Barcelona sai La Ligan kärkitriosta pelivuoron viikonlopun viimeisenä, mutta oli lopulta kolmikosta selvästi vakuuttavin. Niin Real Madrid kuin Atlético Madridkin voittivat omat ottelunsa, mutta Barcelona voitti näytöstyyliin. Ehkei vähiten sen takia, että joukkueessa vietettiin tänään triplasynttäreitä. Vuosia täyttivät laitapuolustaja Jordi Alba (32), hyökkääjä Antoine Griezmann (30) sekä valmentaja Ronald Koeman (58) – ja kaupan päälle vielä seuralegenda Ronaldinho (41).

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
Hoy es el cumpleaños de Alba, de Griezmann y de Koeman (y de Ronaldinho)

Koko joukkue oli tuntunut päättävän, että synttärisankareita muistetaan kunnolla, sillä sarjassa viidentenä oleva Real Sociedad sai lopulta kotonaan varsin kylmää kyytiä. Pitkään peli pysyi tasaisena, mutta toisella puoliajalla repesi.

Ottelun ensimmäinen kunnon maalipaikka nähtiin 24. peliminuutilla, ja siitä vastasi kotijoukkue Real Sociedad. Alexander Isak voitti vasemman sivurajan tuntumassa kaksinkamppailun Frenkie de Jongilta ja rynni kohti päätyrajaa. Ruotsalaishyökkääjä harhautti vielä Óscar Minguezan näppärästi, mutta laukaus viidestä metristä suuntautui turhan päin maalivahti Marc-André ter Stegeniä.

37. peliminuutilla oli Barcelonan vuoro painaa päälle, ja lopulta pitkä, liki minuutin kestänyt pyöritys johtikin ottelun avausmaaliin. Ensin pallo kävi ylärimassa maalivahti Álex Remiron haparoitua Lionel Messin keskityspallossa, mutta tilanne jatkui. Jatkotilanteesta Messi pani pallon pystyyn Jordi Alballe, tämä syötti puolustajan jalkojen välistä maalin eteen Ousmane Dembélélle ja Álex Remiron torjuttua pallon Antoine Griezmann hoiti homman paluupallosta valmiiksi. Synttärisankarit olivat jo näkyvästi esillä.

Real Sociedad ei tästä säikähtänyt, vaan tasoitus oli lähellä melkein heti perään. Ter Stegen torjui kuitenkin Alexander Isakin laukauksen hyvin alanurkasta. Ter Stegen 2, Isak 0. Vaikkei saksalaisvahdilla toisella jaksolla paljon töitä ollutkaan, olivat nämä kaksi torjuntaa lopputuloksen kannalta hyvin tärkeitä.

Kun 43. peliminuutti oli täyttymässä, viimeisteli Yhdysvaltain A-maajoukkueen laitapuolustaja Sergiño Dest uransa ensimmäisen La Liga -maalin. Messi tarjoili Destille hyvän pystysyötön, ja tämän viimeistely oli ammattimaisen kliininen.

Destistä tuli samalla kolmas yhdysvaltalainen maalintekijä La Ligassa, sekä Barcelonan 18. maalintekijä kauden sarjaotteluissa. Mikään toinen seura TOP 5 -liigoissa ei ole pystynyt esittämään samanlaista laajuutta maalintekijärintamalla.

OptaJose

@OptaJose
18 - Sergiño Dest 🇺🇸 is the 18th player to score for @FCBarcelona in @LaLigaEN this season, the most different scorers for a team in the top five European leagues in 2020/21. Wealth.

Ja kun vauhtiin oli päässyt, niin miksi höllätä. Ilta oli laitapuolustajien, sillä vain kymmenen minuuttia debyyttimaalinsa jälkeen Dest osui jo toistamiseen. Toinen laitapakki Jordi Alba kaasutteli karkuun vasemmalla, nousi päätyrajan tuntumaan ja lähetti syötön takaviistoon. La Realin puolustus yritti purkaa pallon, mutta Destin jalka oli seinänä vastassa ja hänen nimiinsä merkittiin myös 0-3-maali.

