La Ligan nousukarsintojen ympärillä on riittänyt valtavasti polemiikkia ja dramaattisia käänteitä. Huesca ja Cádiz nousivat ensi kaudeksi La Ligaan vielä aivan tavalliseen tapaan, mutta kolmannen nousijan selvittäminen venyy pahemman kerran. Alun perin nousukarsintojen piti päättyä jo viime viikonloppuna, mutta lopulta asiaan tulikin viikkojen viivästys.

Syy viiveeseen on siinä, että Segundan päätöskierroksen ottelu Deportivo La Coruña-Fuenlabrada jouduttiin perumaan, sillä Fuenlabradan joukkueessa todettiin ottelun alla useita koronavirustartuntoja. Perinteiseen tapaan viimeisen kierroksen ottelut piti pelata samaan aikaan, mutta nyt kilpailun ”riippumattomuus vaarantui”.

Deportivo putosi joka tapauksessa sarjasta, mutta Fuenlabradalla on yhä mahdollisuus mukaan nousukarsintoihin. Tapausta tutkimaan määrätty lakimies ehti jo ehdottaa, että Fuenlabrada tuomittaisiin häviämään ottelu maalein 0-3, mutta Espanjan kilpailuvaliokunta ei hyväksynyt ehdotusta. Lakimiehen selvityksessä kävi ilmi, että Fuenlabradan seurajohto oli tiennyt koronatartunnoista, mutta pimitti tietoa pelaajiltaan, valmennusjohdolta ja tuomaristolta.

Mielenkiintoisen twistin tilanteeseen tarjoaa sekin, kuinka La Ligan puheenjohtajan Javier Tebasin perheenjäseniä kytkeytyy tapaukseen. La Liga -pomon veli Pablo Tebas on virologi ja vastuussa La Ligan koronavirusprotokollasta. Tebasin poika Javier Tebas kuuluu puolestaan Fuenlabradan johtohenkilöstöön.

Fonsi Loaiza

@FonsiLoaiza
- Javier Tebas, Presidente de la Liga con sueldo de 2,5M€.

- Pablo Tebas, virólogo, hermano de Tebas y asesor médico de la Liga en el protocolo del coronavirus.

- Javier Tebas, abogado, hijo de Tebas y secretario del Fuenlabrada con 18 positivos.

NEGLIGENCIA SANITARIA

Eilen kilpailuvaliokunta teki päätöksen, että ottelu Deportivo-Fuenlabrada lopulta pelataan. Ottelu pelataan keskiviikkona 5.8. Suomen aikaa kello 21 alkaen. Kokous, jossa asiaa käsiteltiin, kesti peräti neljä tuntia, eikä kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Carmen Pérez osallistunut päätöksentekoon asiassa syntyneiden jännitteiden takia.

Ongelmitta ei perutun ottelun pelaaminenkaan suju. Deportivon joukkue jätti maanantaiaamuna toistamiseen ilmaantumatta joukkuelle määrättyyn koronavirustestaukseen, vaikka testiä suorittamaan saapunut lääkäri olikin stadionilla sovitun mukaisesti. Deportivon seurajohto oli ilmoittanut aiemmin, että se suostuu koronavirustesteihin vain, jos koko kierros uusitaan. Näin Deportivollakin olisi mahdollisuus vielä säilyä sarjassa.

Nyt Deportivo pelaa kuitenkin täysin ilman panosta ottelussa. Kun tieto ottelun pelaamisesta tuli, joukkueen pelaajat kutsuttiin takaisin A Coruñaan harjoituksiin mahdollisimman pian. Pelaajat ovat olleet lomalla eikä joukkue harjoitellut lainkaan heinäkuun 21. päivän jälkeen. Jotkut pelaajat ovat jo hyvästelleet kannattajat somessa ja jakaneet viestejä ja kuvia lomamatkoiltaan.

Fuenlabradalle riittää keskiviikon ottelusta tasapelikin Elchen ohittamiseen ja pääsyyn nousukarsintoihin Real Zaragozaa vastaan. Elche julkaisikin myöhään maanantai-iltana vastalauseen ottelun pelaamista kohtaan. Elche viittasi siihen, ettei Deportivolla ole ottelussa panosta ja ottelu peruttiin Fuenlabradan vakavien sääntörikkomusten vuoksi. Lisäksi Elche toivoo, että sille myönnetään paikka nousukarsinnoissa.

Elche Club de Fútbol 🌴💯

@elchecf
📯 𝘾𝙤𝙢𝙪𝙣𝙞𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙤𝙛𝙞𝙘𝙞𝙖𝙡 | #ElcheCF

▶️ bit.ly/33onTd6

#MuchoElche 💚

Näyttää kuitenkin siltä, että Fuenlabradalle aukeaa mahdollisuus karsintoihin pääsemiseen. Niinpä La Liga julkaisi myöhään maanantai-iltana myös varsinaisten nousukarsintojen pelipäivät.

Kaksivaiheisten ja kaksiosaisten karsintojen välierävaiheen ottelut pelataan 13. ja 16.8. Finaalivaihe on edessä 20. ja 23.8. Välierissä Alméria kohtaa Gironan ja Real Zaragoza siis joko Elchen tai Fuenlabradan. Karsintojen alkamista viivästytettiin joillain päivillä sen vuoksi, että yhdellä Real Zaragozan pelaajalla todettiin koronatartunta. Näin kotikaranteeniin määrätty pelaaja voi vielä ehtiä karsintoihin mukaan.

[readmore from=Segunda]

Koska sarjanousija varmistuu vasta 23.8. ja uusi La Liga -kausi alkaa jo 12.9., jää joukkueelle vain alle kolme viikkoa kahden sarjakauden väliin. Niinpä nousukarsintojen myöhästymisellä on vaikutuksensa myös ensi kauteen, sillä säännöt sanelevat, että jokaisella joukkueella on oikeus lomaan ja harjoituskauteen.

La Liga esittääkin, että kaikki karsintoihin osallistuvat joukkueet aloittavat ensi kauden pelit muita myöhemmin. Nousijan ensimmäiset ottelut ja kolmen karsinnoissa pettyvän joukkueen ensimmäisten kierrosten pelit Segundassa jouduttaneen siis siirtämään myöhempään ajankohtaan.

Lähde: AS