Real Madridin kausi ei ollut täysin katastrofaalinen, mutta lopputulokseksi käteen jäi ainoastaan tyhjää. Mestarien liigassa joukkue eteni neljän parhaan joukkoon ja La Liga -mestaruus jäi kahden pisteen päähän. Ihan hyviä suorituksia kummatkin, mutta pokaaliton kausi on aina valtava pettymys Los Blancosille. Edellisen kerran näin on tapahtunut kaudella 2009-2010.

Joukkueen pelaajien arviointia hankaloittavat lukuisat loukkaantumiset, jotka kiusasivat Zinédine Zidanen ryhmää poikkeuksellisella tavalla koko kauden ajan.

Arviointikohteena on pelaajan kokonaispanos koko kauden aikana suhteessa pelaajaan kohdistettuihin odotuksiin ja aiempaan tasoonsa. Arviointityylin myötä pitkät tai useat poissaolot näkyvät arvosanoissa, vaikka usein niistä ei voi syyttää itse pelaajaa.

Parhaimman arvosanan sai odotetusti täyden kympin Karim Benzema. Koko joukkueen keskiarvo oli 6,7.

Arvosanan saa jokainen pelaaja, jolle kertyi La Liga -kauden aikana vähintään kahden täyden ottelun verran peliminuutteja (180 minuuttia). Näin ollen Borja Mayoral, Andri Lunin, Hugo Duro, Víctor Chust, Sergio Arribas, Marvin Park ja Luka Jovic eivät ole arvioitavina.

Maalivahdit

Thibaut Courtois: 9

Belgialainen oli tällä sesongilla viime kauden tavoin äärimmäisen hyvä. Suorittaminen oli tasaista, ja hän teki useissa otteluissa pisteiden arvoisia torjuntoja. Tilastot tukevat näkemystä, sillä Courtois päästi keskimäärin 0,74 maalia ottelua kohden (sarjan 2. paras), ja hänellä oli myös sarjan toiseksi paras torjuntaprosentti. Ainoastaan Atlético Madridin Jan Oblak oli molemmissa tilastoissa edellä. Ehdottomasti maailman top 5 -maalivahtien joukossa tällä hetkellä.

Puolustajat

Dani Carvajal: 6

Carvajalin kausi meni pahasti pieleen loukkaantumisten myötä. Pelatessaan hän oli omalla hyvällä perustasollaan, mutta kun otanta jäi koko kauden osalta vain 952 minuuttiin, on vaikea antaa korkeampaa arvosanaa hyvistä esityksistä huolimatta.

Miguel Gutiérrez: 7

19-vuotias Gutiérrez nousi kauden aikana Castillasta edustusjoukkueeseen, ja tälle tulee jo itsessään antaa painoarvoa arvostelua miettiessä. Tuskin kukaan odotti hänen nousevan vielä tällä kaudella nokkimisjärjestyksessä Marcelon edelle kakkosvaihtoehdoksi vasemman laitapuolustajan tontille, mutta loppukaudesta näin tapahtui. Kokonaisuudessaan pelit La Ligassa jäivät vain kuuteen, mutta niissä hän esiintyi edukseen.

Muistutan vielä, että arvosana on suhteutettu pelaajaan kohdistuneisiin odotuksiin. Jos vastuuta olisi kertynyt edes hieman pidemmällä aikavälillä, olisi arvosana voinut olla korkeampikin. Todennäköisesti nuorukainen pelasi itsensä ensi kaudeksi Ferland Mendyn varamieheksi alakerran vasempaan laitaan, ja näin ollen säästi Florentino Péreziltä miljoonia euroja.

Marcelo: 5

Legendaarisen Marcelon taru alkaa viimeistään nyt olla lopussa – ainakin Madridissa. Real Madrid hävisi La Liga -kauden aikana neljä ottelua, näistä kolmessa Marcelo oli avauksessa. Kun Marcelo oli avauskokoonpanossa, oli Los Blancosin voittoprosentti vain 50. Huippuvuosinaan puolustussuunnan vaikeuksia kompensoivat huimat avut hyökkäyspäähän, mutta taitava brassi ei tunnu olevan enää omalla tasollaan edes hyökkäyskolmanneksella. Legendalle tuntuu pahalta antaa näin huono arvosana, mutta en vain keksi perusteita, miksi hänelle voisi antaa viitosta parempaa.

