Kesäkuussa 30 vuotta täyttävä tanskalaiskärki Martin Braithwaite on ollut yksi Barcelonan viime vuosien erikoisimmista hankinnoista. Braithwaite siirtyi Barcaan poikkeusluvalla helmikuussa 2020 (siirtoikkunan ulkopuolella siis) putoamistaistelussa olleesta Leganésista, kun Barcelona maksoi hänen 18 miljoonan euron ulosostopykälänsä.

Onnistumisia Braithwaitelle ei ole kuitenkaan läjäpäin tullut. 42 Barcelonan paidassa pelaamissaan ottelussa hän on tehnyt vain seitsemän maalia, ja syöttänyt neljä. Maaleista kolme on syntynyt La Liga -otteluissa. Braithwaite hankittiin Barcelonaan pitkäaikaisloukkaantuneen Ousmane Dembélén tilalle, mutta monia ehkä ihmetytti suora vuoteen 2024 ulottuva sopimus.

La Ligan helmikuussa järjestämässä kansainvälisessä etämediatilaisuudessa toimittajien jututtama pelaajalegenda Gaizka Mendieta muistutti joka tapauksessa siitä, että Barcelonalla oli hyvät syynsä siihen, miksi se hankki juuri Tanskan maajoukkuehyökkääjän. Yksi syistä oli “olosuhteiden luoma pakko” ja toinen Braithwaiten suotuisa pelaajaprofiili.

– Usein kiinnitetään liikaa huomiota siihen, että pelaaja on pelannut häntäpään seurassa. Siitä voidaan keskustella, tekikö Barcelona oikean vai väärän ratkaisun, mutta he tarvitsivat uuden hyökkääjän. Braithwaite vastasi heidän etsimäänsä profiilia, Barcelonassa itse kaudella 2002-2003 pelannut Mendieta vastasi.

– Braithwaite tunsi jo La Ligan hyvin, oli pelannut erinomaiset puolitoista kautta Leganésissa, teki paljon maaleja ja osaa juosta hyvin väleihin. Hänen ominaisuutensa vastasivat Barcelonan vaatimuksia. Kun siirto tapahtui, hän oli epäilemättä yksi parhaista saatavilla olleista vaihtoehdoista.

Mendietan mukaan Barcelonan kaltaisen suurseuran soittaessa, on tilaisuuteen syytä tarttua. Siitä saa “CV:hen merkinnän, josta on epäilemättä jatkossa hyötyä”.

– Nyt hän on joukkueessa, tekee kovasti töitä ja yrittää hyödyntää tilaisuutensa. Minusta hän tuo joukkueeseen jotain, mitä monet muut hyökkääjät eivät pysty tuomaan. Siksi hän on Barcassa.

[readmore from=Mendieta-Gaizka]

– Kun pelaaja saa tilaisuuden pelata isossa seurassa, on hänen tehtävä kovasti hommia ja otettava jokaisesta minuutista kaikki irti.

– Jos minä olisin valmentaja, olisin iloinen, jos minulla olisi käytettävissäni mahdollisimman erilaisten profiilien pelaajia. Ainakin hän tuo Barcaan jotain, jota sillä ei ollut ennen. Hän saa joukkueessa peliminuutteja, koska kukaan muu ei tarjoa samanlaista vaihtoehtoa valmentajalle.

– Tietysti Braithwaiten lähitulevaisuuden tilanne riippuu siitä, keitä pelaajia joukkueeseen tulee ja keitä sieltä lähtee. Tällä hetkellä hän on mielestäni mahtava lisä joukkueeseen, Mendieta päätti vastauksensa.

Tällä kaudella Martin Braithwaite on pelannut 31 ottelussa kaikkiaan 1 523 peliminuuttia. Barcelonan avauksessa hän on ollut 15 pelissä.

LUE MYÖS:

Legendaarinen Gaizka Mendieta kertoi uskomattoman yksityiskohdan Jari Litmasesta Laliiga.comin haastattelussa