Espanja eteni EM-lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen pudotettuaan maanantaina Kroatian jatkoajan jälkeen maalein 5-3.

Espanja sai otteluun karun alun. Pedri syötti pallon keskikentältä Unai Simónille. Maalivahdin kosketus epäonnistui ja pallo vieri Espanjan omaan maaliin.

Virhe oli suorastaan valtava, mutta Simón nousi siitä loistavasti ylös ja oli loppuottelun ajan kenties kentän paras pelaaja. Simón pelasti jatkopaikan torjunnoillaan ja piti Espanjaa pystyssä etenkin jatkoajan alussa.

Legendaarinen espanjalaisvahti Andoni Zubizarreta analysoi tapahtunutta Mundo Deportivon haastattelussa. Zubizarreta vertasi Simónin virhettä Víctor Valdésin mokaan el Clásicossa joulukuussa 2011.

– Se oli vaikea tilanne, koska Simón ei ollut käytännössä osallistunut mitenkään peliin sitä ennen. Hän päästi sellaisen maalin ja Unailla oli vielä koko ottelu edessään. Tilanne oli haastava. Se toi mieleeni Valdésin tekemän virheen Bernabéulla. Hän menetti pallon harhasyötön seurauksena heti alussa ja pallo päätyi maaliin, Zubizarreta muisteli.

– Simón on nuori maalivahti, jolla ei ole takanaan samanlaista menneisyyttä ja kokemusta kuin Valdésilla. Tuollaiset virheet johtuvat yleisesti siitä, ettet ole täysin keskittynyt ja menetät näköyhteyden palloon. Unai tietää, mitä hänelle tapahtui. Tuollainen virhe olisi saattanut johtaa siihen, ettei Unai olisi ottanut enää riskejä ja pelannut varovaisemmin, mutta niin ei tapahtunut.

Zubizarreta muistutti Simónin pelanneen kokonaisuudessa hienon ottelun virheestään huolimatta.

– Unai oli loistava tolppien välissä ja reagoi hienosti torjunnoissaan. Hän epäonnistui ainoastaan maalivahtien uudella osa-alueella, eli jaloilla pelaamisessa. Pitää toisaalta muistaa, että hän jatkoi jaloilla pelaamista virheensä jälkeen ja Espanjan toinen maali lähti nimenomaan Unain kautta.

Espanja kohtaa Sveitsin perjantaina EM-kisojen puolivälierissä.