[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Sisällysluettelo” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653224198{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_custom_heading text=”Viime kausi” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653239164{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]Valladolidin viime kausi oli kokonaisuudessaan vaikea. Toisaalta seura onnistui säilyttämään sarjapaikkansa, mikä on Valladolidin ainoa tavoite. Epäonnistuneena kautta ei voi siis pitää missään nimessä. Vaikea se silti oli – ja monella tapaa.

Mohammed Salisu teki läpimurron ja siirtyi Southamptoniin. Kuva: Getty Images.

Ensinnäkin Valladolidin pelaajamateriaali oli jälleen pääsarjatason häntäpäätä. Päävalmentaja Sergio joutui tulemaan toimeen vähällä, mutta kykeni toistamiseen täyttämään seurajohdon asettamaan tavoitteen, eli sarjapaikan säilyttämisen.

Valladolid menetti viime kesänä ykköstopparinsa Fernando Caleron Espanyoliin. Korvaajaksi nousi omista junioreista muuan Mohammed Salisu, joka oli yksi viime kauden suurimmista sensaatioista. Salisu pelasi upean kauden ja sai siirron astetta suurempiin ympyröihin tehtyään sopimuksen Southamptonin kanssa.

Muiden keskikastin joukkueiden tapaan valtavista maalinteko-ongelmista kärsinyt Valladolid onnistui tekemään 38 sarjaottelussa surkeat 32 maalia. Kärjessä pelanneet Sandro Ramírez, Enes Ünal ja Sergi Guardiola viimeistelivät kolmistaan yhteensä 17 maalia, joka riitti juuri ja juuri sarjapaikan säilyttämiseen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – lähteneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653254876{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]Mohammed Salisu (kp, 21, Southampton)

Kuva: Getty Images.

Yksi viime kauden suurimmista yllättäjistä. Toppari nousi kuin varkain Valladolidin avauskokoonpanoon suoraan akatemiasta ja yllätti kaikki. Fyysisesti vahva Salisu oli Valladolidin puolustuksen johtohahmo ja sai siirron Valioliigaan, kun Southampton maksoi 12 miljoonan euron ulosostopykälän.

Hatem Ben Arfa (kk, 33, ilman seuraa)

Yksi viime kauden kummallisimmista siirroista. Ongelmapelaajan maineessa oleva Ben Arfa saapui Valladolidiin kesken kauden, ei saanut juurikaan peliaikaa ja lähti vähin äänin seurasta. Parhaillaan vapaa agentti.

Sandro Ramírez (kh, 25, Everton)

Pelasi viime kauden Valladolidissa lainalla. Maalit jäivät tuttuun tapaan vähäiseksi ja peliaika väheni kauden mittaan. Palasi lainansa jälkeen Evertoniin, mutta edessä on todennäköisesti uusi laina tai pysyvä siirto.

Enes Ünal (kh, 23, Getafe)

Turkkilaiskärki pelasi viime kauden Valladolidissa lainalla Villarrealista. Sai mukavasti vastuuta, teki kauden aikana kuusi täysosumaa ja palasi Villarrealiin. Villarreal myi kärjen Getafeen.

Pedro Porro (kk, 20, Sporting Lissabon)

Saapui Valladolidiin lainalle kovin odotuksin Manchester Citystä. Alla oli vakuuttava kausi Gironassa, mutta jäi vähälle vastuulle ja loppukausi meni sivu suun sairastelun seurauksena. Siirtyi Manchester Citystä Sporting Lissaboniin.

Stiven Plaza (kh, 21, Trabzonspor)

Muutaman vuoden Valladolidin akatemiassa viettänyt ja kahdesti edustusjoukkueessa pelaamaan päässyt kärki lähti lainalle Turkin pääsarjaan. Ei vaikuta edustusjoukkueeseen millään tavalla.

Matheus Fernandes (kk, 22, Barcelona)

Saapui Valladolidiin lainalle tammikuussa ja jäi olemattomalle vastuulle. Ei ollut käyttöä ja palasi Barcelonan organisaatioon kauden jälkeen.

Moi Delgado (lp, 26, Fuenlabrada)

Pelasi viime kauden lainalla Racingin paidassa. Ei kuulunut Sergion suunnitelmiin, joten edessä oli uusi laina Fuenlabradaan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – saapuneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653266345{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]Fabián Orellana (lh, 34, Eibar)

Valladolidin siirtoikkunan tärkein hankinta. Tuo kokemusta, laatua ja ennen kaikkea tehoja. Pelasi loistavan viime kauden Eibarissa ja siirtyi ilmaiseksi Valladolidiin. Joukkueen hyökkäyspään tärkein yksilö.

