Tammikuussa 18 vuotta täyttänyt Ilaix Moriba on Barcelonan tuorein komeetta. Keskikentän keskustan pelaaja debytoi edustusjoukkueessa tammikuussa cup-ottelussa Cornelláa vastaan, ja on sittemmin pelannut myös Copa del Reyn välierässä Sevillaa vastaan, Mestarien liigassa PSG:tä vastaan sekä kolmessa La Liga -ottelussa.

Kaikissa näissä sarjapeleissä Moriba on kirjauttanut itselleen tehomerkinnän (yksi maali ja kaksi maalisyöttöä), vaikka minuutteja on herunut yhteensä vain 106. Toisin sanoen hän on ollut mukana maalissa keskimäärin 35 minuutin välein.

Barcelona oli kuitenkin hyvin lähellä menettää Moriban akatemiastaan Manchester Cityyn, kun nuorukainen täytti 16 vuotta kaksi vuotta sitten. Olisi menettänytkin, ellei pelaajan isä Mamady Kourouma olisi ollut jääräpäinen ja uskonut läpimurtoon Barcelonassa.

Moriba perheineen oli jo tavannut Cityn pelaajahankinnoista vastaavan urheilujohtaja Txiki Begiristainin, ja City oli järjestänyt pojalle lennon Manchesteriin sopimustaan allekirjoittamaan. Matkustuspäivänä Mamady Kourouma kuitenkin päätti perua koko reissun. Hän muisteli tapahtumia Sportin haastattelussa näin:

– Neuvottelut Barcan kanssa eivät edenneet. Tapasimme Txiki Begiristainin, joka selitti meille kaiken projektistaan. Pidimme siitä, koska he olivat valmiita satsaamaan kunnolla häneen, Mamady kertoi poikaansa Ilaixia tarkoittaen.

– Muutamaa viikkoa myöhemmin meillä oli lentoliput Manchesteriin, sopimusta allekirjoittamaan. Peruutin lennon samana päivänä, kun meidän piti matkustaa sinne.

– Halusin, että Ilaixista tulisi esimerkki ja esikuva Barcan tuleville sukupolville. Hänen ystävänsä olivat lähteneet. Jos hän jäisi, hän olisi todiste siitä, että Barca panostaisi junioreihinsa. Lopulta pääsimmekin sopimukseen, jossa kaikki voittivat, Kourouma myhäili.

Helppoja neuvottelut eivät olleet. Välillä Barcan johtoportaan jäsenet pitivät jo sulana mahdottomuutena, että Ilaix jäisi seuraan. Mamady Moriba ei kuitenkaan antanut periksi.

– Neuvottelujen ensimmäisestä päivästä lähtien sanoin, että halusin poikani jäävän Barcaan. Eräänä aamuna nousin ylös ja menin La Masiaan ilman pelaaja-agentteja. Sanoin heille: ”Rakastan Barcaa, mutta teidän täytyy panna parastanne, jotta Ilaix jäisi tänne. Emme halua lähteä”.

[readmore from=Moriba-Ilaix]

– Rahaa olisimme saaneet paljon enemmän muualla. Minä tiesin, että La Masian valmentajat pitivät hänestä, ja me halusimme jäädä. Se oli vaikea tilanne, Mamady Kourouma muisteli.

Lahjakkaan keskikenttäpelaajan isän mukaan neuvotteluissa oli kaksi henkilöä, jotka vakuuttivat Barcan muut nokkamiehet siitä, että Ilaix Moribaan kannattaisi satsata. He olivat entinen urheilujohtaja Éric Abidal sekä La Masian akatemiajohtaja José Mari Bakero.

Manchester Cityn lisäksi Ilaix Moribasta olivat tuolloin kiinnostuneita Juventus, Chelsea ja Borussia Dortmund. Nyttemmin joukkoon ovat liittyneet RB Leipzig ja muita bundesliigaseuroja. Moribaa on kyselty myös lainalle, mutta Éric Abidal ei ole pyynnöille korvaansa lotkauttanut. Nyt Barcelona nauttii Moriban isän ja Abidalin sitkeyden hedelmistä.