Radiokanava Cadena Ser kertoo kotisivuillaan, että Barcelonan entinen puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu on pidätetty. Pidätyksen suorittivat Katalonian poliisivoimat Los Mossos d’Esquadra.

Pidätys liittyy Barcelonaa viime vuonna ravisuttaneeseen Barcagate-skandaaliin, johon liittyen poliisi on suorittanut tutkintaa Barcelonan toimistotiloissa – erityisesti finanssi- ja lakiosastoilla. Bartomeun lisäksi pidätettiin myös seuran pääjohtaja Óscar Grau ja seuran lakiosaston johtaja Román Gómez Pontí.

Katalonian poliisista vahvistettiin uutistoimisto AFP:lle, että kyse on talousrikosepäilystä.

Barcagatella tarkoitetaan SER Catalunyan viime vuoden helmikuussa paljastamaa tapausta, jonka mukaan Bartomeun urheilujohto palkkasi somemarkkinointiin erikoistuneen yrityksen nimeltä I3 Ventures hoitamaan lokakampanjaa seuran kriitikoita, entisiä työntekijöitä ja jopa nykyisiä pelaajia kohtaan. Loanheitosta saivat tiettävästi osansa muun muassa Lionel Messi ja Gerard Piqué.

Kohdehenkilöitä saatettiin huonoon valoon useiden Barcelonan ei-virallisten tilien kautta, joita hallinnoi I3 Ventures. Näin yritettiin saada yleinen mielipide loanheiton uhreja vastaan. Piquétä arvosteltiin muun muassa hänen liiketoimistaan. Messiä hyödynnettiin puolestaan pikemminkin tuomaan lukijoita kyseisille tileille, joskin myös joitain hänen läheisiään, kuten puoliso Antonella Roccuzzoa kohtaan julkaistiin tekstejä.

Toimenpide tapahtui myös erinäisten laillisten sopimusten ja seuran sisäisen kirjanpidon ulkopuolella. Barcelona maksoi tästä firmalle tiettävästi noin miljoona euroa.

[readmore from=Barcagate]

Barcagate oli yksi tärkeimmistä syistä (joskaan ei ainoa) siihen, miksi Bartomeu ja hänen johtokuntansa haluttiin epäluottamusäänestykseen. Nimiä saatiinkin kerättyä adressiin helposti yli vaaditun minimimäärän, mutta äänestystä ei lopulta tarvittu. Bartomeu erosi 27. lokakuuta, kun näytti siltä, ettei puheenjohtajan toivomaa lykkäystä annettaisi ja epäluottamusäänestys järjestettäisiin keskellä koronapandemiaa.

Bartomeun seuraajasta äänestetään ensi sunnuntaina. Uudeksi puheenjohtajaksi ovat ehdolla Joan Laporta, Víctor Font ja Toni Freixa.