Shon Weissman (kh, 24, Wolfsberger)

Valladolid maksoi Itävallan pääsarjan maalikuninkaasta neljä miljoonaa euroa. Israelin A-maajoukkueessakin pelannut kärki ampui viime kaudella peräti 30 maalia Itävallan Bundesliigassa ja sai siirron La Ligaan. Muodostaa Sergi Guardiolan kanssa Valladolidin kärkiparin.

Javi Sánchez (kp, 23, Real Madrid)

Sánchez vietti jo viime kauden Valladolidissa lainalla, mutta jäi vähälle peliajalle. Pääsi pelaamaan loppukaudesta, kun ykköstoppari Mohamed Salisu oli siirtohuhuissa. Valladolid hankki Sánchezin itselleen kolmella miljoonalla eurolla ja nousee lähtökohtaisesti Salisun korvaajaksi.

Bruno González (kp, 30, Levante)

Bruno aloitti viime kauden Getafessa, mutta jäi vähälle vastuulle ja siirtyi kesken kauden Levanteen. Levantessakin peliaika jäi kortille ja jo kesällä oli selvää, ettei Bruno jäisi seuraan. Edessä ilmainen siirto Valladolidiin, jossa ura on saatava uuteen nousuun. Taso siihen riittää.

Roberto Jiménez (mv, 34, West Ham)

Espanjalaisvahdin sopimus West Hamin kanssa päättyi ja saapuu Valladolidiin kilpailemaan peliajasta Jordi Masipin kanssa. Lähtökohtaisesti Masip pitää ykkösvahdin paikastaan kiinni ja Roberto pelaa Copassa. Epäonnistui Valioliigassa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_custom_heading text=”Valmennus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653280392{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]

  • Manageri: Sergio González Soriano
  • Avustava valmentaja: Diego Ribera
  • Maalivahtivalmentaja: José Manuel Santisteban
  • Tekninen valmentaja: Álvaro Rubo

Real Valladolid lähtee kauteen oudosta asetelmasta. Joukkue sijoittui viime kaudella erinomaisesti 13. sarjassa vasten odotuksia. Mutta. Kuten aina, paljastaa data myös paljon muuta.

Pisteodottaman valossa Valladolid oli sarjan toiseksi huonoin joukkue 39,28 pisteellä. Pisteitä kertyi kauden aikana kuitenkin 42, joten 2,62 pisteen ylisuorittaminen ei ole mitenkään outoa. Kummalliseen kauteen mahtui kuitenkin uskomatonta alisuorittamista pisteodottaman valossa Real Betisiltä (6,94), Leganesilta (12,94), Celta Vigolta (10,26), sekä Espanyolilta (16,76). Tämä paljastaa, että lopulta Real Valladolid oli uskomattoman onnekas viime kaudella.

Suurin ylisuorittaminen joukkueen sisällä tapahtui puolustussuuntaan. Pieni ylisuorittaminen on toki tietyllä tapaa odotettavissa, sillä pelifilosofia on puolustava. Joukkueen maaliodottama vastaan (xGA) oli yli odotusten kuitenkin peräti 11 maalia. Iso kiitos tästä kuuluu maalivahti Jordi Masipille, jonka PSxG (post shot expected goals) oli 6.2 plussalla. Masip pelasi toisin sanoen uskomattoman kauden ja oli torjujana yksi Euroopan huippusarjojen parhaita.

Ennen kuin mennään itse peliin on pakko katsastaa lyhyesti kesän siirtoikkunaa. Puolustuksen kolossi Mohammed Salisu siirtyi Southamptoniin ja jätti ison reiän paikattavaksi. Viime kaudella lainalla ollut Javi Sánchez siirtyi Valladolidiin pysyvästi, ja hän on erittäin suurella todennäköisyydellä Salisun paikkaaja. Ongelmana on, että Salisu on vasenjalkainen ja Sánchez ei. Pelinrakentelu tulee tietyllä tapaa ottamaan takapakkia saatavilla olevien syöttösuuntien takia, ja Salisun preesensiä omassa boksissa on vaikea korvata. Tähän, kun lisätään massiivisen ylisuorittamisen xGA:ssa, niin voi pitää melko varmana, että Valladolid tulee päästämään enemmän maaleja kuin viime kaudella.

