Barcelona on Copa del Reyn ensimmäinen finalisti kaudella 2020-2021. Asia varmistui, kun Barca nousi keskiviikkona 0-2-tappioasemasta 3-2-voittoon otteluparissa Sevillaa vastaan (lue raportti toisesta osaottelusta).

Ottelupari ratkesi jatkoajalla Martin Braithwaiten puskumaaliin, mutta jatkoajalle tuskin olisi menty, ellei Barca-vahti Marc-André ter Stegen olisi torjunut Lucas Ocamposin rankkaria. Jos pilkku olisi uponnut, olisi Barcelona tarvinnut yhden maalin sijaan vielä kolme maalia.

Jatkoajalla eniten puhutti kuitenkin tilanne, jossa pallo osui Barcelonan rangaistusalueella toppari Clement Lenglet’n käteen. Tuomari José María Sánchez Martínez tarkisti tilanteen videonauhalta, ja peliä päätettiin jatkaa Barcelonan vapaapotkulla Lucas Ocamposin korkean jalan vuoksi. Pallo kimposi Lenglet’n yläraajaan Ocamposin jalan ja ranskalaistopparin oman rintakehän kautta.

Lenglet’llä ei ole ollut paras kautensa, ja hän on joutunut viime aikoina usein arvostelun kohteeksi. Puolustaja itse myönsikin pelänneensä jännittyneenä VAR-tarkistuksen tulosta.

– Viime aikoina olen saanut osakseni kaiken mahdollisen huonon tuurin käsivirheiden osalta, ja pelkäsin pahinta. Onneksi siitä ei annettu rankkaria. Odotin ratkaisua kädet pääni päällä, hyvin huolestuneena, Lenglet kommentoi pelin jälkeen.

AS:n erotuomariasiantuntija, takavuosien huipputuomari Eduardo Iturralde González oli omassa arviossaan sitä mieltä, että oikeudenjakaja teki tilanteessa virheen. Iturralde olisi vienyt pallon täplälle.

– Tällaisia käteen tulevia kimmokkeita varten on olemassa konsepti, jota kutsutaan nimellä ”play the ball”. Sillä tarkoitetaan sitä, että jos pelaat palloa, ja se osuu käsivarteesi, se ei ole käsivirhe, Iturralde aloitti analyysinsä.

– Nyt pitäisi tietää, pelasiko Lenglet palloa rinnallaan tietoisesti, ja kimposiko pallo siitä käteen. Minun mielestäni ei, ja siksi siitä olisi pitänyt tuomita rankkari.

– He, joiden mielestä se ei ollut käsivirhe, voivat sanoa, ettei pallo mennyt maalia kohti eikä käsikosketus katkaissut vastustajalle menossa ollutta syöttöä. Se on toinen tulkinnanvarainen seikka. Minun mielestäni se oli kuitenkin rankkari.

Kyseinen tapaus ei ollut ainoa, jossa Barcelona Iturralden mielestä hyötyi tuomarin ratkaisusta. Hänen mukaansa tuomarin olisi pitänyt nostaa Óscar Minguezalle toinen varoitus tilanteesta, jossa hän kaatoi Lucas Ocamposin rankkarin arvoisesti 70. peliminuutilla.

– Minguezalla oli tilanteessa huonoa tuuria, mutta rankkari oli oikea tuomio. Lisäksi hänen olisi pitänyt saada toinen keltainen.

– Sevillan pelaajat penäsivät toista varoitusta Azulgranan puolustajalle. Tilanteissa, joissa rikotulla pelaajalla on selvä maalipaikka, rikkojalle kuuluisi varoitus. Tuomarin mielestä Ocamposilla ei ollut tätä selvää maalipaikkaa, ja siksi varoitusta ei tullut, Iturralde tiivisti.

Polemiikkia riitti, sillä 87. minuutilla vaati rankkaria puolestaan Barcelona, kun Lionel Messin laukaus muutti suuntaa Ocamposista. Iturralden mielestä tilanne ei ollut missään tapauksessa pilkun väärti, sillä pallo osui Ocamposin torsoon.

Sevillan Fernandon toisella keltaisella tapahtunutta 92. minuutin ulosajoa Iturralde piti täysin oikeana tuomiona. Tästä Sevillan Joan Jordan oli kuitenkin eri mieltä.

– Taannoin (Barcelonan ja Sevillan välisessä äskettäisessä sarjaottelussa) Leolle (Messi) ei noussut toista keltaista, mutta Fernandolle nousi tänään. Kunnioitan tuomaria todella paljon, mutta Minguezakaan ei saanut toista varoitusta, Jordan puhisi.

Pitkään Barcelonassa pelannut Sevillan Ívan Rakitic puolestaan voivotteli sitä, kuinka epäselviä säännöt edelleen ovat, etenkin käsivirheiden osalta.

[readmore from=Copa-del-Rey]

– Vaikka kameroita ja apuvälineitä on paljon, näitä päätöksiä on vaikea selittää. Tuomarien päätökset ratkaisivat ottelun ja finaalipaikan. Selitystä emme löydä, sillä säännöt eivät ole kenellekään selviä. Varsinkaan, kun samanlaisia tilanteita tulkitaan eri tavalla saman ottelun aikana, Rakitic lausahti.

– Pyydämme faneilta anteeksi, sillä he olivat yhtä toiveikkaita kuin mekin. Olisi ollut uskomatonta pelata finaalissa omassa kotikaupungissamme, ja sen me halusimme faneillemme lahjoittaa. Nousemme tästä kuitenkin vielä vahvempina antaaksemme heille runsaasti ilonaiheita ja unohtaaksemme tämän.

Lähde: AS