La Liga -kausi päättyi sunnuntaina. Laliiga.com nimeää pelipaikkojen parhaat pelaajat tuttuun tapaan kauden jälkeen.

Ensimmäisenä vuorossa ovat maalivahdit. La Ligassa pelasi tällä kaudella useita laadukkaita maalivahteja, ja viiden kärjen ulkopuolelle jää moni hyvän kauden pelannut veräjänvartija.

5. Unai Simón, Athletic

Athletic teki tietämättään varsinaisen lottovoiton, kun Chelsea maksoi seuran järkytykseksi Kepan 80 miljoonan euron ulosostopykälän kaksi vuotta sitten.

Kepa on joutunut Chelseassa vaikeuksiin peliesityksiensä seurauksena. Samaan aikaan Athletic on löytänyt todellisen timantin tunnetusta junioriakatemiastaan.

Simón pelasi loistavan kauden ja johti varmuudella Athleticin tiukkaa puolustusta kuin vanha konkari konsanaan. Simón oli myös johdattamassa Athleticia Copan finaaliin upeilla otteillaan.

23-vuotias Simón nousee näillä peliesityksillään pian Espanjan A-maajoukkueen mukaan, ja ei olisi suuri yllätys, jos muutaman vuoden sisällä baski tunnetaan A-maajoukkueen ykkösmaalivahtina. Edessä loistava tulevaisuus.

4. Marc-André ter Stegen, Barcelona

Ter Stegen on yksi maailman parhaista maalivahdeista. Tälläkin kaudella ter Stegen kuului selvästi Barcelonan tärkeimpiin pelaajiin. Jotkut pitävät ter Stegeniä ansaitusti koko joukkueen tärkeimpänä yksilönä, vaikka joukkueessa pelaa muuan Leo Messi.

Päättynyt kausi oli Barcelonalle monella tapaa vaikea ja haastava. Jos aiempina vuosina Barcelona oli täysin riippuvainen Messistä, voi samaa sanoa tällä kaudella ter Stegenistä. Se toki kertoo samalla omaa tarinaansa Barcelonan ongelmista, kun seura sai kiittää maalivahtiaan käytännössä kierros toisensa jälkeen joukkueen pelastamisesta.

Barcelona saa kiittää onneaan, että ter Stegen edustaa seuraa. Kuva: Getty

Ter Stegenin tulevaisuus on ollut kysymysmerkkejä täynnä. Saksalaisvahti on vaatinut seuralta todellista voittavaa projektia ennen kuin suostuu allekirjoittamaan jatkosopimuksen. Barcelonan on suostuttava ter Stegenin vaatimuksiin – oli ne sitten mitä tahansa.

3. Jan Oblak, Atlético

Monien mielestä maailman paras maalivahti. Vaikka Oblak menetti käytännössä koko tutun puolustuslinjansa nenän edestään viime kesänä, on slovenialainen silti pelannut loistavan kauden.

Vaihtuvuus Oblakin edessä oli suurta ja monet odottivat sen vaikuttavan myös maalivahdin peliesityksiin, mutta mitä vielä. Oblak oli tälläkin kaudella Atléticon selkeästi tärkein yksilö ja tärkein yksittäinen syy sille, minkä vuoksi Atlético pelaa ensi kaudella Mestarien liigassa ja taistelee elokuussa kilpailun voitosta.

Oblak teki päättyneen sarjakauden aikana historiaa. Maalivahti nimittäin tarvitsi vain 182 La Liga -ottelua yltääkseen sataan nollapeliin. Kukaan ei ole yltänyt sataan nollapeliin yhtä pienellä ottelumäärällä. Aiempi ennätys oli Miguel Reinan hallussa, joka saavutti sadan nollapelin rajapyykin 222 ottelussa. Kaksikon ero on liki 40 ottelua, joka kertoo kaiken tarvittavan Oblakista.

2. Thibaut Courtois, Real Madrid

Courtois voitti päättyneellä kaudella uransa kolmannen Zamora-palkinnon, joka jaetaan vähiten kauden aikana maaleja päästäneelle maalivahdille. Kaksi ensimmäistä Zamoraansa Courtois voitti Atléticossa.

Courtois saapui Real Madridiin kaksi vuotta sitten. Ensimmäinen kausi ei sujunut odotetusti ja belgialainen saikin huomattavasti kritiikkiä peliesityksistään. Päättynyt kausi alkoi samalla tavalla, ja monet Real Madridin kannattajat halusivat nähdä Alphonse Areolan maalilla useammin.

Courtois onnistui kuitenkin parantamaan huomattavasti otteitaan syyskuun jälkeen. Kookas vahti oli Real Madridin tukipilari puolustuksen viimeisenä lukkona, ja Real Madrid kruunattiin La Ligan mestariksi ehdottomasti myös huippumaalivahtinsa ansiosta. Courtois on palannut Chelseassa nähdylle tasolleen ja se auttaa Real Madridia taistelemaan myös Mestarien liigassa Manchester Cityn vieraana.

1. Aitor Fernández, Levante

Levante ylsi La Ligassa 12. sijalle 49 pisteellään.

Se on seurahistorian toiseksi paras kausi La Ligassa. Putoamisviivan huonompi puoli jäi 13 pisteen päähän. Ei ole kuitenkaan ollenkaan yliammuttua väittää, että Levante olisi hyvin voinut pudota Segundaan ilman Aitoria.

Aitor oli päättyneellä kaudella selvästi joukkueelleen tärkein maalivahti, vaikka La Ligassa pelaa Oblakin ja ter Stegenin tasoisia maailman parhaita maalivahteja, jotka ovat seuroilleen elintärkeitä.

On hyvin mahdollista, että ilman Aitoria Levante pelaisi ensi kaudella sarjatasoa alempana. Kuva: Getty

Aitor on noussut kaikessa hiljaisuudessa La Ligan parhaimpien maalivahtien joukkoon. Espanjalaismediat pitävät hyvin mahdollisena sitä, että 29-vuotias baski nousee Espanjan A-maajoukkueen mukaan lähitulevaisuudessa. Se jos joku olisi enemmän kuin ansaittua.

Aitor piti päättyneellä kaudella vain viisi nollapeliä ja päästi 36 ottelussa 51 maalia. Tilastot eivät kuitenkaan Aitorin kohdalla todellakaan kerro kaikkea, sillä Levanten puolustusnelikko on yksi sarjan huonoimmista ja Aitor onkin joutunut torjumaan päättyneellä kaudella enemmän kuin yksikään La Ligan maalivahti. Jos jatkaa samalla tasolla, kilpailee Simónin kanssa maajoukkueen ykkösvahdin paikasta lähitulevaisuudessa.

Korvaamaton Levantelle.

https://twitter.com/tuukka_21