Enes Ünalin laina loppui, mikä jättää luonnollisesti loven. Hän oli joukkueen toiseksi paras maalintekijä kuudella maalillaan. Positiivisia asioita on toki myös. Ensinnäkin erinomaisen kauden pelannut Fábian Orellana siirtyi joukkueeseen ilmaisella siirrolla. Hän tuo paljon kaivattua luovuutta sekä tehokkuutta hyökkäyspeliin. 34-vuotiaalle Orellanalle tuli tehoja viime kaudella kahdeksan maalin ja seitsemän maaliin johtaneen syötön verran Eibarissa. Sitten huonoihin uutisiin.

Eibarin ja Valladolidin pelitavat eroavat merkittävästi toisistaan ja Orellanan vaikutus on tuskin yhtä merkittävä pelillisesti. Orellana on säilynyt hyvin ehjänä läpi uransa, mutta 34-vuotiaana alkaa lihasvammojen riski kasvamaan merkittävästi isolla kuormituksella.

Valladolid hankki riveihinsä myös todella hyvin Wolfsbergerissä pelanneen Shon Weissmanin kärkeen Enes Ünalin korvaajaksi. Weissman on ainoastaan 175 senttimetriä pitkä, mutta äärimmäisen hyvä liikkumaan boksissa. Hän tekee myös hyviä pieniä oikein ajoitettuja juoksuja linjan taakse. Wolfsberger on kuitenkin todella hyökkäävä joukkue, joten tarjoilu on tuskin samaa luokkaa. Weissmanin uskoisi joka tapauksessa yltävän Ünalin viime kauden lukemiin. Hän vaikuttaa hankintana järkevältä.

Tärkeimmät hankinnat on purettu, joten on aika siirtyä itse peliin.

Valladolidin valmentaja Sergio González Soriano, tai tuttavallisemmin Sergio suosii enimmäkseen konservatiivista 4-4-2-muotoa. Muutama muu vaihtoehto löytyy myös repertuaarista, mutta ensisijaisesti hän vaihtelee 4-4-2- sekä 4-2-3-1-muotojen välillä. Jälkimmäinen tarjoaa hieman enemmän vapautta joukkueelle.

Valladolidilla oli sarjan neljänneksi vähiten pallonhallintaa (44.3%), mikä varmasti paljastaa jo hyvin paljon olennaista tietoa. Huomionarvoista on, että Valladolid ottaa todella vähän kortteja, mikä on elintärkeää heidän kannaltaan. Punaisiin tai pelikieltoihin ei ole varaa.

Vaikka Valladolid on konservatiivinen joukkue, niin vastustaja pääsee keskittämään paljon heidän boksiinsa. Valladolid päästää neljänneksi eniten keskityksiä sarjassa omaan boksiin (395). Kontrasti Eibariin ja Getafeen on tuntuva.

Valladolid loi vähiten sarjassa eteenpäin ja maaliodottama oli 35,66 eli alle maalin per peli. Laukauksien keskimääräinen maaliodottama oli myös sarjan huonoin. Joukkue luo siis vähän, ja kun se luo, ovat tontit huonoja. Orellanalta ja Weissmanilta tarvitaan taikatemppuja.

Valladolid kunnostautui myös keräämällä sarjan toiseksi vähiten progressiivisia syöttömetrejä sekä progressiivisten syöttöjen yrityksiä. Joukkueella on myös vähiten prässiyrityksiä korkealla kenttää koko sarjassa. Toisaalta Valladolidilla on eniten prässitapahtumia omalla puolustuskolmanneksella. Puhtaasti numeroilla ja datalla pystyy luomaan selkeän kuvan Valladolidin pelistä.

Joukkue puolustaa omaa aluetta henkeen ja vereen, mutta luo sarjan vähiten eteenpäin. On vaikea myöskään uskoa, että Valladolid selviäisi alle 47-48 päästetyn maalin tulevalla kaudella, mikä olisi tietynlainen kuolinisku.

Valladolidissa on paljon samaa kuin Atlético Madridissa. Erona on, että hyviä ominaisuuksia on huomattavasti vähemmän. Ei ole siis ihme, että nämä kaksi joukkuetta johtavat blokattujen laukauksien tilastoa.