Ferland Mendy: 8

Mendy oli mielestäni Real Madridin puolustuksen kauden paras pelaaja, kun arvioidaan koko kautta. Mendy on yleisellä tasolla jopa hieman aliarvostettu pelaaja. Hänen puolustamisensa on loistavaa, ja viime aikoina ranskalaisen pallollinen pelaaminen on myös ottanut edistysaskeleita. Mendylläkin oli loukkaantumishuolia, joiden takia häneltä jää tulevat EM-kisat välistä, mutta hän kerrytti silti joukkueen viidenneksi eniten peliminuutteja kenttäpelaajista.

Eder Militão: 7

Militãon kauden voisi kylmästi jakaa kahteen osaan. Ensimmäisen 28 kierroksen jälkeen hän oli saanut tililleen vain 284 peliminuuttia loukkaantumisten, pelikiellon, koronasairastumisen ja vähäisen luoton takia. Loppukaudesta loukkaantumiset antoivat portugalilaiselle suuren mahdollisuuden, johon hän tarttui todella vakuuttavasti.

Kymmenessä viimeisessä ottelussa hän pelasi kaikissa täydet minuutit, ja näistä otteluista Real Madrid ei hävinnyt ensimmäistäkään. Militãon kohdalla näytönpaikka oli todennäköisesti ratkaiseva hänen tulevaisuutensa suhteen, ja tässä vaiheessa voidaan sanoa, että hän pelasi itselleen tulevaisuuden Madridissa.

Nacho: 7

Nacho on todellinen aarre Real Madridille. 31-vuotias Los Blancos -kasvatti olisi voinut lähteä jo ajat sitten muualle ja pelata hyvän joukkueen puolustuksessa isossa roolissa. Hän on kuitenkin ollut uskollinen Real Madridille, vaikka on koko uransa ajan ollut nokkimisjärjestyksessä avainpelaajien takana. Kun Nacho on saanut mahdollisuuksia, on hän aina hoitanut hommansa tasaisesti. Hänen arvoaan lisää se, että hän pystyy periaatteessa pelaamaan puolustuslinjan kaikkia paikkoja.

Tällä kaudella Nacholle avautui tilaisuuksia keskivertoa enemmän loukkaantumisten myötä ja taso oli totuttua. Hänen tasaiseen suorittamiseensa voi aina luottaa. Tekeminen oli perusvarmaa tälläkin sesongilla.

Álvaro Odriozola: 6

Odriozolan loppukauden hyvät esitykset luovat helposti illuusion siitä, että hän pelasi kokonaisuudessaan hyvän kauden. On totta, että 25-vuotias espanjalainen esiintyi edukseen saatuaan mahdollisuutensa Carvajalin ja Lucas Vázquezin loukkaantumisten myötä.

Tästä huolimatta on pakko antaa painoarvoa myös sille, että hän on loukkaantumisista kärsineen Carvajalin lisäksi joukkueensa ainoa, jonka ykköspelipaikka on oikea laitapuolustaja, mutta silti Zinédine Zidane laittoi pitkään kyseiselle pelipaikalle mieluummin Vázquezin hyökkääjän tontilta tai jopa nuoria Castilla-pelaajia. Odriozola saattoi kuitenkin loppukaudella pelata itselleen uuden mahdollisuuden Madridissa, sillä irti päästyään tekeminen oli ihan hyvällä tasolla.

Sergio Ramos: 6

Ramos kärsii valtavasti siitä, että hän on asettanut riman itselleen huimaavan korkealle. Kaikesta huolimatta 35-vuotias konkaripuolustaja ei ollut tällä kaudella lähelläkään sitä, mitä häneltä on parhaimmillaan nähty. Tukea näkemykselleni etsin Whoscored-sivuston arvosana-arkistoista, ja ne eivät yllättäneet. Ramosin keskiarvosana kyseisellä sivustolla oli hänen toiseksi huonoimpansa viimeisen kymmenen kauden aikana. Kun tähän yhdistää lukuisat loukkaantumiset, joiden myötä hän pelasi vain 1277 minuuttia koko kauden aikana, näen arvosanan perusteltuna. Seuraava kysymys on, jatkuuko suuren kapteenin ura Madridissa vai kutsuvatko uudet haasteet?

