään huolimatta Rayo-konkarien joukkoon. Keskikenttäpelaaja on edustanut Rayoa viiden vuoden ajan ja pelannut seurassa jo 140 ottelua.

Comesaña oli Rayon edustusjoukkueessa seuran edellisellä pääsarjavisiitillä ja todisti kykenevänsä pelaamaan La Ligassa. Seuran taloustilanteen vuoksi entistä suuremmassa roolissa alkavalla kaudella.

Óscar Trejo
33 vuotta
Hyökkäävä keskikenttäpelaaja

Kuva: Getty Images.

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja on pelannut Rayossa yhteensä viiden kauden ajan. 33-vuotias argentiinalainen on hyvin laadukas pelaaja Segundassa, mutta La Ligassa vietetty kausi muutama vuosi takaperin ei sujunut suunnitelmien mukaan.

Rayo-legendaksi muodostunut Trejo on siitä huolimatta Iraolan ehdoton luottomies alkavallakin kaudella ja kuuluu luonnollisesti avauskokoonpanoon.

Alejandro Catena
26 vuotta
Keskuspuolustaja

Rayon ykköstoppari. Pelasi vakuuttavan kauden Rayon takalinjoilla, mutta taso La Ligassa on vielä mittaamatta. 26-vuotias Catena sai viime kaudella huomattavasti positiivista palautetta julkisuudessa Iraolalta ja lienee itsestäänselvää, että kookas toppari johtaa madridilaisten puolustusta myös alkavalla kaudella.

Muodostaa laadukkaan toppariparin Esteban Saveljichin kanssa. Ensi kaudella suuri näyttöpaikka ison yleisön edessä.

Läpimurtopelaaja – Fran García

Fran García nousi ryminällä Rayon avainpelaajaksi. Kuva: Getty Images.

Fran García pelasi upean viime kauden Rayossa. 21-vuotias vasen laitapuolustaja pelasi viime kauden lainalla Rayossa Real Madridista. García nappasi heti ensimmäisellä kaudellaan täysammattilaissarjassa avauskokoonpanon paikan ja oli pelipaikallaan sarjan parhaimmistoa.

Rayo hankki Garcían itselleen Real Madridista kahdella miljoonalla eurolla. Kaiken järjen mukaan päävalmentaja Iraola luottaa Garcíaan avauskokoonpanossaan ensi kaudellakin. Nuorukainen saa Catenan tapaan suuren näyttöpaikan La Ligassa. Segundaan taso riitti heittämällä, mutta hyppy La Ligaan on merkittävä.

Muutama vuosi sitten Real Madridin edustusjoukkueessa debytoinut García on Rayolle elintärkeä pelaaja myös pelikenttien ulkopuolella. García on arvioitu sen verran lupaavaksi pelaajaksi, että Rayolla on mahdollisuus kehittää García sellaiseksi pelaajaksi, josta saa mukavan siirtosumman muutaman vuoden kuluttua.

Miten Rayo Vallecano pelaa ja minkälaisella ryhmityksellä? Entä mikä on Rayo Vallecanon ihanneavaus? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla valmennus, peliryhmitys sekä ihanneavaus”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 4.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Andoni Iraola parrasvaloissa – luvassa lyhyen uran suurin haaste

Valmennusryhmä

 • Päävalmentaja: Andoni Iraola
 • Valmentaja: Juan Luna Eslava
 • Kuntovalmentaja: Julio Muñoz Saldaña
 • Kuntovalmentaja: Miguel García
 • Maalivahtivalmentaja: Pedro Moncayo
 • Maalivahtivalmentaja: Jorge Ramírez Fernández
Andoni Iraola on tehnyt hienoa työtä Rayossa. Kuva: Getty

Iraola on kokematon valmentaja. Pelaajaurallaan seuralegendaksi Athleticissa noussut entinen laitapuolustaja on valmentanut vasta kolmen vuoden ajan. Iraola aloitti valmennusuransa kyproslaisen AEK Larnakan peräsimessä. Sieltä matka jatkui CD Mirandésiin, jossa Iraola teki hyvää työtä ja luotsasi pikkuseuran sensaatiomaisesti Copan välieriin. Iraola nosti Rayon pääsarjaan heti ensimmäisellä kaudellaan.

