Laliiga.com sai helmikuussa tilaisuuden kuulla legendaarisen Gaizka Mendietan mietteitä omasta historiastaan sekä monenlaisia ajatuksia jalkapallon ilmiöistä ja tapahtumista. 46-vuotias Mendieta oli läsnä La Ligan lähettilään ominaisuudessa sarjan järjestämässä kansainvälisessä etämediatapahtumassa.

Vuonna 2008 aktiiviuransa lopettanut Mendieta on toiminut peliuransa jälkeen muun muassa Sky Sportsin TV-asiantuntijana. Hän on myös aktiivinen osallistuja erilaisissa legenda- ja tähdistöotteluissa. Kenties Mendietasta kuullaan jatkossa silti enemmänkin, sillä hän kertoi havittelevansa uraa valmentajana tai muuna taustavaikuttajana.

– Suoritan tänä kesänä UEFA Pro -lisenssini, ja suunnittelen ilman muuta työskenteleväni jalkapallon parissa vähän nykyistä suoremmin. Tapahtuipa se sitten valmentajana, urheilujohtajana tai taustatiimin jäsenenä, haluaisin joka tapauksessa lähitulevaisuudessa mukaan, Valenciasta parhaiten muistettava Mendieta kertoi.

– Kun jalkapalloilija on suorittanut tutkintonsa ja kurssinsa, on seuraava askel päästä jakamaan tietojaan ja osaamistaan muille sekä panemaan vuosien aikana oppimiaan asioita käytäntöön. Haluaisin sen olevan minullekin seuraava askel.

Kiinnostava piirre eurooppalaisen huippufutiksen valmentajasektorilla on, että juuri entisiä keskikenttäpelaajia on päätynyt suurissa määrin huippuseurojen valmentajiksi. La Ligan 20 valmentajasta 11 on entisiä keskikenttäpelaajia.

– En tiennyt sitä, se on uskomaton tilasto, Mendieta totesi silmiään pyöritellen.

[readmore from=Mendieta-Gaizka]

– Tietysti ajattelen nykyisten valmentajien pelipaikkoja, mutta en tiennyt entisiä keskikenttäpelaajia olevan niin monta. Ehkä keskikenttäpelaajilla on kokonaisvaltaisempi tietoisuus, kun heidän pitää ajatella sekä hyökkäystä että puolustusta. En halua kuitenkaan yleistää, sillä on myös monia mahtavia valmentajia, jotka ovat olleet maalivahteja, puolustajia tai hyökkääjiä.

– Keskikenttäpelaajan profiili antaa ymmärrystä ja tietoa lukea jalkapalloa molemmilta puolilta. Luonne on kuitenkin vielä tärkeämpi. Managerille ei riitä pelkkä pelaajauran kokemus, vaan hänen työnsä on pystyä välittämään sanomansa pelaajille. Sellainen yhdistelmä tekee entisistä keskikenttäpelaajista menestyviä valmentajia, Mendieta arveli.

LUE MYÖS:

Legendaarinen Gaizka Mendieta kertoi uskomattoman yksityiskohdan Jari Litmasesta Laliiga.comin haastattelussa

Gaizka Mendieta kommentoi Laliiga.comille Barcelonan vuoden takaista kohuhankintaa: ”Hän on mahtava lisä joukkueeseen”