40 A-maaottelua Espanjan paidassa pelannut Gaizka Mendieta edusti uransa aikana muun muassa Barcelonaa, Laziota ja Middlesbrough’ta, mutta parhaiten baskisyntyinen keskikenttäpelaaja muistetaan Valenciasta. Nyt 46-vuotias Mendieta vietti Valenciassa yhdeksän kautta vuosina 1992-2001, ja voitti seurassa Copa del Reyn, Espanjan Supercupin ja Intertoto-cupin.

Lisäksi Mendieta eteni joukkueineen kahdesti Mestarien liigan loppuotteluun. Ensimmäisestä finaalista vuonna 2000 oli tuloksena 0-3-tappio Real Madridille. Vuotta myöhemmin Valencia hävisi finaalin rangaistuspotkukilpailun jälkeen Bayern Münchenille – vaikka Mendieta upotti pilkun niin varsinaisella peliajalla kuin rankkarikisassa. Molempien kausien päätteeksi Mendieta valittiin Mestarien liigan vuoden keskikenttäpelaajaksi.

Viime aikoina Valencialla on kuitenkin ollut erittäin vaikeaa. Talousahdinkoon ajautuneen seuran omistaja Peter Lim on kiristänyt vyötä todella tiukalle, seura on myynyt kärjistetysti sanoen lähes kaikki asialliseen hintaan kaupaksi käyneet pelaajansa, eikä tilalle ole hankittu juuri ketään. Valencia taisteleekin tällä kaudella europaikkojen sijaan putoamista vastaan.

La Ligan järjestämässä kansainvälisessä etämediatilaisuudessa puhunut Mendieta on seurannut rakkaan seuransa alavirettä huolestuneena, mutta kertoi nähneensä tammikuussa pieniä viitteitä paremmasta.

– Tilannetta on aina vaikea analysoida ulkopuolelta, kun ei tiedä tarkkaan, mitä tapahtuu ja millaisia tulevaisuuden suunnitelmia omistajilla on, Mendieta aloitti vastauksensa Laliiga.com:ille.

– Talven siirtoikkunassa Valencia kuitenkin hankki kolme pelaajaa. Minusta se antoi signaalin siitä, miten he haluavat jatkaa tästä eteenpäin.

Mendietan mainitsemat kolme pelaajaa olivat Benficasta saapunut toppari Ferro, Cagliarista värvätty keskikenttäpelaaja Christian Oliva sekä Wolvesista saapunut kärkimies Patrick Cutrone. Kaikki tulivat Valenciaan lainasopimuksilla. Toistaiseksi kukaan kolmikosta ei ole noussut vielä suureen rooliin, sillä Ferro on pelannut tähän mennessä 90 minuuttia, Oliva 35 ja Cutrone 41.

– Aiemmin Valencia oli ollut passiivinen markkinoilla, ja etenkin viime kesänä he myivät useita pelaajia hankkimatta heille korvaajia. Silloin faneista tuntui, etteivät omistajat ottaneet seuran tilannetta vakavasti.

– Toivottavasti talven toiminta oli merkki siitä, että seura aloittaisi projektin, joka veisi Valenciaa siihen suuntaan, mihin me kaikki haluamme sen kulkevan: taistelemaan Mestarien liiga -paikoista ja pokaaleista, Mendieta lisäsi.

Valencian peliaikakuningas tällä kaudella on ollut 31-vuotias tanskalainen Daniel Wass. Kolmatta kauttaan Lepakoissa pelaava Wass on alun perin keskikenttäpelaaja, mutta tällä kaudella hän on pelannut enimmäkseen oikeana laitapuolustajana. Tontti on tuttu myös Mendietalle uran alkuvuosilta, ja hän korostaakin Wassin merkitystä joukkueelleen nimenomaan tämän monipuolisuuden kautta.

– Daniel Wass on Valencialle äärimmäisen tärkeä pelaaja, sillä hän voi pelata monella eri pelipaikalla. Valmentajalle hän on kuin lahja. Hän voi pelata tasaisen korkealla tasolla kahdeksan tai yhdeksän ottelua peräkkäin.

– Kun hän pelaa luontaisimmalla pelipaikallaan keskikentällä, hän kasvattaa maalintekouhkaa ja luo maalipaikkoja hyökkääjille. Se on iso bonus. Sen vuoksi hän pelaa Valenciassa säännöllisesti.

– Hän ei vaikuta yhtä onnelliselta muilla pelipaikoilla, kuten viime aikoina oikeana laitapuolustajana, mutta ammattilaisena hän tekee aina kaikkensa ja antaa valmentajalle sen, mitä hän pyytää.

Mendietalle tilanne on tuttu, sillä hänkin halusi keskikentälle, mutta joutui valmentajan toivomuksesta sopeutumaan pelaamaan puolustuslinjassa. Helppoa se ei ollut, mutta joustavuus palkittiin.

[readmore from=Mendieta-Gaizka]

– Pelasin itsekin useilla eri pelipaikoilla. Kun tilaisuuden saa jollain muulla kuin omalla pelipaikallaan, siihen tarttuu, ja pyrkii pelaamaan niin hyvin kuin mahdollista.

– Olen varma, ettei Daniel Wass nauti oikeana laitapuolustajana pelaamisesta. En minäkään nauttinut. Yritin vain nousta niin ylös kuin mahdollista, unohtamatta silti puolustusvelvoitteitani. Wassinkin kohdalla minusta tuntuu usein siltä, että hän haluaa nousta ylemmäs, koska se tuntuu hänestä luontaiselta.

– Ei ole mieluisa tunne, kun jalkapallomentaliteettisi kehottaa toimimaan tietyllä tavalla, mutta samalla on muitakin velvollisuuksia. Wassin kaltainen ammattimainen ja sitoutunut pelaaja on joukkueelle kuin lahja. On mahtavaa, kuinka korkealla tasolla hän pelaa kummalla pelipaikalla tahansa, Mendieta kehui.

Mendietaa ja Wassia yhdistää myös erinomainen potkutekniikka, sillä molemmat ovat iskeneet paljon maaleja komeilla kaukolaukauksillaan. Wass teki edellisessä seurassaan Celta Vigossa kolmen kauden aikana viisi maalia suorasta vapaapotkusta, ja myös Valenciassa verkko on heilunut tällä kaudella vaparista kerran.

Valencia kohtaa perjantai-iltana derbyssä Villarrealin. Ottelu alkaa kello 22, ja sitä voi seurata C Moren kanavilta.

LUE MYÖS:

Legendaarinen Gaizka Mendieta kertoi uskomattoman yksityiskohdan Jari Litmasesta Laliiga.comin haastattelussa