La Liga -jättiläiset Barcelona ja Real Madrid sekä Serie A:n mahtiseura Juventus saivat sunnuntai-iltana helpottavia uutisia. Toimittaja Mario Torrejón kertoi Cadena SER:in Carrusel Deportivo -lähetyksessä, että jalkapalloilun kattojärjestöt UEFA ja FIFA ovat saaneet Sveitsin oikeusministeriöltä virallisen tiedonannon, jonka mukaan lajiliitoilla ei ole oikeutta langettaa rangaistuksia uutta Euroopan Superliigaa puuhanneille seuroille.

Euroopan Superliiga -hanke ravisutteli eurooppalaista jalkapallokeskustelua keväällä parin päivän ajan. Superliigan perustajajäseniin kuului kuusi englantilaista, kolme espanjalaista ja kolme italialaista seuraa. Hanke kuopattiin – ainakin toistaiseksi – vain kahdessa päivässä, kun kolmea seuraa lukuun ottamatta kaikki osallistujat hyppäsivät kyydistä kannattajien ankaran vastustuksen seurauksena.

Barcelona, Real Madrid ja Juventus eivät kuitenkaan ole vieläkään tehneet Superliigaan pesäeroa. Niinpä viime viikkoina on arveltu UEFA:n saattavan langettaa niille ankaria rangaistuksia. On puhuttu miljoonasakoista tai jopa sulkemisesta ensi kauden Mestarien liigasta. Sveitsin oikeusministeriön päätöksellä sanktioiden määrääminen ei näytä kuitenkaan olevan mahdollista.

UEFA tiedotti 25. toukokuuta virallisesti, että se aikoo avata kurinpitomenettelyn Superliiga-hankkeessa yhä jatkavia Real Madridia, Barcelonaa ja Juventusta kohtaan. Nyt asianajajat ovat kuitenkin todenneet, ettei UEFA:lla ole oikeutta seuroja rankaista. Lisäksi lainoppineet saattavat viedä asian Luxemburgiin Euroopan tuomioistuimeen selvittääkseen, onko FIFA:lla ja UEFA:lla monopoliasema. Jos näin tulkitaan, voisi kansainvälisen oikeuden päätös muuttaa pelin hengen täysin.

Lähiaikoina nähtäneen, tiedottavatko UEFA ja FIFA virallisesti Sveitsin oikeusistuimen päätöksestä ja peruvat kurinpitomenettelynsä. Jos ne päättävätkin kurinpitomenettelyä edelleen jatkaa, ottavat ne riskin niihin itseensä kohdistuvista sanktioista.