La Liga -palasi torstaina kolmen kuukauden koronavirustauoltaan paikallisottelulla Sevilla-Real Betis. Betisin kärjessä pelasi 69 minuuttia Borja Iglesias.

Lempinimellä ”Panda” tunnettu kookas hyökkääjä oli maalannut kyntensä mustiksi osoittaen solidaarisuutta rasisminvastaisille mielenosoituksille, joita on inspiroinut Yhdysvalloista alkanut Black lives matter -liike. Iglesias on esiintynyt mustiksi värjättyine kynsineen Betisin harjoituksissa jo toista viikkoa.

– Tein sen omasta vakaumuksestani. Tiedän, ettei kynsien maalaamisella muuteta maailmaa, mutta jospa voisin muuttaa lähelläni olevien ihmisten käyttäytymistä, Iglesias totesi sunnuntaina Tiempo de Juegon haastattelussa.

– Ajattelemme, että sitä tapahtuu vain Yhdysvalloissa, mutta rasismia on kaikkialla enemmän tai vähemmän joka päivä. Kaikkia maailman ihmisiä pitäisi käsitellä samanarvoisina. Kentällä sanotaan mitä sattuu, mutta siltä viedään merkitys.

Kiinnostavaa on, että Iglesias lupaa lähteä kentältä, jos jossain ottelussa jollekin hänen pelikaverilleen huudellaan rasistisia solvauksia. Lähiaikoina riski on tosin pienempi, sillä katsomot ovat koronaviruksen takia tyhjiä.

– Minä lähtisin kentältä. Meidän kaikkien on kannettava kortemme kekoon. Jos olen ottelussa tai konsertissa, jossa joku huutaa rasistisen solvauksen, minä sanon siitä hänelle. Tuntuu absurdilta, että tällaista tapahtuu edelleen, 27-vuotias Iglesias sanoo.

Iglesias kertoo, että hän on maalannut kynsiään aiemminkin, mutta kukaan ei silloin sitä huomannut.

– Tunnustan, että naisystäväni Teresa auttaa minua. Teen vasemmalla kädellä kamalaa jälkeä, Iglesias naurahti.

Vaikka Iglesiasin pyrkimys oli kiinnittää huomiota rasismiin, nousi sivutuotteena esille myös homofobia. Jo ennen torstaista Sevillan derbyä häntä oli pilkattu Twitterissä ”hintiksi”, ja sama meno jatkui ottelun aikaisissa ja jälkeisissä kommenteissa.

– Hinttejä joukkueessani, ei kiitos, eräässä twiitissä kirjoitettiin.

– Sopimus täytyy purkaa, ja hänen täytyy lähteä Sevillaan, toinen komppasi.

Iglesias ei jäänyt solvausten edessä sanattomaksi.

– Tämä on yksi tapa lisätä tietoisuutta ja taistella omasta asemastani rasismia vastaan. Jos se auttaa vastustamaan homofobiaa, se sopii minulle. Minun täytyy myöntää, että minä pidän maalatuista kynsistäni.

Borja Iglesias

@BorjaIglesias9
Te lo explico yo, que no hay problema.
Es una forma de concienciarme y luchar desde mi posición contra el racismo, pero creo que también me viene bien contra lo homofobia.
Además tengo que admitirte que me gustan.

Vaikka maalatut kynnet käynnistivätkin solvausvyöryn, on Iglesias vastaanottanut luonnollisesti myös runsaasti tukea. Monet kannattajat ovat ilahtuneet ”Pandan” eleestä ja siitä, että tärkeät asiat saavat huomiota.

– Arvostusta, Iglesias. Kun olit papukaija (toim. huom. pelasi Espanyolissa), en tiennyt, mitä ajatella sinusta, mutta pidin tuosta kynsieleestä. Ennen kaikkea siksi, että sait ulos kaikki homofoobikot ja rasistit, Sergey Tokarev kirjoitti Twitterissä.

Kenties lähipäivinä nähdään rasisminvastaisia eleitä Espanjan kentällä enemmänkin. Athletic Bilbaon hyökkääjä Iñaki Williams on luvannut tehdä ”rasisminvastaisen eleen”, jos hän onnistuu maalinteossa sunnuntain ottelussa Atlético Madridia vastaan.

[readmore from=Iglesias-Borja]

– Jos teen maalin, haluaisin tuulettaa sitä rasisminvastaiselle taistelulle omistetulla eleellä, Williams sanoi AS:n mukaan.

Tummaihoinen Williams on saanut itsekin tällä kaudella osakseen rasistista huutelua, ainakin Sportin Gijónin ja Espanyolin kotistadioneilla pelatessaan.

Lähteet: Cope, AS ja El Diario