Espanjan sarjajalkapallokauden 2019-2020 päättyminen on osoittautunut mutkikkaammaksi kuin odotettiin. La Ligan kausi saatiin kyllä pelattua loppuun, mutta Segundan päätöskierroksen otteluperuutuksesta on poikinut runsaasti polemiikkia.

Ottelu Deportivo La Coruña-Fuenlabrada jouduttiin perumaan, koska vierasjoukkueen pelaajistossa todettiin lukuisia koronatartuntoja. Tutkinnassa heräsi vahva epäilys siitä, että Fuenlabradan seurajohto tiesi pelaajiensa tartunnoista, muttei informoinut niistä joukkuetta, valmennusjohtoa tai tuomaristoa.

Päätöskierroksen muut ottelut pelattiin, ja Elche nousi nousukarsintoihin oikeuttavalle sijalle kuusi ohi Fuenlabradan. Tapausta tutkinut asianajaja ehdotti, että Fuenlabrada tuomittaisiin ”vakavan rikkomuksen takia” häviämään ottelu 0-3, jolloin karsintapaikka menisi Elchelle. Tämä ei kuitenkaan Espanjan jalkapalloliiton kilpailuvaliokunnalle sopinut.

Nousukarsintojen tiimoilta on sitten nähty erinäisiä ehdotuksia muun muassa Segundan tai La Ligan joukkuemäärän kasvattamisesta alkaen. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että asiassa edetään normaalin suunnitelman mukaisesti. Ottelu Deportivo La Coruña-Fuenlabrada on ohjelmassa perjantaina Suomen aikaa kello 21. Jos Fuenlabrada voittaa pelin tai pelaa tasan, nousee se Elchen sijaan nousukarsintoihin.

Deportivon joukkue oli jo ehtinyt lomailla parin viikon ajan, mutta pelaajat hälytettiin maanantaina lomiltaan takaisin. Segundasta Segunda B:hen pudonnut joukkue sai lopulta kokoon 21 pelaajaa, joista 14 on statukseltaan edustusjoukkueen ammattilaispelaajia.

Ensi viikolla on sitten määrä päästä pelaamaan varsinaisia nousukarsintoja, joihin ovat jo selviytyneet Real Zaragoza, Almería ja Girona. Koska myös Zaragozan ja Almerían joukkueissa todettiin koronavirustartuntoja – joihin seurat reagoivat asianmukaisin karanteenein ja muin toimenpitein – on La Liga tiedustellut torstaina seuroilta mahdollisuutta poikkeusjärjestelyihin.

La Liga toivoo, että nousukarsintaan osallistuvat joukkueet eristäytyisivät hotellimajoitukseen seuraavien kahden viikon ajaksi mahdollisten uusien koronavirustartuntojen välttämiseksi. Näin halutaan varmistaa, että karsinnat saataisiin pelattua loppuun asti.

AS:n mukaan seurat ovat suhtautuneet esitykseen suopeasti, joskin pelaajien taholta odotetaan myös vastustusta. Aiemmin pelaajayhdistys AFE on vastustanut jyrkästi eristäytymisehdotuksia ja julistanut ne jopa perustuslain vastaisiksi. Uuteen ehdotukseen vastausta odotellaan yhä.

Nousukarsintojen kaksiosaiset välierät aiotaan pelata 13. ja 16.8. Finaalivaihe on edessä 20. ja 23.8.

Koko mutkikas saaga otti perjantaina jopa niin kovia kierroksia, että kaksi Segundasta pudonnutta seuraa – tänään pelivuorossa oleva Deportivo La Coruña sekä Numancia – julkaisivat puolenpäivän aikaan yhtäaikaiset tiedotteet, jossa ne vaativat La Ligan puheenjohtaja Javier Tebasin eroa. Seurat osoittavat irtisanomisvaatimuksensa Espanjan ylimmälle urheiluneuvostolle CSD:lle.

[readmore from=Segunda]

Deportivon ja Numancian näkemyksen mukaan oli virheellinen päätös perua päätöskierrokselta vain yksi ottelu ja päättää, että muut pelit pelataan. Ennen päätöskierrosta sekä Deportivolla että Numancialla oli vielä mahdollisuus säilyä sarjassa.

Seurat muistuttavat samalla Tebasin eturistiriidasta, sillä hänen poikansa Javier Tebas työskentelee Fuenlabradan johtoportaassa. Tebasin väitetään myös ”käyttäneen valtaansa väärin”, kun hän otti La Ligan johtokuntaa kuulematta kantaa ehdotettua 24 joukkueen Segundaa vastaan.

Lähteet: AS ja Cope