Espanja lähti Tokion olympialaisten miesten jalkapalloturnaukseen monien mielestä suurimpana ennakkosuosikkina. Joukkueessa oli mukana peräti kuusi EM-kisoissa pelannutta pelaajaa, sekä useita muita nimimiehiä. Paperilla nippu oli yksi lähihistorian ehdottomasti nimekkäimmistä miesten olympiaturnauksessa.

Erityisen vakuuttavaa tekeminen ei kuitenkaan ole toistaiseksi ollut. Alkulohkon kolmessa ottelussaan Espanja teki vain kaksi maalia, ja se oli putoamassa neljän parhaan joukosta, kun puolivälierä Norsunluurannikkoa vastaan kääntyi lisäajan toiselle minuutille.

Max Gradel oli juuri tehnyt Norsunluurannikolle 2-1-johtomaalin, kun Rafa Mir vaihdettiin kentälle ajassa 90’+2. Minuuttia myöhemmin Mir tasoitti pelin ja vei ottelun jatkoajalle. Jatkoajalla Mir iski vielä kahdesti ja Mikel Oyarzabal rankkarista kerran, ja Espanja eteni maalein 5-2 välieriin isäntämaa Japania vastaan. Rafa Miristä tuli samalla olympiahistorian ensimmäinen hattutempun tehnyt, ottelun vaihdossa aloittanut pelaaja.

– Olin vaihdossa, kun Norsunluurannikko teki johtomaalin ja eläydyin melkoisesti otteluun. Kun näin maalin syntyneen, juoksin nopeasti vaihtopenkille riisuakseni verkkarit ja mennäkseni kentälle. Otin sen asenteen, että saisin jonkin maalipaikan. Tällaiset ottelut ratkeavat pieniin yksityiskohtiin: saat pallon, teet maalin ja kaikki muuttuu, Rafa Mir kertoi tasoitusmaalistaan AS:lle.

– Kaikki tapahtui todella äkkiä. Lämmittelimme jatkoaikaa varten, mutta kun Norsunluurannikko teki maalin, en edes katsonut heidän tuuletuksiaan. Juoksin vain nopeasti vaihtamaan kamat.

Rafa Miristä tuli tietenkin suuri sankari hattutemppuineen. Hänelle ratkaisevaa on maalien määrä, ei niiden laatu. Tyylipisteitä mies ei keräile, vaan hän on sanonut pitävänsä ”rumista maaleista”.

– Kaikki maalit ovat samanarvoisia, ampuipa maalin ylänurkkaan, saksipotkulla tai kuten siinä ottelussa eilen, paluupallosta. Kaikki ovat tärkeitä. Niistä saa itseluottamusta ja voitontahtoa.

Hattutemppupallon Rafa Mir ottaa Tokiosta kotiin viemisikseen.

– Kaikki joukkuekaverit panivat nimensä siihen. Minulla on kotonani paikka kaikille jalkapallomuistoille. Vaihtamilleni pelipaidoille, joillekin omilleni, ja joillekin hattutemppupalloille.

Espanjan peliesitykset ovat saaneet katsojilta kritiikkiä, mutta Rafa Mirin mielestä on ymmärrettävää, ettei joukkue ole ollut parhaimmillaan.

– Urheilussa kritiikkiä tulee aina. Mitä tahansa teemmekin, niin jotkut pitävät siitä ja toiset eivät. Olemme rauhallisia ja luotamme siihen, mitä teemme. Olemme välierissä. Kritiikki on oikeutettua, mutta tuloksia olemme tuoneet.

– Turnaus ei ole ollut helppo, sillä se pelataan kesken harjoituskauden. Me tulimme lomalta ja rytmiin on ollut vaikea päästä. Nyt olemme kuitenkin välierissä, luotamme itseemme ja taistelemme mitaleista, Rafa Mir muistuttaa.

24-vuotias Rafa Mir on Valioliigan Wolvesin sopimuspelaaja, mutta viimeiset kaksi kautta hän on pelannut lainalla Huescassa. Viime kaudella La Ligassa syntyi 13 maalia, mutta Huesca putosi pääsarjasta. Sopimusta Wolvesin kanssa on yhä jäljellä, mutta ensi kauden osoite on yhä auki. Niinpä AS kysyikin suoraan, että ”missä aiot pelata ensi kaudella?”.

[readmore from=Mir-Rafa]

– Se on hyvä kysymys. Taustalla tapahtuu asioita, mutta olen pyytänyt, ettei minulle kerrota niistä ennen kuin olympiakisat ovat ohi. Katsotaan, mitä tapahtuu. Minulla on Wolverhamptonin kanssa vuosi sopimusta jäljellä. Päätämme rauhassa, mikä on minulle parasta.

Rafa Mirin nimi on yhdistetty Atlético Madridiin, joten puolustavasta mestarista kysyttiin vielä erikseen.

– Atleti on todella mahtava seura. Luulen, että heidän pelitapansa sopii minun tyylilleni erittäin hyvin. Katsotaan, mitä tapahtuu. Nyt keskityn olympialaisiin.

– Haluan pelata jossain, missä olen onnellinen, kuten olin esimerkiksi Huescassa. Haluan fanien ja seuran pitävän minusta. Niillä aineksilla saan varmasti itsestäni parhaan irti.