Espanjan jalkapalloliitto on näyttänyt vihreää valoa sääntömuutokselle, jonka myötä seurat eivät enää saa ostaa toisten espanjalaisjoukkueiden pelaajia siirtoikkunoiden ulkopuolella.

Viime vuosina on ollut muutamia korkean profiilin tapauksia, joissa seuroille on annettu poikkeuslupia vahvistaa joukkueitaan syksyllä tai keväällä, vaikka hankinnat tulisi suorittaa kesän tai talven aikana.

Viime vuonna Atlético Madrid kiinnitti kokoonpanoonsa Geoffrey Kondogbian, 28, Valenciasta viikkoja ikkunan sulkeutumisen jälkeen. LaLiga-seuroilla on ollut oikeus sainata pelaajia sarjan muista joukkueista 15 vuorokautta sen jälkeen, kun kyseinen seura on itse menettänyt pelaajansa sopimuksessa olleen ulosostopykälän kautta. Lokakuussa 2020 Arsenal oli aktivoinut Thomas Parteyn, 28, klausuulin, jonka Los Rojiblancos oli asettanut 50 miljoonaan euroon.

Kun espanjalaisseuran pankkiin toimitetaan ulosostohintaa vastaava tilisiirto, se ei enää pysty vaikuttamaan pelaajan ja potentiaalisen ostajan välisiin neuvotteluihin.

Tämä vaihe prosessissa voidaan ohittaa, ja kaupan menetys on epätodennäköisempää.

Marca huomauttaa, että sääntömuutoksen mittavin merkitys näkyi vuonna 1997. Sinä vuonna kaikkien tuntema Ronaldo Nazário vaihtoi työpaikkaansa Barcelonasta Internazionaleen. Barcelona sai luvan palkata hänen tilalleen Rivaldon Deportivo de La Coruñasta. Rivaldo voitti Ballon d’Orin kaksi vuotta myöhemmin.

Kysyntää sääntömuutokselle on ollut.

Se tuli uudelleen relevantiksi varsinkin helmikuussa 2020, jolloin Blaugrana allekirjoitti sopimuksen Léganesin Martin Braithwaiten, 30, kanssa. Barcelonalta oli aiemmin loukkaantunut vakavasti Ousmane Dembélé, 24. Koska loukkaantumisen oli arvioitu kestävän viisi kuukautta tai enemmän, seura sai hankkia toisesta espanjalaisjoukkueesta pelaajan samalle pelipaikalle.

Hankintaa pidettiin kuitenkin monissa arvioissa epäurheilijamaisena, koska Léganes ei pystynyt korvaamaan Braithwaitea, jonka tehtävä Barcelonassa on lähinnä ollut lämmittää vaihtopenkkiä. Léganes putosi kautensa päätteeksi Segundaan.