Kuten hyvin tiedetään, on koronapandemia aiheuttanut jalkapalloseuroille ja -sarjoille poikkeuksellisen talouskriisin. Yleisötulot putosivat äkillisesti pitkiksi ajoiksi nollaan, eikä stadionturismistakaan ole tullut lisätuloja. Niinpä esimerkiksi La Ligan seurat ovat olleet entistäkin riippuvaisempia pelien televisioinnista – aivan kuten katsojat.

Rahakkaat TV-sopimukset ovat seuroille ensiluokkaisen arvokas tulonlähde, ja samaan faktaan perustui myös Euroopan jättiseurojen pyrkimys perustaa oma Euroopan Superliigansa. Espanjan kansallisten TV-tulojen pelätään kuitenkin olevan laskusuunnassa, joten siksi La Ligassa katsottaneen samalla niin itään kuin länteenkin. Tällä kertaa hyviä uutisia kuuluu etenkin Yhdysvalloista.

El Confidencial kertoo, että La Liga on löytänyt Yhdysvalloista uuden yhteistyökumppanin otteluiden televisioinnille. Tuo kumppani on Disney, joka omistaa oikeudet ESPN:n urheilusisältöihin.

Lehden mukaan La Liga ja Disney ovat solmineet uuden kahdeksanvuotisen TV-sopimuksen, jonka yhteisarvo on muhkeat 1,4 miljardia USA:n dollaria – eli 175 miljoonaa dollaria per kausi. Sopimuksen taustapiruna on häärinyt NFL-seura Miami Dolphinsin omistaja Stephen Ross, joka on La Ligan yhteistyökumppani USA:ssa.

[readmore from=TV-oikeudet]

Espanjan sisällä La Ligan televisiointi on muutosten edessä. TV-sopimusten arvo uhkaa laskea, joten La Liga suunnittelee jakavansa TV-oikeuksia syyskuussa useille eri toimijoille. Joka tapauksessa liigaorganisaatio on koko ajan enemmän ja enemmän riippuvaisempi kansainvälisistä TV-tuloista kuin kotimaisista. Se tullee näkymään jatkossa entistäkin enemmän tärkeiden otteluiden alkamisajoissa.

Disneyn uskotaan virallistavan tehdyn TV-sopimuksen tämän viikon aikana.

Lähde: AS