Maanantaina arvotut Euroopan MM-karsintalohkot toivat Espanjan vastustajiksi ensi vuodelle Ruotsin, Kreikan, Georgian ja Kosovon. Espanja sijoitettiin automaattisesti viiden maan karsintalohkoon, sillä se pelaa lokakuussa Nations Leaguen Final Four -turnauksessa.

Espanjan ”päävastustaja” Ruotsi on sille hyvin tuttu, sillä maat pelasivat samassa karsintalohkossa myös EM-karsinnoissa vuonna 2019. Suurinta huomiota on kuitenkin herättänyt Kosovon päätyminen samaan lohkoon, sillä Espanja on yksi viidestä EU-maasta, joka ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä. Muut ovat Slovakia, Kypros, Romania ja Kreikka.

Espanjalaislehti AS spekuloikin, että edessä voi olla jopa poliittinen kriisi. Kosovon maajoukkue tulee luonnollisesti vaatimaan – FIFA:n tuella – että vieraspelissä Espanjassa soitetaan sen kansallislaulua ja vedetään Kosovon lippu salkoon. Se asettaa Espanjan hallitukselle suuria paineita, eikä konfliktin uhka ole pieni. Sama ongelma on toki edessä myös Kreikalla ja Georgialla, jotka eivät niin ikään ole Kosovoa tunnustaneet. Lohkon maista siis ainoastaan Ruotsi voi siis valmistautua Kosovon kohtaamisiin huoletta.

Espanja ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä, koska se itsenäistyi Serbiasta yksipuolisella julistuksella. Espanja on vastustanut samalla tavalla jyrkästi Katalonian yksipuolisia itsenäistymispyrkimyksiä. Kosovoa ei ollut mahdollista arpoa Serbian kanssa samaan karsintalohkoon, aivan kuten ei myöskään Espanjaa ja Gibraltaria.

AS:n mukaan Espanjan ulkoministeriöllä, korkeimmalla urheiluneuvostolla ja Espanjan jalkapalloliitolla on nyt edessään visainen dilemma siinä, kuinka kotipeli Kosovoa vastaan järjestetään. Ongelma poistuisi, jos Espanja tunnustaisi Kosovon itsenäisyyden ennen keskinäisiä otteluita, mutta tämä ei ole välttämättä todennäköistä. Vielä epätodennäköisempää, tai käytännössä mahdotonta, on, että FIFA muokkaisi jälkikäteen arvonnan tulosta.

Voikin hyvin olla, että Espanja määrätään pelaamaan kotiottelunsa Kosovoa vastaan puolueettomalla kentällä jossain toisessa maassa. Tämä ei olisi edes ensimmäinen kerta, kun Espanjan intressit kärsisivät olemattomien Kosovo-suhteiden takia.

UEFA otti aiemmin Espanjalta pois alle 17-vuotiaiden karsintaturnauksen isännyyden, kun Espanja kieltäytyi tunnustamasta Kosovon lippua ja soittamasta sen kansallishymniä. Espanjan jalkapalloliitto velvoitettiin kuitenkin maksamaan kaikki Sveitsiin siirretyn ottelun kulut molempien joukkueiden osalta.

[readmore from=Espanja]

Diplomaattista hankausta syntyi myös vuonna 2018 Välimeren kisojen ja karaten MM-kilpailujen yhteydessä. Niiden johdosta Kansainvälinen Olympiakomitea vaati, ettei Espanjan järjestettäväksi annettaisi kansainvälisiä urheilukilpailuja, ennen kuin se tunnustaisi Kosovon itsenäisyyden.

MM-karsinnat alkavat ensi vuoden maaliskuussa. Kunkin lohkon otteluohjelmien uskotaan valmistuvan tiistain aikana. Espanja on selviytynyt kaikkiin MM-turnauksiin vuodesta 1978 lähtien. Viimeisen MM-karsintatappionsa se koki Tanskaa vastaan maaliskuussa 1993. Sen jälkeen Espanja on pelannut MM-karsinnoissa 63 ottelua ilman tappioita.