La Liga -kausi päättyi sunnuntaina.

Kokoamme kasaan tuttuun tapaan kauden päätteessä TOP-listoja muun muassa kauden parhaista pelaajista pelipaikoittain. Nyt luvassa on Laliiga.comin valitsemat kauden viisi suurinta floppia.

Julkaisimme tiistaina listauksen kauden parhaista maalivahdeista. Lue juttu täältä.

5. João Félix, Atlético

Osittain valtavan siirtosummansa uhri. 20-vuotias Félix saapui Atléticoon korvaamaan Barcelonaan lähtenyttä Antoine Griezmannia. Atlético maksoi Benficalle huippulupauksesta peräti 126 miljoonaa euroa.

Félix kärsi kauden aikana useista loukkaantumisista, ja ehti sen seurauksena pelata vain 27 sarjaottelussa. Félixillä on ollut vaikeuksia sopeutua Diego Simeonen tunnetusti vaativaan pelitapaan. Félix pääsi pelaamaan Benficassa selvästi heikommassa sarjassa huomattavasti vapaammassa roolissa, ja se näkyi niin peliesityksissä kuin tehoissakin.

Simeone on ottanut Félixin jatkuvasti vaihtoon kesken otteluiden jo varsin aikaisessakin vaiheessa oltuaan pettynyt portugalilaisen kokonaisvaltaiseen pelaamiseen.

Vaatimustaso on kova, mutta Félix oli Atléticolta suorastaan valtava hankinta ja nuorukainen saa Atléticossa ensi kaudella uuden ja suuren mahdollisuuden näyttää, että päättynyt sarjakausi oli vain monien vaikeuksien summa.

4. Antoine Griezmann, Barcelona

Griezmann siirtyi niin ikään kovin odotuksin Atléticosta Barcelonaan.

Atléticossa Griezmann oli joukkueen ykköstähti ja hyökkäyksen kulmakivi, mutta Barcelonassa rooli oli erilainen. Griezmann ei päässyt pelaamaan omassa roolissaan puhtaan kärjen alla, vaan joutui vasemmalle laidalle ja löysi itsensä vaikeuksista ja kannattajien hampaista.

29-vuotias Griezmann teki La Ligassa lopulta 35 ottelussa vain yhdeksän maalia. Se oli Griezmannin surkein saldo kymmeneen vuoteen, ja koronatauon jälkeen ranskalaistähti löysi itsensä myös penkin puolelta Barcelonan kannalta elintärkeissä otteluissa. Muuan 17-vuotias Ansu Fati osoitti olevansa käyttökelpoisempi pelaaja Quique Setiénin pelitavassa kuin 120 miljoonaa euroa maksanut Griezmann.

Griezmannin kausi oli vaikea. Kuva: Getty

Saa todennäköisesti vielä ensi kauden aikaa näyttää, riittääkö taso Barcelonaan. Griezmann on loistava jalkapalloilija, mutta siirto Barcelonaan näytti jo heti alussa kummalliselta, sillä Griezmannin omalla pelipaikalla pelaa maailman paras jalkapalloilija Leo Messi.

Griezmann ei ollut myöskään iästään huolimatta koskaan aiemmin urallaan pelannut Barcelonan kaltaisessa vahvaan pallonhallintaan luottavassa ja astetta ”hitaampaa” jalkapalloa pelaavassa joukkueessa. Se näkyy.

3. Eden Hazard, Real Madrid

Real Madrid maksoi vuosi sitten Hazardista 100 miljoonaa euroa. Hinta nousi 115 miljoonaan euroon Real Madridin voitettua La Ligan mestaruuden. Hinta voi nousta aina 130 miljoonaan euroon, jos muut pykälät täyttyvät.

29-vuotias Hazard saapui Real Madridin harjoituskaudelle ylipainoisena, kärsi jatkuvasti loukkaantumisista ja päästessään kentälle peliesitykset jäivät usein heikoiksi. Hazard ehti saada peliminuutteja La Ligassa 16 ottelussa, joissa syntyi yksi ainoa maali ja kuusi maalisyöttöä. Mestarien liigassa Hazard on pelannut viisi ottelua maaleitta.

