Koronapandemia ja sen aiheuttamat talousvaikutukset jalkapalloseuroille. Niistä on puhuttu paljon, mutta tammikuun siirtoikkunan hiljaisuus on tehnyt kriisistä käsin kosketeltavamman.

Siirtoikkuna on ollut auki jo kolme viikkoa, ja La Ligan seurat ovat hankkineet tähän mennessä yhteensä ainoastaan 11 uutta pelaajaa. Heistä on maksettu yhteensä vain vaatimattomat 14 miljoonaa euroa.

Vuosi sitten samaan aikaan pelaajahankintoja oli tehty 45, joten pudotusta on kaikkiaan 76 prosenttia. Toisin sanoen pelaajaliikenne on hiljentynyt pandemian myötä neljäsosaan viimevuotisesta ”tavallisesta” siirtoikkunasta.

Tammikuun siirtoikkuna on auki enää viikon, eikä suurta liikehdintää ole odotettavissa viimeiselläkään viikolla. Joitain kauppoja tullaan joka tapauksessa varmasti vielä näkemään. Todennäköisimpänä pidetään kaiketi Papu Gómezin saapumista Sevillaan Atalantasta.

Toistaiseksi vain kaksi seuraa on hankkinut enemmän kuin yhden pelaajan. Getafe on hankkinut lainalle Takefusa Kubon (Real Madridista) ja Carles Aleñan (Barcelonasta), ja Celta Vigo Augusto Solarin ja Aarón Martínin.

Atlético Madrid oli pakotettu hankkimaan Moussa Dembélén Diego Costan poistuttua ruodusta. Real Sociedadin tilanne oli samankaltainen, kun Willian José siirtyi Valioliigan Wolvesiin. Korvaajaksi hankittiin Sevillasta Carlos Fernández.

11 pelaajahankinnasta seitsemän on ollut lainapestejä ja vain kolmesta on maksettu siirtokorvaus. Eibar sai Aleix Garcían ilmaissiirrolla.

Jos on pelaajahankintojen määrä pudonnut neljäsosaan vuoden takaisesta, on erotus rahassa mitattuna vielä suurempi. Kun vuosi sitten tässä vaiheessa oli törsätty jo 134,6 miljoonaa euroa, on summa nyt vain 14,24 miljoonaa. Pudotusta on peräti 89,4 prosenttia.

Toistaiseksi kallein hankinta on ollut Carlos Fernández, josta Real Sociedad pulitti 9 miljoonaa euroa. Viime tammikuussa liikuttiin aivan eri lukemissa, kun Real Madrid maksoi Reinieristä 30 miljoonaa euroa, Villarreal Paco Alcacérista 23 miljoonaa, Espanyol Raúl de Tomásista 22,5 miljoonaa ja Sevilla Youssef En Nesyrista 20 miljoonaa.

[readmore from=Siirtoikkuna]

La Liga haaveili alun perin rajallisen yleisömäärän päästämisestä katsomoihin vuoden 2021 alusta, mutta koronatilanteen paheneminen uudelleen teki toiveet tyhjiksi. Jokainen tyhjille katsomoille pelattava ottelu heikentää seurojen talousnäkymiä entuudestaan.

Ennen pelaajahankintoja jokainen seura lienee pakotettu myymään pelaajiaan tai keventämään muutoin palkkalistaansa. Siirtoikkunan viimeisestäkin viikosta on joka tapauksessa odotettavissa rauhallinen.

Lähde: AS