La Ligan sarjajumbo Deportivo Alavés vaihtoi maanantai-iltapäivänä valmentajaa. Joukkuetta tammikuusta lähtien valmentanut Abelardo Fernández jätti paikkansa, ja hänen seuraajakseen nimettiin 42-vuotias Javi Calleja. Callejan sopimus ulottuu kuluvan kauden loppuun.

Madridilaislähtöinen Calleja on valmentanut aiemmin kahteen otteeseen Villarrealia, täysillä kausilla 2017-2018 ja 2019-2020. Villarreal sai noilla kausilla 61 ja 60 sarjapistettä ja ylsi molemmilla kausilla Eurooppa-liigaan oikeuttavaan sijoitukseen.

Callejan itsestään selvä loppukauden tavoite on pitää Alavés La Ligassa. Se on tavoite, jossa Abelardo ei kokenut enää voivansa onnistua. Sen hän ilmaisi itse laatimassaan tunteikkaassa jäähyväiskirjeessä. Abelardo epäröi jatkomahdollisuuksiaan Alavésin valmentajana jo joukkueen viimeisimmän, sunnuntaina Celta Vigolle kärsityn tappion jälkeen.

Deportivo Alavés

@Alaves
✍️ 𝐂𝐚𝐫𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐞𝐝𝐢𝐝𝐚 𝐝𝐞 𝐀𝐛𝐞𝐥𝐚𝐫𝐝𝐨 👇

Mila esker eta zorte on, Pitu!

#GoazenGlorioso 🦊

– On tullut aika sanoa näkemiin. Se on hetki, jonka en uskonut koskaan koittavan sen paremmin tässä seurassa kuin missään muussakaan, Abelardo aloitti kirjeensä.

– Minut tuntevat tietävät, etten ole tyyppiä, joka luovuttaa tai heittää pyyhkeen kehään. He kuitenkin tietävät myös hyvin, että olen rehellinen ihminen ja ammattilainen. Siksi minusta on parasta antaa vuoro jollekin toiselle Alavésin penkillä. Se sattuu sydämeeni, mutta on ainoa vaihtoehto.

Abelardo kertoo antaneensa kaikkensa Alavésille kolmannella etapillaan – vietettyään seurassa aiemmin yhden jakson seurassa pelaajana ja yhden valmentajana. Hän sanoo paiskineensa töitä päivin ja öin yrittäessään turhaan löytää tien, joka johtaisi Alavésin säilymiseen sarjassa.

– Sellaista keinoa ei ollut. Voimme etsiä syyllisiä kaikkeen tapahtuneeseen, mutta se vain sotkisi joukkueen tien enkä halua niin käyvän. Se ei ole minun tyyliäni. Etsin mieluummin ratkaisuja, ja tämä oli ainoa, joka oli käsissäni, Abelardo jatkoi.

– Haluan, että Alavés pelastuu, ja siksi tein tämän todella kovan päätöksen. Kun ei ole osa ratkaisua, vaan osa ongelmaa, on parempi vaihtaa joukkueen suuntaa, kun vielä ehtii. Tulkoon seuraan joku, joka kokee olevansa siihen kykeneväinen, ja jonka kanssa pelaajat saavuttavat tavoitteen.

– Minä olen tyhjentynyt ja antanut kaikkeni, eivätkä asiat sujuneet kuten toivoin. En ole tyytyväinen saavutuksiimme, mutta voin aina olla ylpeä siitä, etten säästänyt tiellä ainuttakaan hikipisaraa.

Huhtikuussa 51 vuotta täyttävä Abelardo on pitkäaikainen Barcelonan pelaaja, joka pelasi myös 54 ottelua Espanjan A-maajoukkueessa. Hän voitti myös olympiakultaa vuonna 1992. Valmentajauransa Abelardo aloitti ammattilaisuransa ensimmäisessä seurassa Sporting Gijónissa.

Ensimmäisen kerran Abelardo valmensi Alavésia joulukuusta 2017 toukokuuhun 2019. Alavés oli La Ligan jumbona, kun hän astui ruoriin, ja ensimmäisellä kaudellaan Abelardo pelasti joukkueen kuiville. Toisella kaudella Alavés taisteli pitkään aivan sarjan kärkipäässä, mutta sijoittui lopulta 11:nneksi. Viime kaudella hän valmensi puolen vuoden ajan La Ligasta pudonnutta Espanyolia.

[readmore from=Deportivo-Alaves]

Tällä kertaa Abelardon pesti kesti vain alle kolme kuukautta. Hänet palkattiin seuran valmentajaksi Pablo Machínin tilalle 12. tammikuuta. Alavés kuitenkin sai Abelardon johdolla pelaamistaan 11 ottelusta vain viisi pistettä, yhteensä 33 mahdollisesta. Lisäksi heti ensimmäisessä ottelussaan Abelardon kanssa Alavés hävisi tylysti 0-5 Segundan Almeríalle ja putosi Copa del Reystä. Viime viikkoja väritti myös kinastelu hyökkääjä Lucas Pérezin kanssa.

Abelardon seuraaja Javi Calleja on valmentanut Villarrealin edustusjoukkuetta kaikkiaan 131 ottelussa. Hän pyrkii nyt nostamaan Alavésin kuiville yhdeksässä jäljellä olevassa ottelussa. Mitenkään mahdoton tehtävä ei ole, sillä putoamistaistelu on erittäin tasainen ainakin viiden joukkueen kesken. Viimeisellä säilyjän paikalla olevalla Elchellä on vain kolme pistettä Alavésia enemmän. Seuraavassa ottelussaan ensi lauantaina Alavés kohtaa vieraissa Athletic Bilbaon.

Alavés pelaa La Ligassa nyt viidettä perättäistä kauttaan.