Iraola on saanut lyhyen valmennusuransa aikana paljon kehuja pelaajiltaan. Muun muassa Mirandésissa pelaajat totesivat julkisesti 39-vuotiaan Iraolan olevan heidän uransa paras valmentaja, vaikka kyseessä on vasta muutaman vuoden ammattia harjoittanut luotsi.

Iraola peluutti Mirandésissa asteen suoraviivaisempaa jalkapalloa kuin Rayossa. Iraolan Mirandés prässäsi aktiivisesti korkealta ja yritti jättää vastustajalle mahdollisimman vähän tilaa pelinrakenteluvaiheessa tukkimalla keskikentän usein viidellä pelaajalla.

Samaa on nähty myös Rayossa. Monet ovat sanoneet intensiteetin olevan avainasemassa Iraolan joukkueissa. Joukkue voi olla teknisesti muita jäljessä, mutta Iraolan joukkueet harvoin jäävät intensiteetissä jalkoihin – jos koskaan.

Monet muistavat Iraolan etenkin Athleticista. Iraola pelasi kasvattajaseuransa Athleticin edustusjoukkueessa 12 vuoden aikana yhteensä 499 ottelussa. Iraola pelasi myös seitsemän ottelua Espanjan A-maajoukkueessa. Iraola lopetti pelaajauransa New York City FC:ssä Frank Lampardin, David Villan ja Andrea Pirlon joukkuetoverina.

Peliryhmitys – muoto

Iraola peluutti viime kaudella käytännössä jatkuvasti 4-2-3-1:stä. Se toki osin johtui Rayon heikosta loukkaantumistilanteestakin, kun joukkueessa oli usein terveenä vain yksi – maksimissaan kaksi – puhdas kärki.

Rayo lähtee samanlaisella muodolla liikkeelle myös alkavalla kaudella. Iraola kokeili viime kaudella muutamaan eri otteeseen erilaisia muotoja, mutta yksikään niistä ei toiminut riittävän hyvin ja luotsi palasi toistuvasti tuttuun 4-2-3-1:seen. Perinteinen 4-4-2 on Iraolan varavaihtoehto.

Ennen kautta on jo helppo sanoa, että Fran García, Alejandro Catena, Santi Comesaña ja Óscar Trejo saavat huomattavasti vastuuta Iraolalta. Emi Velázquez ja Esteban Saveljich kilpailevat avauskokoonpanon paikasta puolustuslinjassa.

Mario Suárezin sopimus Rayon kanssa kattaa alkavan kauden, mutta kokenut keskikenttäpelaaja jäi olemattomalle vastuulle viime kaudella Segundassa. Aika on ajanut Suárezista ohi, eikä Atléticossa La Ligan ja Copan voittanut pelaaja saa roolia Iraolalta. Jos jää, tuo ainakin kokemusta pukukoppiin pääsarjatasolta.

Paco Jémezin alaisuudessa Rayo tunnettiin joukkueena, joka otti ilomielin pallonhallinnan itselleen ja yritti pelata rajoittuneella pelaajamateriaalilla nopeaa lyhytsyöttöpeliä. Se ei tuonut tulosta. Iraolan alaisuudessa Rayoa voidaan kutsua jopa suoraviivaiseksi joukkueeksi, joka prässää todella korkealta ja ottaa siinä myös aktiivisesti riskejä.

Iraolan Mirandés oli aikoinaan laadukas erikoistilannejoukkue, joka teki paljon maaleja kulma- ja vapaapotkutilanteista. Viime kauden Rayossakin oli nähtävissä samanlaisia piirteitä etenkin verrattaessa aiempien vuosien painoksiin.

Ihanneavaus (4-2-3-1)

Rayo Vallecanon ihanneavauskokoonpano kaudella 2021-22.