Raphaël Varane: 7

28-vuotias ranskalainen oli Real Madridin puolustuksen vähiten vaihtuva osa. Hän säästyi loukkaantumisilta parhaiten ja oli tällä kaudella vastuullisesti Real Madridin ykköstoppari. Esitykset eivät missään nimessä olleet huonoja, mutta ei Varanen kautta voi häikäiseväksikään luonnehtia. Tasaista suorittamista, mutta ei dominointia. Jos jotain erityistä, Varane osoitti aiempien vuosien väitteet vääriksi, joiden mukaan hän selviytyy Real Madridin alakerrassa vain siksi, koska Ramos on hänen vierellään.

Keskikenttä

Antonio Blanco: 6

20-vuotias Blanco oli hyvin vaikeasti arvosteltava pelaaja. Castillassa loistaneen keskikenttäpelaajan odotettiin murtautuvan edustusjoukkueeseen tällä kaudella, mutta jostain syystä minuutit jäivät lopulta 218:aan. Mahdollisuuksia saatuaan Blanco pelasi hyvällä tasolla. On selvää, miksi hänen kohdalleen on asetettu isoja odotuksia, mutta mysteeriksi jäi, miksi Zidane ei luottanut häneen enempää. Hyvistä väläytyksistä huolimatta Blancolta odotettiin isompaa kehitysaskelta tämän kauden osalta ja siksi arvosana on alhainen.

Casemiro: 8

Casemirolta on ehdottomasti nähty parempia ja ennen kaikkea tasaisempiakin kausia, mutta brasilialainen oli tälläkin kaudella tärkeä osa Zidanen palapelissä. Hän pelasi jälleen eniten peliminuutteja Real Madridin kenttäpelaajista. Puolustussuuntaan brasilialaisen huikeus lienee kaikille selvää, mutta tällä kaudella Casemiro yllätti tekemällä hänelle yllättävän hyvät tehot: kuusi osumaa ja neljä maalisyöttöä. Otteet kuitenkin ailahtelivat totuttua enemmän ja kokonaiskuvassa Casemiro ei ollut aivan viime kauden tasolla.

Isco: 5

Iscon ura Madridissa on laskenut alas yhtä kovaa kuin se tietty turistityyppi Levillä, joka haluaa pakollisen yhden laskunsa alta pois, jotta saisi kerrottua kumppanilleen, että “kyllä siellä myös lasketeltiin” alkoholin juonnin lisäksi. Espanjalainen oli Los Blancos -siirtonsa jälkeen yksi madridistojen suosikeista. Hän vaikutti pelaajalta, joka tulisi jossain vaiheessa uraansa vakiinnuttamaan paikkansa kaikissa mahdollisissa tähdistökentällisissä.

Lasku alkuvuosista on kuitenkin ollut tasaista ja se ei pysähtynyt tälläkään kaudella, sillä tämä sesonki oli Iscon huonoin Madridissa. Vastuuta kertyi 25 ottelussa – toki vain kahdeksan kertaa avauskokoonpanossa. Kentällä ollessaan Isco on näyttänyt menettäneensä kaikki vahvuutensa ja samaan aikaan hänen heikkoutensa ovat heikentyneet. Karmea kausi, ja on todella vaikea nähdä, että hän jatkaa Madridissa enää ensi kaudella.

Toni Kroos: 8

Fantastinen Toni Kroos oli tälläkin kaudella hyvä ja yksi joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Hän kärsii arviointinsa suhteen samasta kuin muutama muukin eli rima on asetettu valtavan korkealle. Kroos tuttuun tapaan rytmitti Los Blancosin pelaamista upeasti, aiheutti käsittämättömän monipuolisella ja taidokkaalla syöttöpelaamisellaan valtavasti vaikeuksia vastustajille ja tarjoili Real Madrid -pelaajista eniten maaliin johtaneita syöttöjä: kymmenen. Miksi sitten “vain” kahdeksan? Koska Kroosilta on nähty pykälän verran parempiakin kausia.