Tästä ehti kulua vain kolme minuuttia, kun 56. minuutilla maalitilastoon sai nimensä sarjan maalipörssin ykkönen Lionel Messi. Sergio Busquets lähetti Messille hienon pystysyötön puolustajien väliin kaukaa keskialueelta, ja argentiinalainen neppasi näppärästi pallon Remiron ohi verkkoon.

Jos oli syyskauden aikana vielä ajoittain vähän tukkoista, on Messi äitynyt nyt mahtavaan vireeseen. Messi on joko tehnyt tai syöttänyt vähintään yhden maalin jo 14 perättäisessä ottelussa. Allaoleva MisterChipin twiitti julkaistiin tilanteessa, kun Messin saldo ottelusta oli ”vasta” 1+1. Viimeisten 14 pelin tehosaldo La Ligassa on nyt siis 18 maalia ja kahdeksan maalisyöttöä. Jäätävää.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
#OJOALDATO - Messi lleva 14 partidos consecutivos en La Liga marcando y/o asistiendo. En esos 14 partidos ha marcado 17 goles y ha dado 8 asistencias. La forma en la que domina el campeonato español es abrumadora.

67. minuutilla pallon pani maaliin Ousmane Dembélé Messin syötöstä. Tämä maali kuitenkin hylättiin äärimmäisen täpäränä paitsiona. Vain neljä minuuttia myöhemmin ranskalainen kuitenkin korjasi vahingon, teki laukaukselleen tilaa ja ampui pallon 14 metristä taka-alakulmaan.

Barcelonalla oli San Sebástianissa ilo ylimmillään, mutta pieniä rippeitä jäi kotijoukkueellekin. Vaikka numerollisesti Ander Barrenetxean 77. minuutilla tekemä 1-5-maali oli vain laiha lohtu La Realille, oli se kuitenkin toiveita herättävä. 19-vuotiaan Real Sociedadin oman kasvatin tekemä maali oli nimittäin illan (ainakin siihen asti) komein ja toi kaikki tyylipisteet kotiin. Varttia aikaisemmin kentälle vaihdettu Barrenetxea harhautteli barcelonalaisia omalla kenttäpuoliskolla, rynni vastustajista irti, lainasi palloa hetkeksi ja tykitti lopulta pallon aivan maailmanluokan laukauksella ylänurkkaan.

Barrenetxea onnistui maalinteossa tällä kaudella sekä Real Madridia että Barcelonaa vastaan.

Pedro Martin

@pedritonumeros
1-5 Real-Barça Minuto 76. Gol de Barrenetxea, que con 19 años ya ha marcado ante Madrid y Barça.

Illan viimeiseksi maali ei kuitenkaan jäänyt, eikä kiistattomasti hienoimmaksikaan. 89. minuutilla Barcelona iski vielä kerran. Osuma syntyi todella kauniin monen pelaajan pallonsiirtelyn tuloksena, näytöksenä hienosta joukkuepelaamisesta. Viimeistelevät siirrot teki tuttu tutkapari Alba-Messi, joista ensinmainittu sai illan ensimmäisen syöttömerkintänsä, vaikka olisi ”ansainnut” niitä kolme. Messille tehomerkintä puolestaan olikin illan kolmas.

Real Sociedad oli ottelun ensimmäiset 40 minuuttia vielä hyvin mukana pelissä, mutta Marc-André ter Stegen otti Alexander Isakista selkävoiton. Sitten Barcelona meni menojaan. 1-6-lukemat ovat todella tylyt voittonumerot toisesta La Ligan kärkipään ryhmästä, mutta eivät juuri valehtele. Barcelonan vire La Ligan sarjaotteluissa on ollut viime aikoina mainio, ja kun Atléticon juna yskii pahemman kerran, on Barcelonasta tulossa vaisun alkukauden jälkeen sittenkin kenties sarjan suurin mestarisuosikki.