Sevilla ja Betis iskevät yhteen ensi viikon sunnuntaina kauden toisessa Derbi Sevillanossa.

Sevillan ja Betisin välinen derby kuuluu La Liga -kauden odotetuimpiin ja kiihkeimpiin otteluihin.

Laliiga.com haastatteli torstaina La Ligan järjestämässä tilaisuudessa Frédéric Kanoutéa, joka pelasi urallaan useissa Sevillan derbyissä.

Kanouté on todellinen Sevilla-legenda, sillä 43-vuotias entinen malilaishyökkääjä edusti seuraa seitsemän vuoden ajan ja on Sevillan historian neljänneksi paras maalintekijä yli 130 maalillaan. Kanouté on Sevillan seurahistorian paras ulkomaalainen maalintekijä.

Kanouté pelasi Sevillassa kahdeksan derbyä, joissa syntyi kolme maalia. Kanoutén kanssa Sevilla voitti peräti kuusi pokaalia. Kanouté kruunattiin kahdesti UEFA Cupin, eli Eurooppa-liigaa edeltävän turnauksen voittajaksi, kahdesti Copa del Reyn mestariksi ja niin ikään kahdesti UEFA Super Cupin voittajaksi.

Kanouté kuuluu Sevillan kannattajien ehdottomiin suosikkeihin. Kuvassa Kanouté juhlii Copa del Reyn mestaruutta keväällä 2010. Kuva: Getty

Kanouté pitää Sevillan derbyä suurempana kuin Tottenhamin ja Arsenalin välistä North London Derbyä. Kanouté edusti urallaan myös Tottenhamia ja pelasi yhdeksässä Arsenal-derbyssä.

[readmore from=haastattelut]

– Kun saavuin Sevillaan kesällä 2005, yllätyin täysin huomatessani, miten suuri ottelu on kyseessä ja millaisella intohimolla ihmiset elävät niissä. Se oli hullua. En ollut koskaan kokenut mitään samanlaista. Ennen siirtoani Sevillaan pelasin usean vuoden ajan Lontoossa ja siellä oli paljon derbyjä, mutta yksikään niistä ei noussut Sevillan derbyn tasolle, Kanouté kertoi.

– Sevillan derby on erityinen ja uniikki ottelu. Mielestäni yksikään derby ei yllä samalle tasolle sen kanssa. Muistan, kun menimme jo viikkoa ennen ottelua hotelliin keskittymään tulevaan derbyyn. Valmistauduimme derbyyn monen päivän ajan, koska tiesimme, miten tärkeä ottelu on kyseessä.

Laliiga.com haastatteli Real Madridin ja Atléticon legendoja – seuraikoni pitää Madridin derbyä el Clásicoa tärkeämpänä: ”Ei voi verrata mihinkään”

– Menimme koko viikoksi kaupungin ulkopuolelle pitämään pienen harjoitusreissun ennen derbyä, koska meidän oli päästävä pois Sevillasta. Kaupungissa oli liikaa tunnetta ja intohimoa ilmassa, Kanouté nauroi.

Kanouté tiedostaa myös kannattajien tärkeyden.

– Meidän oli myös samalla valmistauduttava kannattajien vastaanottoon, sillä kannattajat seurasivat bussiamme läpi kaupungin, kun matkustimme hotellilta stadionille. Silloin huomasin, miten valtava ottelu on kyseessä. Se intohimo on jotain ainutlaatuista. Minulla on pelkkiä hyviä muistoja Sevillan derbyistä.

Frédéric Kanouté ja Luis Fabiano muodostivat aikoinaan tehokkaan kärkiparin Sevillassa. Kaksikon tehokkain kausi oli 2007-08, jolloin Kanouté ja Fabiano iskivät yhteensä peräti 59 maalia. Kuva: Getty

Kanouté muistutti, ettei derby jää pelkästään kentälle, vaan se näkyy paikallisten ihmisten jokapäiväisessä elämässä.

– Sevillan derbyssä pelaaminen oli niin erityistä, koska se ei jäänyt vain kentälle. Tykkään sellaisista derbyistä. Elin Sevillassa sen verran pitkään, että ymmärsin derbyn vaikuttavan myös ihmisten normaaliin elämään.

– Perheet jakautuvat derbyissä, sillä monissa perheissä on kummankin seuran kannattajia. Kaikki tykkäävät vitsailla toisen kustannuksella, kun oma joukkue voittaa derbyn ja sitä kestää koko vuoden. Olen pelannut monissa derbyissä, mutta Sevillan derby on täysin poikkeuksellinen, Kanouté totesi.

Sevilla isännöi Betisiä sunnuntaina 17. maaliskuuta. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 22.00.