Luka Modric: 9

Pohdin pitkään, tulisiko 35-vuotiaan kroatialaisen arvosana olla kahdeksan vai yhdeksän. Jos kausi päättyy pokaaleitta, tuntuu jollain tasolla väärältä antaa usealle pelaajalle korkea arvosana. Kyseessä on kuitenkin nimenomaan pelaajien arviointia, ei koko joukkueen, joten Modricin esityksillä olisi vääryys antaa hänelle kahdeksikko. Kukaan tuskin odotti enää kovin suuria keskikentän maestrolta, jonka luultiin poistuvan Madridista jo vaikean 2018-19-kauden jälkeen. Hän on kuitenkin ollut yksi joukkueen ehdottomasti parhaimmista pelaajista tälläkin kaudella.

Modric takoi 35-vuotiaana kenttäpelaajista kolmanneksi suurimmat minuuttinsa, ja tekeminen kentällä oli vakuuttavaa. Kroatialaisen tuoma lisä Real Madridin pallolliseen vaiheeseen on valtava. Jos sivuutetaan joukkueen menestys, oli tämä mielestäni jopa yksi Modricin parhaista kausista valkopaidoissa.

Martin Ødegaard: 5

Tämän piti olla se kausi, kun 16-vuotiaana Madridiin siirtyneen norjalaisen piti lyödä läpi Los Blancosissa. Zidane luotti 22-vuotiaaseen norjalaiseen hämmentävän vähän huomioiden sen, että hänen todella hyvin sujunut lainapestinsä Real Sociedadissa keskeytettiin vuosi etuajassa. 233 peliminuuttia 20 La Liga -kierroksen aikana on yllättävän vähän kuudesta loukkaantumisesta johtuneesta poissaolosta huolimatta.

Olivat syyt vähäiseen vastuuseen mitkä tahansa, ei Ødegaard missään nimessä pystynyt näyttämään samoja esityksiä kuin viime kaudella Real Sociedadin riveissä. Lopulta kausi päättyi lainapestiin Arsenalin riveihin tammikuun siirtoikkunan auettua.

Federico Valverde: 7

Henkilökohtaisesti odotin Valverdelta todella paljon tältä kaudelta, ja homma lähtikin fantastisesti käyntiin, sillä alkukauden otteet olivat todella hyviä. Lopulta loukkaantumiset sotkivat 22-vuotiaan keskikenttäpelaajan kauden. Poissaolojen lisäksi hänen esityksensä heikentyivät kauden ensimmäisten kuukausien jälkeen ja takaisin omalle tasolleen hän pääsi vasta viimeisten La Liga -kierrosten aikana. Kausi oli siis rikkonainen ja ailahtelevainen – huippujaksoja ja heikkoja jaksoja. Jos ensi kaudella Valverde saa alleen ehjän kauden, voi häneltä odottaa murtautumista aivan maailman eliittipelaajien joukkoon omassa roolissaan.

Hyökkääjät

Marco Asensio: 6

25-vuotiaan Asension teot Madrid-uransa alkuaikoina nostivat useiden, minut mukaan lukien, odotukset pelaajaa kohtaan valtaviksi. Vakavan polvivammansa jälkeen hän ei kuitenkaan ole pystynyt palaamaan tuolle tasolle. Tällä kaudella Asensio sai La Ligassa vastuuta 1876 minuutin verran. Real Madridin laitahyökkääjälle kyseisellä peliajalla tulisi saada aikaan enemmän kuin viisi maalia ja kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Hän siis tarvitsi keskimäärin 268 minuuttia yhtä tehopistettä kohden – ei vain riitä.

Karim Benzema: 10

Jossakin toisessa joukkueessa tai toisella kaudella 23 maalia ja yhdeksän maalisyöttöä eivät vielä riittäisi täyteen kymppiin, vaikka kyseessä onkin todella hyvät tehot. Tekihän tälläkin kaudella seitsemän top 5 -sarjan pelaajaa enemmän sarjamaaleja kuin Benzema. Ranskalaisen suorituksen arvoa kuitenkin nostaa hänen maaliensa elintärkeys tämän kauden Los Blancosille. Tätäkin merkittävämpi asia on, että useissa peleissä Benzema taikoi maalinsa täysin tyhjästä omalla fantastisuudellaan. Väitän, että ilman Benzemaa tämä kausi olisi voinut päättyä valtavaan katastrofiin, sillä muut pelaajat eivät kyenneet tekemään tehoja Zidanen toivomalla tavalla.

