On tunnettu tosiasia, että erittäin monet Espanjan lupaavimmista jalkapallojunioreista kypsyvät Barcelonan ja Real Madridin akatemioissa. Hyvin tiedetään myös, että näiden juniorien on hyvin vaikeaa murtautua oman seuran edustusjoukkueeseen ja lyödä kunnolla läpi juuri Barcassa tai Realissa. Jättiläisseuroissa ei ole varaa odotella menestystä tai pelaajien breikkaamista, sillä avainpaikoille voidaan aina myös ostaa valmiimpia pelaajia.

Niinpä monet Barcelonan ja Real Madridin lupaavat juniorit hakevat vastuuta ja luottamusta muista seuroista matkallaan jalkapallohuipulle – usein lainapesteiltä. Tavanomaisesti lainaseurat löytyvät La Ligasta tai Segundasta, mutta toisenlaisiakin esimerkkejä on.

Barcelonan La Masian juniori Dani Olmo hätkähdytti ratkaisullaan kesällä 2014, kun hän siirtyi Barcelonasta Dinamo Zagrebiin. Olmo oli tuolloin vain 16-vuotias eikä hänellä ollut minkäänlaista sukutaustaa Kroatiassa.

Yllättävä liike kannatti, sillä Olmo pelasi Kroatiassa miesten pääsarjapelejä jo 16-vuotiaana, voitti viisi kansallista mestaruutta ja nousi nopeasti parrasvaloihin Mestarien liigassa. Olmo oli Espanjan avainpelaajia vuoden 2019 alle 21-vuotiaiden euroopanmestarijoukkueessa ja on pelannut nyt Espanjan A-maajoukkueessakin jo neljä ottelua – vaikka Kroatiakin miestä havitteli riveihinsä. Nykyisin 22-vuotias Olmo pelaa Bundesliigan RB Leipzigissa, johon hän siirtyi viime tammikuussa.

Lokakuussa Olmon jalanjäljille Kroatiaan lähti vuorostaan Real Madridin 19-vuotias laitahyökkääjälupaus Álvaro Martín. Martín lainattiin vuodeksi Kroatian pääsarjaseura Sibenikiin. Lainaan sisältyy myös osto-optio, joten mitenkään selvää ei Martínin nopea paluu Real Madridiin ole.

Martín oli viime kaudella voittamassa UEFA Youth Leaguen mestaruutta Raúlin valmentamassa Real Madridin joukkueessa, tehden viidessä pelissä yhden maalin ja syöttäen yhden. Hän on pelannut Real Madridin organisaatiossa vuodesta 2012 lähtien. Martínin sopimus on voimassa vuoteen 2022.

[readmore from=Real-Madrid]

Martín pelaa Kroatian pääsarjaan täksi kaudeksi nousseessa Sibenikissä numerolla ”10”. Hän debytoi joukkueessa juuri ennen maaottelutaukoa pelaten sarjaottelussa reilut 20 minuuttia.

Real Madrid lainasi tänä kesänä myös kaksi lupaavaa junioriaan Portugaliin. 21-vuotias Martín Calderón lainattiin pääsarjaseura Paços Ferreiraan ja 19-vuotias laitalinkki Vassi Portugalin kakkostasolla pelaavaan Aroucaan.