Laliiga.com osallistui helmikuussa La Ligan järjestämään etämediatilaisuuteen, jossa haastateltavaksi saatiin takavuosien jalkapallolegenda, sarjan nykyinen lähettiläs Gaizka Mendieta. Kysyimme 46-vuotiaalta Mendietalta, millaisena hän näkee nykyisen La Ligan kilpailutilanteen.

Siinä, missä esimerkiksi Englannissa Leicester voitti kaudella 2015-2016 Valioliigan ja Stuttgart ja Wolfsburg vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä Bundesliigan, on La Liga totuttu tuntemaan kahden jättiläisen, Barcelonan ja Real Madridin, välisenä kaksinkamppailuna sarjan voitosta.

Tämänhetkinen sarjakärki Atlético Madrid oli viimeisin poikkeus voittaessaan sarjan kaudella 2013-2014, mutta sitä ennen joku muu kuin Barca tai Real Madrid voitti mestaruuten kaudella 2003-2004, kun Mendietalle rakas Valencia kruunattiin mestariksi toisen kerran kolmeen vuoteen. Mendietalta itseltään jäi kuitenkin La Liga -mestaruus saavuttamatta.

Milloin Valencia-ikoni Mendieta sitten näkisi jättiläisten vallan seuraavan kerran murtuvan, ja jonkun muun kuin yhden kahdesta suuresta juhlivan mestaruutta? Siihen taiturilla ei ollut helppoa vastausta.

– La Liga on huippusarjoista ehkä kaikkein vaikein voittaa, koska se vaatii erittäin tasaista suoritusvarmuutta. Se vaatii laajan pelaajamateriaalin, jonka avulla taso ei paljon putoa pelaajarotaatiossa, Mendieta aloittaa.

– Se onnistuu vain tietyiltä seuroilta. Ne pystyvät selviämään esimerkiksi tärkeän hyökkääjän poissaolosta pitkän kauden aikana. Kovinkaan moni seura ei pysty paikkaamaan avainpelaajan poissaoloa.

– Yksi juttu on tietysti taloudelliset edellytykset ja toinen se, että perinteisesti mahtavat seurat pystyvät paremmin houkuttelemaan tällaisia hyviä pelaajia. Se vaikeuttaa muiden seurojen tilannetta.

Mendieta täräyttää kuitenkin yllättävän mielipiteen ja kieltäytyy kutistamasta La Ligaa vain kahden jättiläisen kaksinkamppailuksi.

– Jos ajatellaan La Ligaa viime vuosina, Valencian mestaruuden jälkeen: Atlético Madrid voitti sarjan kerran, Sevilla on ollut muutaman kerran lähellä kärkeä ja pelaa taas hyvää kautta.

[readmore from=Mendieta-Gaizka]

– Minun on pakko olla eri mieltä siitä, että La Liga olisi vain kahden seuran sarja. Mielestäni se on maailman tasaisin liiga. Joskus kärkitaistelussa on kauden loppuun saakka kaksi, kolme tai jopa neljä joukkuetta hyvin lähekkäin. Mitä liigan voittamiseen tulee, Barcalla ja Real Madridilla on kuitenkin yleensä sellaista laatua, mitä muilta joukkueilta ei löydy, Mendieta pohtii.

Niin, kenties tällä kaudella tulee taas Atlético Madridin vuoro? Ainakin 13-14 kierrosta ennen sarjan päätöstä sillä on pullat hyvin uunissa. Se, milloin nykyisen kärkikolmikon ulkopuolelta tulee mestari seuraavan kerran, on vieläkin suurempi arvoitus.