Pelaajalista

[table id=147 /]

Mistä sijoista Rayo Vallecano pelaa ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 5.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Edessä pikavisiitti La Ligaan – taso ei riitä

Sijat: 17-20

Rayon pelaajamateriaali ei ole La Ligan vaatimalla tasolla. Se on ikävä tosiasia. Joukkueen taso putoaa liikaa, kun avainpelaajat eivät ole pelikunnossa. Tason riittämättömyys korostuu etenkin hyökkäyksessä. Joukkueessa on liian monta kysymysmerkkiä, jotka aiheuttavat harmaita hiuksia Iraolalle.

Rayon pelaajamateriaali on selvästi heikompi kuin niin ikään pääsarjaan nousseiden Espanyolin ja Mallorcan, joiden kanssa madridilaisten pitäisi lähtökohtaisesti taistella sarjapaikasta. Rayo antaa liian paljon tasoitusta muille, jonka vuoksi kaikki muu kuin putoaminen takaisin Segundaan voidaan laskea todelliseksi huippusuoritukseksi.

Rayo tarvitsisi muutaman täsmähankinnan kärkeen ja keskikentälle, mutta Rayon taloustilanteen tuntien sellaisia ei ole tulossa edes elokuun lopussa, kun siirtoikkuna päättyy.

Mahdollisuudet

Kannattajat palaavat stadioneille heti kauden alussa. Vallecas on äärimmäisen ikävä paikka käytännössä jokaiselle vierasjoukkueelle. Jos Rayo saa luotua kotistadionistaan sellaisen paikan, jossa sitä on hyvin vaikea kaataa, on sillä teoreettiset – joskin pienet – mahdollisuudet säilyä La Ligassa.

Kaudella 2018-19 Rayo sai kotiotteluissaan yli puolet enemmän pisteitä kuin vieraissa ja taisteli kauden loppuun saakka säilymisestä. Rayo putosi lopulta Segundaan, mutta osoitti kykenevänsä pärjäämään La Ligassa nimenomaan kotikentällään.

Ei ole unohdettava kuuluisaa yllätysmomenttia. Rayon ensimmäisen kymmenen ottelun ohjelma olisi voinut olla huomattavasti vaikeampikin. Jos Rayo saa kauden alussa hyviä tuloksia muun muassa otteluista Levantea, Cádizia, Getafea, Osasunaa ja Elcheä vastaan, olisi seuran selvästi helpompi lähteä talven ja kevätkauden vaikeisiin sarjapaikan ratkaiseviin otteluihin.

Haasteet

Haasteita on lukuisia. Suurin mielenkiinto kohdistuu maalintekoon ja siihen, miten Rayo ja Iraola kykenevät selvittämään niistä aiheutuvat vaikeudet. Rayolle on helppo povata suuria maalinteko-ongelmia. Edellisellä La Liga -visiitillään seuralla oli käytössään huippuvireinen Raúl de Tomás, joka iski 14 täysosumaa, mutta nyt sellainen loistaa poissaolollaan.

Rayo kykeni luomaan maalipaikkoja- ja odottamaa viime kaudella varsin mukavasti, mutta alkavalla lähtökohdat ovat täysin erilaiset. Rayo on lähtökohtaisesti sarjan huonoin joukkue, jolla on vaikeuksia pitkälti jokaista joukkuetta vastaan ja maalipaikat jäävät pakostikin vähiin.

Vain muutama Rayon pelaaja on todistanut kykenevänsä pelaamaan La Ligassa. Ongelma on siten varsin samanlainen kuin kaudella 18-19. Silloin de Tomás yllätti ja yritti pitää joukkueen yksin sarjassa, mutta sellaista valttikorttia ei ole tällä kaudella käytössä.

Vaikka muuan Comesaña, Cateno ja Trejo ovat hyviä jalkapalloilijoita, ei sillä kolmikolla pelasteta mitenkään sarjapaikkaa. Materiaali on kapea, eikä Iraolalla ole riittävästi vaihtoehtoja, joten edessä on putoaminen takaisin Segundaan.

[td_block_11 custom_title=”Rayo Vallecano -uutiset” tag_slug=”rayo-vallecano” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”]