Loukkaantumiset vaikuttavat luonnollisesti Hazardin peliesityksiin ja belgialaista voi analysoida tarkasti vasta sitten, kun hän saa ehjän kauden alleen. Tähän mennessä tulokset ovat kuitenkin olleet heikkoja – ainakin ennakko-odotuksia valtavasti huonompia. Hazard on näyttänyt olevan jatkuvasti Real Madridin pelin ulkopuolella ja taituri on jäänyt pelin sisällä olemattomaan rooliin.

Hazard kuuluu silti maailman parhaiden pelaajien joukkoon, ja ensi kaudella onnistuminen on todennäköistä, jos belgialainen pysyy kunnossa. Ensi kaudella on kuitenkin joka tapauksessa onnistuttava, sillä Hazard ei ole enää nuori pelaaja. Muutoin saattaa käydä kalpaten.

2. Luka Jovic, Real Madrid

Jovic siirtyi Real Madridiin Eintracht Frankfurtista 60 miljoonalla eurolla.

Alla oli huippukausi Eintrachtin paidassa, ja odotukset olivat kovat. Moni tuskin odotti Jovicin syrjäyttävän Karim Benzemaa ykköskärjen paikalta, mutta Real Madridilla piti viimein olla todellinen korvaaja ranskalaiselle muun muassa lepuutusvuorojen muodossa.

Luka Jovicin kausi oli vaikea. Pelaako kärki enää toista kautta Real Madridissa? Kuva: Getty

22-vuotias Jovic jäi kauden aikana kuitenkin täysin statistin rooliin. Peliesitykset olivat heikkoja, peliaika olematonta ja kaiken kukkuraksi Jovic sekoili oikein urakalla kentän ulkopuolella. Viimeinen kohta nostaa Jovicin floppilistassa korkealle. Hazardin tapaan Jovicin kautta on haastava analysoida, sillä vastuu jäi peliminuuttien muodossa niin pieneksi.

Madridilaismedioiden mukaan Real Madrid on täysin kyllästynyt Jovicin temppuiluihin ja olisi valmis myymään hänet pysyvästi muihin maisemiin jo seuraavassa siirtoikkunassa. Se ei suoraan sanottuna yllätä, sillä kentällä ollessaan Jovic ei näyttänyt lainkaan samalta pelaajalta kuin Saksassa. Jovic pääsi sarjassa vain neljästi avauskokoonpanoon, pelasi kauden aikana alle 800 minuuttia 26 ottelussa ja teki kaksi maalia.

1. Borja Iglesias, Real Betis

Selkeästi kauden suurin floppi.

Iglesias pelasi viime kaudella ensimmäistä kertaa pääsarjajalkapalloa ja yllätti kaikki iskemällä komeat 17 maalia ja viemällä Espanyolin europeleihin 12 vuoden tauon jälkeen.

Kesällä Iglesias teki kolme maalia Eurooppa-liigan karsinnoissa, jonka jälkeen tie vei Betisiin peräti 30 miljoonan euron siirtosummalla. Betisin kannattajat odottivat loistavan debyyttikauden La Ligassa pelanneesta Iglesiasista sateentekijää, mutta Villamarínin yllä ei nähty kauden aikana sadepisaraakaan.

Iglesias pelasi päättyneellä kaudella Betisin paidassa 37 ottelussa, joissa syntyi surulliset kolme maalia. Iglesias oli suurimman osan kaudesta Betisin ykköskärki ja mahtui sarjassa 21 kertaa avauskokoonpanoon.

Iglesiasin puolustukseksi on todettava toki sekin tosiasia, että Betisin kausi oli jokaisella osa-alueella täydellinen farssi ja epäonnistuminen, eikä surkea kausi johtunut ainoastaan Iglesiasista.

Seurahistorian toiseksi kalleimmalta hankinnalta on kuitenkin syytä odottaa valtavasti parempaa viimeistelyä. Siitä ei pääse mihinkään, ja Iglesias on ansaitusti ykkösfloppi.

Tuukka Ikkeläjärvi

https://twitter.com/tuukka_21