Eden Hazard: 5

Hazardin siirron Bernabéulle piti olla tähtiin kirjoitettu menestystarina molemmille osapuolille. Kaksi vuotta myöhemmin näyttää siltä, että ainoastaan Chelsea hyötyi tästä kaupasta. Belgialainen on ollut kuin varjo entisestään Madridiin siirryttyään. Miehen molempia Los Blancos -kausia ovat vaikeuttaneet valtavat loukkaantumisongelmat.

Viime kaudella Hazard kuitenkin näytti kunnossa ollessaan ajoittain varsin hyvältä vaikka otanta jäikin pieneksi. Ero tämän kauden Hazardiin on siinä, että kun belgialainen oli tällä sesongilla saatu kasattua kuntoon, hän oli kentällä tasoonsa nähden todella huono. Arvosanan viitosen puolelle pelasti kelpo tehot: maali tai maalisyöttö keskimäärin 106 minuutin välein (3 maalia, 2 syöttöä 533 minuuttiin).

Mariano: 5

Kukaan tuskin odotti Marianolta mitään tämän kauden osalta. Näin ollen Marianon oli hyvin vaikea alittaa häneen kohdistuneita odotuksia. Vastuuta hän sai 508 La Liga -minuutin verran ja onnistui tuossa ajassa tekemään pisteen arvoisen maalin Villarrealia vastaan syyskierroksella.

Rodrygo: 6

20-vuotias brasilialainen on erikoinen pelaaja. Hän harvoin esittää mitään häikäisevää, mutta peruspelaaminen on hyvää, hän tekee hyviä valintoja ja eroaa nuoresta maanmiehestään Viníciuksesta luomalla konkreettisia tehoja jopa selvästi paremmalla prosentilla. Tästä huolimatta ei missään nimessä voi sanoa, että Rodrygo olisi jotenkin häikäissyt kentällä ollessaan. Hän kaipaisi jotain, millä erottuisi, sillä hyviä peruspelaajia löytyy halvemmallakin kuin 45 miljoonalla eurolla. Hakee vielä paikkaansa Madridissa. Lainasiirto voisi tehdä hyvää?

Lucas Vázquez: 7

Aloitetaan perusteluilla siitä, miksi Vázquez on hyökkääjien kohdalla. Real Madrid -kasvatti on pelannut tällä kaudella kaikkia mahdollisia pelipaikkoja oikealla laidalla, mutta niin kauan kuin hänet luokitellaan Real Madridin verkkosivuilla hyökkääjäksi, niin luokittelen minäkin.

[readmore from=Real-Madrid]

Vázquez aloitti kauden todella vaatimattomasti, ja näytti jo melko vahvasti siltä, että hänen aikansa Madridissa tulee päättymään tähän kauteen. Marras-joulukuun vaihteessa espanjalainen löysi kuitenkin pelaamiseensa uutta puhtia. Yksi oleellisimmista asioista uudessa vaihteessa olivat hänen esityksensä oikean laitapuolustajan tontilla, jotka olivat yllättävänkin vahvoja. Henkilökohtaisella tasolla tämä oli lopulta kokonaisuutena yksi Vázquezin onnistuneimmista Madrid-kausista.

Vinícius Júnior: 6

Siinä missä Rodrygoa kritisoin siitä, että häneltä ei näe häikäiseviä hetkiä kentällä, on puolestaan Vinícius ajoittain kuin nuori Neymar. Mutta kun 20-vuotias nuorukainen pääsee rangaistusalueen sisälle, on hän hämmentävän huono. Erikoisia valintoja, heikkoja teknisiä suorituksia ja useita suoranaisia mokia hyvissä tilanteissa.

Hyökkääjiä usein arvioidaan tehojen perusteella, ja tässä tapauksessa tehopiste keskimäärin 329 minuutin välein ei ole lähelläkään tarpeeksi hyvää – varsinkin kun huomioi, kuinka hyviin tilaisuuksiin Vinícius usein itsensä pelaa. Potentiaalia on huikeaan uraan, mutta lopputuotteen tulee jatkossa johtaa selvästi useammin maaliin.

LUE MYÖS: Atléticon pelaaja-arvostelut: Mukana kaksi kymppiä – muutamalle vapaamatkustajalle välttävät arvosanat