Viime vuonna uransa lopettanut kamerunilaishyökkääjä Samuel Eto’o oli kymmenisen vuotta sitten yksi maailman pelätyimmistä hyökkääjistä.

Eto’o, 39, edusti viiden vuoden ajan Barcelonaa pelaten seurassa 199 ottelua, joissa hän teki yhteensä 130 maalia. Viimeisellä kaudellaan Barcelonassa häntä luotsasi Manchester Cityn nykyinen käskyttäjä Pep Guardiola, jota moni pitää maailman parhaana valmentajana.

Guardiola voitti neljässä vuodessa Barcelonan päävalmentajana 14 pokaalia, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan. Debyyttikaudellaan hän johdatti Blaugranan heti triplamestaruuteen.

Eto’o ei kiistä Guardiolan kykyjä valmentajana, mutta hänestä Barcelonan entinen pelaaja ei ollut kummoinen ihmisjohtaja. Kamerunilaiskärki on aiemminkin kertonut, että hän arvosti Guardiolaa enemmän valmentajana kuin ihmisenä.

– Pidän kiinni siitä, mitä sanoin. Enkä ole ainoa ihminen, joka on sanonut niin, kommentoi Eto’o Marcalle.

– Minun kokemukseni Pepin kanssa Barcelonassa oli mitä se oli, mutta henkilökohtaisella tasolla se ei ollut sitä, mitä toivoimme. Monet pelaajat ovat sanoneet samaa.

Eto’o pelasi Guardiolan (keskellä ylhäällä) alaisuudessa 52 ottelua tehden niissä yhteensä 36 osumaa. Kuva: Getty Images

– Valmentajana Pep valmistautuu peleihin ihan omalla tavallaan. Se miten hän valmensi meitä vuonna 2009 oli uskomatonta. Hänen tapansa nähdä hyökkäävä jalkapallo, pelinhallinta, pallonhallinta, rondot [pallonhallintaharjoitus]… Siinä Pep oli paras.

– Pelaajana sai sellaisen tunteen, ettei juossut niin paljon, vaikka juoksikin, koska siitä nautti.

Barcelonan jälkeen Eto’o siirtyi italialaisjätti Internazionaleen, jossa hän voitti heti perään toisen triplan. Milanossa häntä luotsasi toinen valmentajalegenda José Mourinho.

– José on ensinnäkin ystäväni. Hän on avoin ihminen. Jos hän ei pidä jostain, hän sanoo sen suoraan. Meillä molemmilla on vahva temperamentti ja me ymmärrämme toisiamme hyvin.

– Hän on yksi parhaista ihmisistä, jonka olen jalkapallon parissa tavannut. Ihmiset yrittävät maalata hänestä kuvaa ristiriitaisena, mutta se on vale.

– Mou on huipputyyppi. Toinen asia hänessä on se, että hän välittää vain tuloksesta. Sillä tavalla hän näkee jalkapallon ja siinä mielessä hän on ykkönen.

– Häntä ei voi voittaa hänen pelissään, ei ikinä. Hän on voittaja ja synnynnäinen johtaja. Hän puhui pelaajille oikeilla sanoilla. Hän on mahtava.

Eto’o kuuluu siinä mielessä harvinaiseen joukkoon, että hän on edustanut sekä Real Madridia että Barcelonaa. Madrid oli hänen ensimmäinen seuransa Euroopassa. Eto’o vietti Espanjan pääkaupungissa uransa alussa neljä vuotta, mutta esiintyi lopulta Los Blancosin edustusjoukkueessa vain seitsemän kertaa.

– Minulla ei ole mitään ongelmaa Real Madridin kanssa. He antoivat minulle mahdollisuuden unelmoida jalkapalloilijan urasta.

– En saanut mahdollisuutta pelata Real Madridissa. Saavutin menestystä muualla ja minusta tuli Cule [Barcelonan kannattaja].

Barcelona pelaa lauantaina ensimmäisen ottelunsa koronatauon jälkeen, kun se vierailee toisen Eto’on entisen seuran Mallorcan luona. Hän toivoo, että Barcelonan sarjajohto pitää loppuun asti.

– Jos Barcelona voittaa [mestaruuden], niin minulla on kaikki hyvin. Tiedän, että Mallorca ja Barcelona pelaavat pian vastakkain, kaksi rakasta seuraani. En pääse paikan päälle, mutta katson ottelun televisiosta ja kannustan molempia.

LUE MYÖS: