Pitkä odotus palkitaan tänään torstaina. Noin kolme kuukautta kestänyt koronaviruspandemian aiheuttama tauko on Espanjan La Ligassa vihdoin ohi. Varaslähtö Espanjan huippujalkapalloiluun otettiin jo keskiviikkona, kun Rayo Vallecano kukisti joulukuussa kesken jääneessä Segundan ottelussa Albaceten 1-0.

Pääsarjassa palataan tositoimiin herkkupalan, Sevillan derbyn viemänä. Derbi sevillano on yksi Espanjan tärkeimpiä klassikoita, mutta niin valitettavaa kuin se onkin, pelataan tuokin peli tänään tyhjille katsomoille. Espanjan koronarajoitukset eivät toistaiseksi salli yleisön päästämistä stadioneille. Katsojarajoituksen lieventämisestä käydään maassa kuitenkin koko ajan keskusteluja.

Edessä on hyvin intensiivinen loppukausi, sillä jäljellä olevat 11 sarjakierrosta pelataan vain 39 päivän aikana. Käytännössä jokainen joukkue pelaa viikottain kaksi ottelua. Pelivapaita päiviä ei ole, vaan matseja pelataan tauotta maanantaista sunnuntaihin.

Tiiviin kalenterin johdosta otteluissa sallitaan Espanjassakin viisi pelaajavaihtoa per joukkue. Tunnelmaa pyritään myös luomaan keinotekoisesti, sillä TV-katsojilla on Espanjassa mahdollisuus valita palvelu, jonka avulla pelien taustalla kuuluu aiemmin tallennettua yleisön kannustusta.

Päähuomio loppukauden aikana kiinnittyy luonnollisesti mestaruustaisteluun. Barcelona johtaa sarjaa vain kahden pisteen erolla Real Madridiin. Mestaruus on kahden kauppaa, sillä kolmantena oleva Sevilla on jäänyt Barcelonasta jo 11 pistettä.

Sevillan takana on tiukkaa, sillä kahdesta muusta Mestarien liiga-paikasta taistelevat Sevillan lisäksi ainakin Real Sociedad, Getafe, Atlético Madrid ja Valencia. Valencia on Sevillaa viisi pistettä jäljessä, mutta koko muu nelikko mahtuu kahden pisteen sisälle.

Häntäpäässä sarjajumbo Espanyol on putoamisviivasta kuuden pisteen päässä. Alaspäin ovat tällä hetkellä matkalla myös Leganés ja Mallorca. Tukala tilanne on myös Real Valladolidilla (neljä pistettä putoamisviivan yläpuolella), Eibarilla (2) ja Celta Vigolla (1).

Kuten esimerkiksi Saksan Bundesliigassa on jo nähty, voi pitkä pelitauko yhdistettynä kiivaaseen ottelurytmiin johtaa useisiin loukkaantumisiin.

Toisaalta taas koronabreikki on mahdollistanut useille pitkäaikaisloukkaantuneille tarvitun toipumisajan, ja moni huililla ollut tähtipelaaja ehtikin jatkamaan pelikautta loppusuoran siirryttyä kesäkuukausille. Tällaisia palaajia ovat muun muassa Real Madridin Eden Hazard ja Marco Asensio sekä Barcelonan Luis Suárez. Juuri nyt useimpien seurojen sairastuvilla on väljää.

Barcelonalla ihanteellinen lähtötilanne

Torstain startissa Sevilla on lähellä parasta mahdollista miehistöään. Nemanja Gudelj on pelikiellossa, ja Lucas Ocamposin pelikunto on epävarma. Betisiltä sivussa ovat pitkäaikaispotilaat Javi García ja Juanmi.

Perjantain ensimmäisessä ottelussa Getafe jatkaa Mestarien liiga -unelmassaan roikkumista. Senkin terveystilanne on erittäin hyvä, ja tauonjälkeinen otteluohjelma suotuisa. Ensin Getafe kohtaa vieraissa Granadan, ja sitten kotonaan putoamiskamppailun Espanyolin ja Eibarin. Kunnon pistesaalis näistä, niin unelma elää heinäkuussakin.

Lauantain ensimmäisessä ottelussa alkaa sarjajumbo Espanyolin rypistys kohti säilymistä. Barcelonalaisjoukkueen kausi on mennyt rankasti alakanttiin, eikä urakkaa helpota se, että Espanyol oli yksi eniten koronaviruksen koettelemista ryhmistä. Kaikkiaan kahdeksan pelaajaa sairasti COVID-19:n. Toivoa sopii, ettei tauti jättänyt pelaajiin liikaa fyysistä rasitusta.

Barcelona on luonnollisesti selkeä suosikki lauantain Mallorcan vierailullaan. Suárezin toivuttua täyteen kuntoon on koko miehistö terveenä. Harjoituksista on myös kantautunut viestejä siitä, että joukkue on itsekin positiivisesti yllättynyt hyvästä kunnostaan ja iskukuvystään.

Atlético Madridin täytyisi päästä kunnolla rytmiin heti. Se pelaa vielä elokuussa Mestarien liigaakin, mutta paikka ensi kauden kilpailuun olisi syytä varmistaa sitä ennen. Bilbaossa pelattavassa startissaan sivussa ovat varmudella Sime Vrsaljko ja pelikieltoinen João Félix, mutta myös Ángel Correan ja Vitolon pelikunto on epävarmaa. Álvaro Morata sen sijaan on kunnossa.

Real Madrid palaa tositoimiin vasta sunnuntaina. Senkin loukkaantumistilanne on parantunut huomattavasti, mutta kaksi pelaajaa on silti sairastuvalla: koronavirustauon aikana Serbiassa loukkaantunut Luka Jovic sekä puolustaja Nacho. Real Madrid pelaa ensimmäiset kaksi otteluaan Madridissa, joten bussiin ei tarvitse vielä istua. Kotikenttä on tosin loppukauden ajan harjoituskenttä, 6 000 -paikkainen Alfredo Dí Stefano -stadion, Santiago Bernabéun ollessa remontissa.

Kaikkein vaikein loukkaantumistilanne on sunnuntain myöhäisillassa San Sébastianissa vierailevalla Osasunalla. Riveistä on poissa peräti seitsemän pelaajaa, joten helpolla se ei sarjaneloselta Real Sociedadilta pisteitä vie. Onnekseen Osasunalla on matkaa putoamisviivaan jo mukavat yhdeksän pistettä.

28. kierroksen otteluohjelma:

To 11.6.
23.00 Sevilla-Real Betis
Pe 12.6.
20.30 Granada-Getafe
23.00 Valencia-Levante
La 13.6.
15.00 Espanyol-Alavés
18.00 Celta Vigo-Villarreal
20.30 Leganés-Real Valladolid
23.00 Mallorca-Barcelona
Su 14.6.
15.00 Athletic Bilbao-Atlético Madrid
20.30 Real Madrid-Eibar
23.00 Real Sociedad-Osasuna

C More näyttää kaikki La Ligan ottelu suorina lähetyksinä kanavillaan.