Espanja on ulkona kesän 2021 EM-kisoista.

Espanjan ja Italian välinen välieräottelu oli varsinaisen peliajan ja jatko-ottelun jälkeen 1–1-tasatilanteessa, minkä vuoksi ensi sunnuntain finaalipaikka ratkaistiin rangaistuspotkukilpailulla. Sen Italia vei nimiinsä 4–2-lukemin.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli maaliton. Espanja vastasi vaarallisimmista hyökkäyksistä, mutta laittoi Gianluigi Donnarumman vain kertaalleen testiin.

Paras maalipaikka aukesi 25. minuutilla Dani Olmolle, jonka ensimmäinen laukaus jäi Leonardo Bonucciin ja toisen tielle ehti maalivahti. Italia oli puolestaan melko heikko ylöspäin, mutta kolisutteli ylärimaa aivan avausjakson lopulla.

Toinenkin puoliaika alkoi Espanjan hallinnassa, mutta tunnin pelin kohdalla omissa soi.

Italia iski nopeasti vastaan valkopaitojen hyökkäyksen pysähdyttyä Donnarumman hyppysiin. Lorenzo Insigne pelasi pystyyn kohti Ciro Immobilea, jonka jälkeen Aymeric Laporte pääsi hetkellisesti väliin erinomaisella liukutaklauksella.

Federico Chiesa ehti irtopalloon kuitenkin ensimmäisenä, kuljetti rangaistusalueen sisälle ja laukoi komeasti oikeaan takakulmaan. Unai Simón seurasi vain voimattomana katseellaan, kun pallo lensi kierteisenä sisään. 0–1.

Luis Enrique reagoi takaiskuun saman tien ja heitti Álvaro Moratan piikkiin. Myöhemmin kentälle heitettiin myös keskushyökkääjä Gerard Moreno ja keskikenttämies Rodri, mutta pallo ei vain löytänyt tietään perille.

Ottelun 65. minuutilla Koke nosti pallon erinomaisella pystysyötöllä maalin suulle, mutta puolustuksen vartioinnista karannut Mikel Oyarzabal – joka hukkasi hyvän maalipaikan myös avausjaksolla – puski kokonaan ohi pallosta. Hetkeä myöhemmin Olmo tykitti kaukaa hieman ohi kauempaa.

Italia näytti pitkään saaneen ottelun haltuunsa ja väsyttävän Espanjan kurinalaisella pelaamisellaan. Kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä vaihtomies Morata sytytti joukkueensa kuitenkin uudelleen henkiin.

Juventuksessa lainalla pelaava keskushyökkääjä tuli palloa vastaan, pudotti sen Olmolle ja pinkaisi taidokkaalla juoksulla italialaistoppareiden selustaan. Olmo pelasi pallon pystyyn kohti Morataa, joka viimeisteli pelivälineen viileästi vasempaan alakulmaan. 1–1.

Moratasta tuli samalla Espanjan EM-kisahistorian paras maalintekijä. Aiemmin tilastoa piti hallussaan Atléticon, Liverpoolin ja Chelsean entinen maalitykki Fernando Torres, jolla on kasassa viisi maalia EM-kisoissa.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

OptaJoe

@OptaJoe
6 - Alvaro Morata (6 goals) has scored more goals at the European Championships than any other Spain player, overtaking Fernando Torres' five goals. Answer. #EURO2020 #ITA #ESP

OptaJoe

@OptaJoe
1 - Alvaro Morata is the first ever Spanish player to score for both club and country at Wembley Stadium. Homely. #EURO2020 #ITA #ESP

Tasoituksen jälkeen kumpikin joukkue näytti keskittyvän vain ja ainoastaan siihen, ettei omissa soi. Täten Wembleyllä edettiin aina jatko-otteluun saakka. Kyseessä oli jo Espanjan kolmas peräkkäinen jatko-otteluun edennyt kamppailu.

Vain 18-vuotiaan Pedrin loisto-ottelu näkyi puolestaan taas tilastojen valossa. Jokainen syöttö oli löytänyt varsinaisen peliajan jälkeen perille.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Squawka

@Squawka
Pedri after 90 minutes against #ITA for #ESP

◉ 55 passes attempted
◉ 55 passes completed

100% passing accuracy. 💯

Jatkoaika eteni pitkään hyvin tasaisesti. Ensimmäisen puoliajan parhaat paikat avautuivat jälleen Espanjalle, mutta Moratan ja Marcos Llorenten laukaukset rangaistusalueen sisältä pysähtyivät Italian uhrautuvaiseen puolustukseen.

Toisella puoliajalla peli ei edennyt juuri minnekään ja finaalipaikka oli ratkaistava rangaistuspotkukilpailulla. Tämän voitti Italia (4-2), joka etenee ensi sunnuntain loppuotteluun. Olmo ja Morata epäonnistuivat Espanjalta pilkulta.