Sergio haluaa, että joukkueen kärkipari toimii tandemina eteenpäin. Joukkueen suurin osa luoduista tilanteista tulee leveältä ja erikoistilanteista. Ensisijainen murtautumismalli on keskittäminen. Laitahyökkääjät pyrkivät mahdollisuuden tullen keskittämään aikaisin boksiin, mikä onnistuessaan saattaa aiheuttaa isoja ongelmia puolustukselle.

Pallottomana Valladolidin kärjet pyrkivät ajoittain antamaan painetta yhdessä vastustajan puolustajille, mutta putoavat nopeasti alaspäin muotoon, kun heidät on ohitettu. Joukkueen vähäisen luovuuden takia erikoistilanteet ovat yksi isoimmista aseista, ja Valladolid heittää runsaasti miehiä eteenpäin. Tämä saattaa avata vastustajalle mahdollisuuksia vastaiskuihin, mutta joitain laskelmoituja riskejä on otettava ottelun aikana, jos mielii voittaa pelin.

Jos Valladolidin leveän uhan ja erikoistilanteet pystyy nollaamaan, on todennäköistä, että matkaan tarttuu piste. Toivottavasti Orellanan taito ja Weissmanin liike tuovat lisättyä uhkaa ja uuden elementin peliin. Yksi uusi kikka, mikä nähtiin Sergion miehiltä Barcelonaa vastaan oli, että puolustusmuoto vaihteli 4-4-2-timantin sekä 4-4-2 välillä ottelun aikana. Tämä voisi tuoda uutta uhkaa, jos Orellana pääsee hyökkäämään oikealta ja kymppinä puolustuksia vastaan, kun hänellä on kaksi kärkeä edessään. Kike Perez toteutti outoa kyllä tätä roolia Barçaa vastaan varsin onnistuneesti.

Orellana ja Weissman tuovat selkeästi laatua sekä leveyttä joukkueeseen. Tämä on eintärkeää Valladolidin kannalta. Nyt Sergiolta tarvitaan kuitenkin myös vähän uusia viritelmiä taktisesti, sillä jos viime kauden kaltaiset esitykset jatkuvat, on putoaminen mahdollista. Näillä näkymin Real Valladolid pelaa kuitenkin ensi kaudella La Ligassa. Parhaassa tapauksessa hyökkäys tekee muutaman maalin enemmän ja puolustus pysyy yhtä tiiviinä. Silloin on varmasti mahdollisuus uusia sarjasijoitus.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tärkein pelaaja – Fabián Orellana” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1598532034745{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]

Orellana oli Valladolidilta todellinen loistohankinta. Kuva: Getty

Fabián Orellana oli loistava kaappaus Valladolidilta, ja vielä ilmaisella siirrolla. Pitää paikkansa, ettei ajoittain oikukas chileläislaituri ole enää nuori tai parhaassa iässään, mutta kyseessä on loistava pelimies.

34-vuotias Orellana saapuu Valladolidin projektin johtotähdeksi. Chilen A-maajoukkuepelaaja pelasi loistavan viime kauden Eibarissa. Maalinteko-ongelmista kärsinyt Eibar sai viime kaudella Orellanalta La Ligassa jopa kahdeksan täysosumaa ja seitsemän maalisyöttöä.

Valladolid lähtee ensi kauteen hyvin kokemattomalla hyökkäyksellä, joten Orellana saa uudessa seurassakin harteilleen suuren vastuun niin pelin- kuin maalintekijänäkin.

Orellanaa on pidetty usein ongelma- ja mielialapelaajana, joka hermostuu usein itseensä ja joukkuetovereihinsa, jos asiat eivät suju, kuten chileläinen tahtoo. Jos Valladolid haluaa saada Orellanasta parhaan irti, on päävalmentaja Sergion osattava käsitellä häntä oikein. Eibar-luotsi José Luis Mendilibar kykeni siihen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Arvio” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653310613{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]Sija: 13

Valladolidin ainoa tavoite on säilyä La Ligassa. Joukkue ei ole erityisen vahva millään osa-alueella, mutta päävalmentaja Sergion pelitapa- ja identiteetti ovat iskostuneett loistavasti pelaajiin.

Sergio osaa sopeutua käytettävänä olevaan materiaaliin ja saa siitä alkavallakin kaudella maksimin irti. Sergion joukkueet ylisuorittavat yleensä, eikä tämäkään kausi ole poikkeus sen suhteen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Ihanneavaus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653325855{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Kokokoonpanolista” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653341140{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]

[table id=148 responsive=”collapse”]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]