Kun Josep Maria Bartomeu erosi lokakuussa Barcelonan puheenjohtajan paikalta johtokuntineen, oli moni Barcelonan kannattaja suorastaan helpottunut. Bartomeuta vastaan järjestettävää epäluottamusäänestystä varten adressin oli allekirjoittanut noin 20 000 seuran jäsentä, ja puheenjohtajasta haluttiin erinäisten skandaalien ja epäonnistumisten takia eroon mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Epäluottamusäänestystä ei kuitenkaan lopulta siis tarvita, ja näillä näkymin Barcelona saa uuden puheenjohtajan vuodenvaihteen tienoilla. Vajaat seitsemän vuotta kestänyt valtakausi sai onnettoman lopun, ja monet ovatkin tituleeranneet Bartomeuta jopa ”Barcelonan kaikkien aikojen huonoimmaksi puheenjohtajaksi”.

Ainakin yksi henkilö rohkeni jo olla tästä väittämästä julkisesti eri mieltä. Hän on El Mundo -lehdelle haastattelun antanut 76-vuotias Joan Gaspart, Barcelonan entinen puheenjohtaja hänkin. Gaspart nimittäin nimeää Bartomeuta huonommaksi tehtävässä itsensä.

– Barcelonan historian huonoin puheenjohtaja ei ole Bartomeu, vaan minä, Gaspart latasi suoraan.

Gaspartin kausi seurassa kesti vain reilut kaksi ja puoli vuotta. Kun hän erosi puheenjohtajan paikalta – Bartomeun tavoin epäluottamusäänestyksen uhkaamana – helmikuussa 2003, oli Barcelona vain kaksi pistettä putoamisviivan yläpuolella.

Kesällä, jolloin Gaspart otti Barcelonassa ohjat, Real Madrid osti Luis Figon silloisella ME-hinnalla, 62 miljoonalla eurolla, maksettuaan Figon ulosostoklausuulin. Gaspart toteaa kylmästi Figon ”jäävän historiaan sellaisena kuin hän on, petturina”. Figosta saadut rahat Gaspart sijoitti muun muassa Emmanuel Petit’iin ja Marc Overmarsiin.

Gaspart kertoo haastattelussa myös kiehtovan anekdootin siitä, kuinka hän pani nimensä paperiin, jossa annettiin suostumus tähtihyökkääjä Romarion vaimon keisarinleikkaukseen.

Synnytyksen hetki koitti syyskuussa 1993, ja Romario oli tuolloin parhaillaan Brasiliassa pelaamassa rantajalkapalloa. Romario pelasi Barcelonassa vuosina 1993-1995, ja noihin aikoihin Gaspart toimi Josep Lluis Nuñezin varapuheenjohtajana FC Barcelonassa.

– Romarion vaimo alkoi synnyttää Barcelonassa ja soitti vaimolleni. Veimme hänet kiireesti sairaalaan, minä selitin henkilökunnalle, etten ole lapsen isä ja soitin Romariolle Brasiliaan, Gaspart aloittaa tarinansa.

[readmore from=Bartomeu-Josep-Maria]

– Romarion isä vastasi puhelimeen. Selitin hänelle tilanteen ja hän sanoi menevänsä etsimään poikaansa. Odotettuani puhelimessa kymmenen minuuttia isä kertoi Romarion antaneen minulle luvan tehdä, mitä täytyy tehdä. Hän luottaisi minuun, muttei voisi tulla puhelimeen, koska peli oli kesken.

– Synnytyksestä tuli hankala ja tarvittiin kiireellistä keisarinleikkausta. Laki vaatii, että jonkun on allekirjoitettava lupapaperi, tavallisesti isän. Soitin hänelle taas, mutta jälleen vastaus kuului, ettei hän voinut tulla puhelimeen ja minä tietäisin, mitä tehdä.

– Niinpä Romarion vauvan keisarinleikkauksen luvan allekirjoitti Joan Gaspart. Heillä oli sokea luotto minuun. Ehkä liiankin, Gaspart muisteli.

Romarion poika Romarinho on nyt 27-vuotias ja pelaa jalkapalloa hyökkääjänä itsekin. Hän on viettänyt suurimman osan urastaan Brasilian alemmilla sarjatasoilla.

Lähde: Sport