Barcelonan seuralegenda Xavi ylistää hollantilaisikoni Johan Cruijffin perintöä. Hollantilainen uudisti tavan pelata jalkapalloa sekä pelaajana että valmentajana.

– Mielestäni Johan on kaikista vaikutusvaltaisin henkilö modernin jalkapallon historiassa. Hän oli avainhenkilö kaiken Barcelonan ja Hollannin maajoukkueen menestyksen takana 20-25 vuoden ajan, Xavi hehkuttaa.

– Hän saapui Barcelonan valmentajaksi ja muutti pelifilosofiamme: hän juurrutti systeemin, jota opetetaan vielä tänäkin päivänä. Barca ja maajoukkue on syntynyt Cruijffin filosofiasta.

Cruijffia pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista. Pelaajaurallaan hän saavutti Hollannin maajoukkueessa MM-hopeaa 1974 ja kaksi vuotta myöhemmin EM-pronssia.

Cruijffin valmentajaura oli vähintäänkin yhtä upea kuin pelaajaura. Hänen alaisuudessaan Barcelonan Dream Team vei Espanjan mestaruuden neljänä vuotena putkeen. Hän uudisti Barcelonan pelitavan, ja nykyään tiki-takana tunnettu pelityyli juontaa juurensa Cruijffin totaalijalkapallon filosofiaan. Myös muun muassa La Masia -akatemia on Cruijffin ajatuksen tuotoksia.

Cruijff menehtyi syöpään 71-vuotiaana maaliskuussa 2016.