Huippujalkapalloilun parista ei löydy montaakaan pelaajahankinnoista vastaavaa henkilöä, joka nauttisi yhtä laajaa arvostusta kuin Sevillan urheilujohtaja Monchi. Monchi aloitti työt Sevilla jo vuonna 2000, ja on toiminut seuran urheilujohtaja siitä lähtien, vuosina 2017-2019 tapahtunutta AS Roma -visiittiä lukuun ottamatta.

Monchin löytöjä ovat muun muassa Jesús Navas, Sergio Ramos, Dani Alves ja Ivan Rakitic. Vaikka miestä arvostetaankin jalkapallomaailmassa erittäin korkealle, myöntää hän silti ajoittain epäilevänsä itseään.

– Joskus minulla on epävarma olo siitä, olenko hyvä pomo. Olen pomo ja läheinen johtaja, mutta yritän perusteellisesti, että muutkin tuntisivat itsensä johtajiksi ja kyvykkäiksi tekemään päätöksiä, Monchi totesi puhuessaan Impúlsame -tapahtumassa.

– Sanon heille, että kuvitelkaa, etten minä tule töihin kuukauteen ja teidän täytyy suunnitella työviikko, harjoituskausi ja peli- tai scouttauspäivä itse. On hyvä hoitaa asioita siten, että alaisesi kokevat menestyksen johtuvan heistä, mutta kannat itse syyn, kun asiat menevät huonosti.

– Jos hankittu pelaaja onnistuu, kunnia siitä kuuluu scoutilleni. Jos hän pärjää keskinkertaisesti, se on meidän molempien ansiota. Jos hankinta epäonnistuu, se oli minun vikani, jalkapallomaailman ”Kuningas Midas” kuvaili filosofiaansa.

Monchi kertoo myös rehellisestä periaatteestaan, jota hän soveltaa pelaajiinsa. Virheitä ei ole syytä piilotella, sillä niistä voi oppia paljon.

– On hyvä tehdä virheitä, mutta tärkeää on löytää oikea polku, kuinka korjata ne.

Monchi ottaa esimerkiksi Sevillan marokkolaishyökkääjä Youssef En Nesyrin. En Nesyri mokasi tärkeässä UEFA Supercupin ottelussa, mutta ei jäänyt virhettään märehtimään, kun Monchi auttoi häntä välittömästi itseluottamuksen palautumisessa.

– Pelasimme UEFA Supercupin ottelua. En Nesyrillä oli viimeisellä minuutilla maalipaikka, Manuel Neuer torjui sen ja jatkoajalla hävisimme finaalin, Monchi muisteli.

[readmore from=Monchi]

– Sillä hetkellä on kaksi polkua. Voi joko korostaa virhettä tai yrittää vahvistaa itseluottamusta. Muistan, kuinka juttelin Youssefin kanssa kentällä. Sanoin, että tänään mokasit maalipaikassa, mutta tulet tekemään meille urallasi vielä monta tärkeää maalia.

– Tällä kaudella En Nesyri teki 24 maalia. Hänen maalinsa toivat meille La Ligassa monia pisteitä. Siten minä ymmärrän itseluottamuksen vahvistamisen. Virheitä voi sattua, mutta täytyy löytää polku, jonka avulla virhe voi auttaa kasvamaan. Tiivistetysti: te teette hyviä asioita ja huonot jutun teen minä.