Marraskuun maaottelutauolla, viime viikon maanantaina pelattiin epävirallinen maaottelu, joka ei ole saanut vielä sellaista huomiota, jonka se ehkä ansaitsisi. Tuolloin FIFA-rankingin sijalla 50 oleva Costa Rica taipui Baskimaan maajoukkueelle maalein 1-2. Baskimaan maaleista vastasivat Athletic Bilbaon tähtipelaajat Iñaki Williams ja lisäajalla pelin ratkaissut toppari Unai Nuñez.

Toistaiseksi Baskimaa saa pelata vain epävirallisia maaotteluita, mutta haave statuksen virallisestamisesta elää – ja on ilmeisesti nytkähtänyt eteenpäinkin. Baskimaan jalkapalloliiton puheenjohtaja Luis Mari Elustondo vihjaisi jo Baskimaan ja Espanjan hallitusten päässeen ”alustavaan sopuun” siitä, että uusi maajoukkue voisi astella pian kansainvälisille näyttämöille. Elustondo kuitenkin korjasi Marcalle nopeasti lausuntoaan, ja sanoi ”ilmaisseensa itseään huonosti”.

Joka tapauksessa Elustondo painotti toivovansa, että Baskimaa voisi päästä mukaan jalkapalloperheeseen keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä. Paikallinen jalkapalloliitto päätti jo joulukuussa 2018 pitämässään erityiskokouksessa, että se aikoo anoa UEFA:n ja FIFA:n jäsenyyttä. Asia on pöydällä edelleen.

– Emme ole unohtaneet sitä, Elustondo totesi.

[readmore from=Baskimaa]

Toistaiseksi Espanjan jalkapalloliitto on ollut selkeästi Baskimaan jäsenyyttä vastaan, ja siksi negatiivisen vastauksen pelossa asia ei olekaan edennyt. Baskimaan ja hallitusten äskettäiset keskustelut ovat kuitenkin valaneet Elustondoon optimismia.

– En tiedä, kuinka paljon lähempänä virallista statusta olemme, mutta olemme lähempänä, Elustondo muotoili.

Voi olla, että Baskimaan maajoukkueen statuksen virallistamiseen kestää vielä kauan, mutta ajatusleikkinä voidaan kuvitella joukkueen ponkaisevan nykyhetkessä aivan Euroopan eliitin tuntumaan. Transfermarktin markkina-arvovertailuissa Baskimaan maajoukkue olisi Euroopan 17. arvokkain maajoukkue, Ruotsin ja Sveitsin välissä.

Baskimaan maajoukkuetta valmentaa maineikas ja kokenut käskyttäjä, 70-vuotias Javier Clemente, joka valmensi vuosina 1992-1998 Espanjan A-maajoukkuetta. Costa Rican kohdanneessa joukkueessa Clementen käytössä oli pelaajia kaikista La Ligan viidestä baskiseurasta, ja etenkin Athletic Bilbaosta.

Jos kuvitteellinen Baskimaan maajoukkue Espanjasta irtautuisi, heikentäisi se mahdollisesti samalla myös Espanjan A-maajoukkuetta. Espanjan marraskuun maaotteluissa oli mukana viisi baskipelaajaa: maalivahdit Kepa Arrizabalaga (Chelsea) ja Unai Simón (Athletic Bilbao), toppari Iñigo Martínez (Athletic Bilbao), keskikenttäpelaaja Mikel Merino (Real Sociedad) ja hyökkääjä Mikel Oyarzabal (Real Sociedad).

Lähde: Transfermarkt