Espanjassa pelattiin sunnuntaina historiallinen jalkapallo-ottelu, sillä naisten La Ligan – virallisemmin Liga Iberdrolan – avauskierroksella pelattiin sarjan historian ensimmäinen naisjalkapalloilun El Clásico. Ottelua emännöi Real Madrid, mutta pisteet matkasivat odotetusti Barcelonaan. Barca Femenin voittolukemiksi kirjattiin 0-4.

Historiankirjoihin jäävän ensimmäisen naisten Clásicon maalin teki 19. minuutilla Barcelonan Patricia Guijarro. Maalin voi katsoa allanäkyvästä klipistä.

FC Barcelona Femení

@FCBfemeni
1⃣0⃣0⃣ a #PrimeraIberdola de blaugrana
1⃣ gol de la història en un #ElClásico
👑 @Patri8Guijarro

Tauolle mentiin 0-1 -lukemissa, mutta toisella jaksolla peliväline piti hakea Real Madridin maalista vielä kolmesti. Toinen maali oli hyvin pelanneen Real-vahti Misan epäonninen oma maali. Lopulta voittolukemia kaunistelivat vielä hollantilainen supertähti Lieke Martens sekä Espanjan maajoukkueen luottopelaaja Alexia Putellas. Koosteen ottelusta voi katsoa hieman alempaa löytyvästi klipistä.

Naisten La Liga päätettiin jättää kesken koronapandemian takia maaliskuussa, joten naisjoukkueilla oli allaan seitsemän kuukauden tauko tosipeleistä. Tosin viime kauden kaksi parasta Barcelona ja Atlético Madrid pelasivat elokuussa vastakkain Mestarien liigan puolivälierissä. Barcelona eteni tuolloin aina välieriin asti.

Tämän kauden uutuutena sarjassa pelaa nyt myös Real Madrid. Vuonna 2014 pelattu CD Tacón liitettiin vuonna 2019 Real Madridin seuraorganisaatioon ja viime heinäkuussa joukkue otti käyttöön myös Real Madridin nimen. CD Tacón sijoittui viime kaudella La Ligassa kymmenenneksi, joten vaikka taustalla onkin nyt massiivinen seuraorganisaatio, kuuluu Real Madrid naisten La Ligassa ehdottomasti edelleen haastajiin.

Kuten sarjan viime kauden maalikuningatar Jenni Hermoso viikolla totesikin, ei naisten La Ligassa El Clásico ole ainakaan vielä se suurin peli. Kovimmat kamppailut käydään Barcelonan ja Atlético Madridin välillä. Barcelona oli viime kauden paras, mutta Atlético juhli mestaruutta kolmesti putkeen vuosina 2017-2019. Barcelonan tavoin yhteensä viisi mestaruutta on myös Athletic Bilbaolla. Se voitti mestaruuden neljä kertaa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, ja viimeksi vuonna 2016.

– Viimeinen sarjapeli oli maaliskuussa, kuvitelkaa. Meillä oli onnea pelata Mestarien liigassa, mutta on tämä ollut raskasta. Meillä on ollut tänä kesänä kolme pre-seasonia. Liigan ja rutiinin paluuta on todella odotettu, Hermoso sanoi keskiviikkona AS:n haastattelussa.

– Sääli, että ensimmäinen Madrid-Barca pelataan ilman katsojia. Kuvittelimme sen olevan suuri tapahtuma, jossa ainakin minun tapauksessani koko perheeni olisi katsomossa.

– Se, että peliä kutsutaan Clásicoksi, perustuu vertailuun miesten jalkapallon kanssa. Naisten futiksessa suurin ottelu on Atleti-Barca. Mutta ei se mitään, pelin kutsuminen Clásicoksi ei riipu meistä, Hermoso totesi.

Sarjassa pelaa tällä kaudella 18 joukkuetta, kun viime kaudella joukkueita oli 16. La Ligan pelaajistossa on myös kaksi suomalaista. Helmareistakin tuttu Iina Salmi edustaa viime kaudella 15:ksi sijoittunutta Valenciaa ja Maskun Palloseurasta ja TPS:stä tuttu Sini Laaksonen sarjanousija Santa Teresaa.

Molemmat La Ligan suomalaiset tekivätkin ensiesiintymisensä jo avauskierroksen otteluissaan sunnuntaina. 25-vuotias Salmi tuli kentälle tunnin kohdalla, kun Valencia kaatoi sarja-avauksessaan vieraissa Huelvan 2-1. Sini Laaksonen pelasi puolestaan noin varttitunnin, kun Santa Teresa pelasi Sevillan kanssa 1-1-tasapelin.

Sporting Club Huelva

@sportinghuelva
SPORTING 1 - VALENCIA 0 (59') Doble cambio en el conjunto visitante: Iina Salmi por Sandra Hernández y Carla Bautista por Júlia Aguado #PrimeraIberdrola #15añosenlaelite

Santa Teresa C.D.

@SantaBadajoz

Santa Teresa C.D.

@SantaBadajoz
⏱ 74' | 1-1 | Cambio en las visitantes. Entra Ana Franco por Payne.

#AúpaSanta #SantaTeresaSevilla #PrimeraIberdrola
⏱ 77' | 1-1 | Raquel Pinel y Almudena Rivero por Virginia García y Nagore Calderón en el Sevilla FC.

En las locales entran Mireya y Sini Laaksonen por Mascaró y Lissette 🔴⚪

#AúpaSanta #SantaTeresaSevilla #PrimeraIberdrola