La Liga -kausi on etenemässä kovaa vauhtia kohti puoliväliä. Syyskausi on pitänyt tuttuun tapaan sisällään useita mielenkiintoisia puheenaiheita, jotka ovat puhuttaneet koko Espanjaa jo pitkän aikaa.

Kokosimme joulun kunniaksi viisi puhutuinta aihetta Espanjasta. Mukaan mahtuu muun muassa Superliigakiista, joka on luonut puheenaiheita jo ympäri Eurooppaa.

VAR

Ei kautta ilman VAR:sta aiheutuvia kohuja. VAR saapui espanjalaiseen jalkapalloon kaudeksi 2018-19. Se on siitä lähtien aiheuttanut valtavia kohuja niin medioissa kuin pelaajienkin kesken.

VAR on luonut erimielisyyksiä seurojen ja pelaajien keskuudessa ja harva se kierros tapahtuu jotain selittämätöntä, jonka seurauksena asianomaiset kritisoivat VAR-järjestelmää julkisesti.

Syyskauden aikana VAR on noussut puheenaiheeksi muun muassa vihellettyjen ja viheltämättä jääneiden pilkkujen myötä.

Räikein tapaus nähtiin lokakuussa, kun Betisin Antonio Sanabria revittiin boksin sisällä maahan siten, että kärjen paita repesi. Tilanne katsottiin VAR:lta eikä siitä tuomittu pilkkua. Sosiaalinen media ja espanjalaislehdistö suorastaan räjähti kritiikistä. Katso kuva Sanabrian tilanteesta täältä.

Barcelonan ja Real Madridin syyskaudet

Barcelonan ja Real Madridin syyskaudet ovat menneet jokseenkin penkin alle. Barcelonalla toki vielä Real Madridiakin huomattavasti heikommin.

Espanjalaisen jalkapallon kaksi jättiä ovat yleensä Atléticon kanssa kärkikolmikossa kauden alusta loppuun saakka, mutta syksyn aikana kummatkin ovat osoittaneet tason pudonneen muutaman asteen alemmas.

Real Madridin ja Barcelonan alkukaudet ovat jättäneet toivomisen varaa verrattaessa aiempiin kausiin. Kuva: Getty

Barcelona on La Ligassa vasta viidentenä. Piste-ero Atléticoon on kasvanut jo kahdeksaan, jonka lisäksi Atlético on pelannut yhden ottelun Barcelonaa vähemmän. Barcelona on hävinnyt La Ligassa jo neljästi.

Real Madridin tuloskunto on parantunut merkittävästi viime aikoina ja seura onkin noussut kärkikolmikkoon, mutta alkukausi osoitti sen, että jos joukkue lähtee liikkeelle puolivaloilla, on luvassa saavillinen jääkylmää vettä niskaan. Real Madrid on hävinnyt syyskaudella niin Cádizille, Alavésille kuin Valenciallekin.

Superliigakiista

Euroopan kärkiseurat ovat tiettävästi kehitelleet kaikessa hiljaisuudessa Euroopan Superliigaa, johon osallistuisi huippumaiden kärkijoukkueet. Espanjasta mukaan osallistuisi lähtökohtaisesti Atlético, Real Madrid ja Barcelona.

Josep Maria Bartomeu ilmoitti lokakuun lopussa Barcelonan näyttäneen vihreää valoa Euroopan Superliigalle. Lue Barcelonan puheenjohtajan paikalta eronneen Bartomeun Superliiga-kommentit täältä.

Viime viikonloppuna Real Madridin puheenjohtaja Florentino Pérez otti Bartomeun tapaan kantaa Superliigaan. Pérezin kommenteista oli helppo päätellä puheenjohtajan olevan Superliigan kannalla. Lue Pérezin mietteet täältä.

La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas toi tuttuun tapaan oman lusikkansa jo valmiiksi kiehuvaan soppaan. Tebas tulistui Pérezin Superliiga-kommenteista ja samalla kritisoi Real Madridia. Tebas on tunnettu Superliigan vastustaja. Lue Tebasin värikkäät kommentit täältä.

Milloin yleisö palaa stadioneille?

Viime kausi jouduttiin laittamaan maaliskuussa kolmen kuukauden mittaiselle koronatauolle. Sen jälkeen La Ligassa tai Segundassa ei ole nähty yleisöä.

Koronaviruspandemia on jyllännyt Espanjassa pahemmin kuin monissa muissa maissa. Sen vuoksi vieläkään ei ole tiedossa, milloin yleisö voi palata stadioneille. Espanjan tapaan toki tähänkin teemaan sisältyy mielenkiintoisia kommentteja ja lupauksia, jotka näyttävät jäävän toteutumatta.

Javier Tebas on kiistelty henkilö Espanjassa. Kuva: Getty

La Ligan puheenjohtaja Tebas totesi joulukuun alussa julkisesti, että alkuvuodesta otteluihin saadaan ainakin pieni määrä yleisöä ja sarjan tavoite on nostaa asteittain yleisömäärää suuremmaksi ja suuremmaksi. Joulun alla Tebas sanoikin, ettei halua ottaa asiaan minkäänlaista kantaa ja ei sittenkään tiedä, nähdäänkö otteluissa alkuvuonna yleisöä vai ei.

Espanjalaisseurat ovat merkittävissä talousvaikeuksissa koronaviruspandemian seurauksena. Tebas kertoi syksyllä seurojen kärsivän yhteensä noin 700 miljoonan euron tappiot. Se on suorastaan valtava summa.

Tebas totesi taannoin, että aluksi vain tietyissä kaupungeissa pelaavat joukkueet saisivat ottaa yleisöä otteluihinsa, sillä Espanjan koronatilanne on hyvin erilainen eri osissa maata.

Leo Messin tulevaisuus

Missä Leo Messi pelaa ensi kaudella? Se on kysymys, joka on puhuttanut Espanjan lisäksi koko maailmaa jo usean kuukauden ajan.

Messi halusi poistua Barcelonasta elo-syyskuussa, mutta silloinen puheenjohtaja Bartomeu petti lupauksensa, eikä päästänytkään joukkueen kapteenia lähtemään. Bartomeu oli aiemmin luvannut Messille, että argentiinalaistähti saisi halutessaan jättää Barcelonan ilmaiseksi.

Messin nykyinen sopimus Barcelonan kanssa päättyy tämän kauden jälkeen, joka tarkoittaa sitä, että pelaaja saa neuvotella vapaasti muiden seurojen kanssa sopimuksesta vuodenvaihteesta alkaen. Barcelonassa järjestetään puheenjohtajavaalit 24. tammikuuta, mutta se saattaa olla jo liian myöhäistä.

Messi on yhdistetty siirtohuhuissa etenkin PSG:hen. Katalonialaisen RAC1:n mukaan PSG olisi jo lähestulkoon varma siitä, että Messi edustaa pariisilaisseuraa ensi kaudella. Lue uutinen täältä.