Toiselta sarjatasolta Segundasta nousivat ensi kaudeksi La Ligaan Cádiz ja Huesca. Kolmatta nousijaa on saatu odottaa pidempään aikataulun mentyä sekaisin Segundan päätöskierroksen koronatartuntojen siirretyn ottelun Deportivo La Coruña-Fuenlabrada takia. Vihdoin viime viikolla päästiin kuitenkin asiaan, ja Segundan nousukarsintojen välierissä saatiin finalistit selville.

Sunnuntaina pelattiin välierien toiset osaottelut. Paikkansa finaalissa lunastivat Girona ja Elche. Girona haki Almeríasta 2-1 -vierasvoiton ja eteni finaaliin yhteismaalein 3-1. Elche puolestaan kaatoi vieraissa Real Zaragozan 1-0, ja voitti otteluparin samoin lukemin.

Gironan sankareita olivat maalin mieheen tehneet Samu Saíz ja Cristhian Stuani. Maalivahti Asier Riesgo otti viisi torjuntaa. Stuani teki pelin ainoan maalin Saízin syötöstä myös otteluparin avausosassa.

Girona putosi La Ligasta keväällä 2019. Stuani teki kahden viimeisimmän La Liga -kauden aikana Gironalle yhteensä 40 sarjamaalia, ja jatkoi odotusten vastaisesti seurassa myös tällä kaudella Segundassa. 33-vuotias uruguaylainen takoi Segundassa 29 maalia, ja myös nousukarsinnoissa nyt jo kaksi. Stuani voitti Segundan maalikuninkuuden kymmenen maalin erolla lähimpään uhkaajaan, Real Zaragozan Luis Suáreziin.

Myös Samu Saíz pelasi Gironassa La Ligaa jo keväällä 2019. Pääsarjakokemusta on ehtinyt kertyä 11 ottelun verran.

Elche puolestaan pelasi La Ligassa viimeksi kausilla 2013-2014 ja 2014-2015. Se säilytti viimeisimmällä kaudellaan sarjapaikkansa urheilullisen menestyksen puolesta sijoittuen La Ligassa sijalle 13. Elchen kohtaloksi koitui kuitenkin tuolloin vaikea taloudellinen tilanne sen pudottua ensimmäisenä seurana La Ligan historiassa sarjasta ylisuuriksi kasvaneen velkataakan takia. Elche käväisi kaudella 2017-2018 Segunda B:ssäkin, mutta tavoittelee nyt paluuta parrasvaloihin.

Otteluparin Elche-Zaragoza ainoan maalin teki peräti 40-vuotias kärkimies Nino, Elchen seurahistorian paras maalintekijä. Real Zaragoza sai maalin jälkeen tilaisuuden tasoitukseenkin, mutta Javi Rosin panenka-yritys epäonnistui. Joukkueen paras maalintekijä Luis Suárez ei saanut pelata otteluparissa, sillä Suárezin pelaajaoikeudet omistava Watford ei suostunut jatkamaan hänen lainapestiään.

Vuonna 1980 syntynyt Nino debytoi Elchen edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, joten matka on ollut todella pitkä. La Ligaa hän on pelannut Levanten, Tenerifen ja Osasunan joukkueissa.

Saudiarabialaisen Turki Al-Sheikhin viime kesänä ostama Almería oli lähes koko kauden sarjan kahden parhaan joukossa, mutta nousuhaaveet kariutuivat koronatauon jälkeen. Al-Sheikh pyöritti seurassa melkoista valmentajarulettia, sillä Almeríaa valmensi kauden aikana viisi eri miestä, tunnetuimpana heistä Real Madrid -ikoni Guti.

[readmore from=nousukarsinta]

La Ligan nousukarsintojen finaali Elchen ja Gironan välillä pelataan niin ikään kaksiosaisena. Torstaina kello 23 Suomen aikaa pelattavaa ensimmäistä osaa isännöi Valencian alueelta kotoisin oleva Elche. Finaali pelataan sunnuntaina kello 23 Gironassa, Kataloniassa. C More näyttää ottelut suorina lähestyksinä.

Karsinnoissa on käytössä vierasmaalisääntö. Jos maalit ja vierasmaalit ovat kahden ottelun jälkeen tasan, pelataan toisessa osaottelussa jatkoaika. Rangaistuspotkuja ei kuitenkaan ammuta, vaan jatkoajankin päättyessä ratkaisemattomana, nousee La Ligaan sarjassa paremmin sijoittunut joukkue. Tässä tapauksessa etu olisi viidenneksi sijoittuneella Gironalla, sillä Elche oli sarjassa kuudes.

Lähteet: Cope ja AS