Rafael van der Vaart pelasi Real Madridissa vuodet 2008-10.

Vuonna 2018 ammattilaisuransa lopettaneen van der Vaartin etappi Real Madridissa ei ollut järin menestyksekäs, sillä hollantilaiskeskikenttäpelaaja voitti seurassa vain Espanjan Supercopan.

José Mourinho saapui Real Madridin päävalmentajaksi kesällä 2010. Van der Vaart poistui Real Madridista muutamaa kuukautta myöhemmin, mutta Mourinho jätti siitä huolimatta hollantilaiseen lähtemättömän vaikutuksen.

– Hän on uskomaton valmentaja. Voin sanoa sen, vaikka hän valmensi minua vain muutaman kuukauden ajan. José on hyvin rehellinen ihminen ja mielestäni yksikään hänen valmentama pelaaja ei puhu pahaa hänestä. Se kertoo siitä, miten hyvin hän puolustaa aina pelaajiaan, van der Vaart totesi talkSPORT:n haastattelussa.

Mourinho hankki Mesut Özilin Real Madridiin kesällä 2010. Se tiesi van der Vaartille seurasiirtoa. Van der Vaart siirtyi Real Madridista Tottenhamiin.

– Hän tuli luokseni ja sanoi minulle hankkivansa Özilin. Mourinho kertoi, että minun kannattaisi lähteä Real Madridista. Hänen mukaansa olisin ollut liian hyvä penkille. Silloin päätin siirtyä Tottenhamiin.