La Liga ja Segunda ovat olleet tauolla yli kahden kuukauden ajan koronaviruspandemian vuoksi.

Espanjalaisen jalkapallokauden on määrä jatkua 12-13. kesäkuuta. Valtaosa espanjalaisseuroista on pienentänyt pelaajiensa palkkoja ja lomauttanut työntekijöitään.

Madridilaisseura Rayo on lomauttanut myös edustusjoukkueen pelaajat, joille ei ole maksettu palkkaa sitten maaliskuun. Myös valmennusjohto lomautettiin, mutta heidän lomautus päättyi hiljattain, ja valmennusjohto päävalmentaja Paco Jémezin johdolla on palannut harjoituskeskukseen.

Pelaajat ovat silti edelleen lomautettuna. Harjoituksien olisi pitänyt alkaa maanantaina, mutta pelaajat eivät suostuneet saapumaan harjoituskeskukseen, eikä harjoituksia siten pidetty. Pelaajat eivät aio harjoitella niin pitkään kuin lomautukset jatkuvat.

Rayon tilanne on ollut muutenkin äärimmäisen vaikea jo pitkään. Seurapresidentti Raúl Martín Presa on saanut vuosien ajan kannattajien vihat niskoilleen useista syistä. Kannattajat ovat jo vuosien ajan vaatineet Presaa poistumaan seurapresidentin paikalta, mutta Presa ei ole ottanut kritiikkejä kuuleviin korviinsa.

Päävalmentaja Jémez paljasti talvella, ettei ole puhunut Presan kanssa kuukausiin, eikä siten tiedä, mitä seurassa tapahtuu. Jémez on puheyhteydessä ainoastaan urheilutoimenjohtajan David Cobeñon kanssa.

Presan isä kuoli noin kuukausi sitten, eikä seurapresidentti ole vastannut pelaajien yhteydenottoihin sen jälkeen.

Cobeño on ottanut seurajohdon puhemiehen roolin itselleen Presan poissaolon myötä. Cobeño käväisi Rayon harjoituskeskuksessa tiistaina tarkastamassa, onko valmennusjohto palannut töihin. Jémez ja Cobeño ottivat verbaalisesti yhteen harjoituskeskuksessa, ja välikohtaus päättyi Cobeñon kyyneliin ja ahdistuskohtaukseen.

Rayon edustusjoukkueen lääkäri José Gonzálezin mukaan Presa on masentunut isänsä kuoleman seurauksena.

– Presa on sairas ja kyvytön tekemään mitään. Hänen mielestään hän olisi kyennyt tekemään enemmän estääkseen isänsä kuoleman. Hän teki kaikkensa pelastaakseen isänsä. Presa silti uskoo, ettei tehnyt tarpeeksi, ja se on vienyt hänet tähän kuntoon.

– Presa ei kykene tekemään mitään, vaikka haluaisi. Käytännössä hän ei syö tai nuku. Hän saa rauhan vain vieraillessaan isänsä haudalla ja pyytämällä häneltä anteeksi. Hän on masentunut, González paljasti Onda Cerolle.

El Transistorin tunnetun toimittajan José Ramón de la Morenan mukaan Presa väittää, että hänen isänsä olisi ”murhattu” sairaalassa, koska hänet jätettiin seurapresidentin mielestä kuolemaan.

Jémezin mielestä Presan pitäisi jättää työnsä muiden hoidettavaksi. Jémez ei myöskään usko, etteikö Presalla olisi ollut osaa pelaajien lomautukseen.

– Jos hän on sellaisessa tilanteessa, ettei kykene hoitamaan työasioitaan, hänen pitäisi siirtää ne muiden hoidettavaksi. Ongelma on se, että hän haluaa jatkaa tehtävässään. Rayossa ei tapahdu mitään ilman Presan hyväksyntää. En usko sitä, etteikö hän olisi tiennyt tai tehnyt päätöstä pelaajien lomauttamisesta. Se mitä pelaajat pyytävät on täysin normaalia ja loogista. Tämä vaikuttaa täysin elokuvalta, Jémez puhisi lehdistölle.

Lähteet: MARCA, Union Rayo