La Liga -seurat ovat palailemassa harjoituksiin parin kuukauden koronaviruspaussin jälkeen, ja kierrokset huhumyllyssä koskien seuraavaa siirtoikkunaa kiihtyvät. Se, että tästä huolimatta Espanjan urheiluraamattu Marca nostaa tiistain lehtensä kanteen pelaajayhdistys AFE:tä koskevan korruptiojutun, kertoo siitä, että mistään ihan pienestä skandaalista ei ole kyse.

Futbolistas ON

@FutbolistasON
⚽ Este asunto está donde tiene que estar: en los juzgados. Lo denunciamos hace un año y hay una investigación abierta. La
imputación solicitada contra Aganzo y otros directivos de @afefutbol es por presunta apropiación indebida de documentación y presuntas tácticas mafiosas. 👌

– Käsillä on yksi vuosikymmenen suurimmista skandaaleista espanjalaisessa jalkapalloilussa. Kyse on Italian mafian tekniikoilla toteutetusta korruptiotapauksesta, sanoi Radio Marcan A Diario -ohjelman radiohaastattelussa jalkapalloilijoita edustavan ammattiliiton Futbolistas ON:in puheenjohtaja ja perustaja Juanjo Martínez.

– En voi muuta kuin vaatia David Aganzon eroa.

”Yhdistys ei ansaitse tuollaisia johtajia”

David Aganzo on toiminut kahden ja puolen vuoden ajan Espanjan jalkapallon pelaajayhdistyksen AFE:n puheenjohtajana. AFE on järjestönä 42-vuotias, kun Futbolistas ON perustettiin pelaajia edustamaan tammikuussa 2018. Kyse korruptiotapauksessa on kahden instituution välisestä kilpailusta siinä, mikä instanssi saa mitäkin pelaajia edustaa ja millaisilla taustoilla.

Nyt Marca on julkistanut valokuvia ja tiedostoja AFE:n korruptioepäilyjä koskien. Futbolistas ON on syyttänyt AFE:a epäselvyyksistä jo pidempään.

– Muistan nyt kaikki ne kamalat vuodet. En voinut puhua asiasta kenellekään, meidän piti allekirjoittaa sopimus ja hymyillä. Se oli hirveää, Martínez sanoi haastattelussa itkua pidätellen.

– Olen ollut AFE:n jäsen 15 vuotta. Yhdistys ei ansaitse tuollaisia johtajia.

Korruptiotapauksen keskiössä on AFE:n pitkäaikaisen työntekijän Antonio Saiz Checan kirjallinen tunnustus. Saiz Checa kertoi Marcan julkaisemassa kirjeessä, että ”Aganzo pakotti hänet hankkimaan laittomasti Futbolistas ON:n asiakirjoja”.

– Antonio Saiz sanoi ääneen sen, mitä Futbolistas ON väittänyt jo pitkään. En ole yllättynyt, mutta asia pelottaa minua, Martínez jatkoi.

Totuus on tullut esiin pikkuhiljaa. Olen iloinen siitä, että yksi osallisista on noussut vastustamaan tällaisia rikollisia toimia.

Martínez kertoo nähneensä ”omituisia asioita” muun muassa ammattiliiton sisäisessä äänestyskäyttäytymisessä. Hän toteaa olleensa itse aina valmis dialogiin, mutta syyttää David Aganzon väistelleen tätä.

– Tiedämme paljonkin enemmän yksityiskohtia, mutta ne ovat nyt oikeuslaitoksen hallussa. Jos Aganzo haluaa twiittailla, tehköön niin. Vastauksia häneltä vaaditaan kuitenkin oikeudessa.

– Järjestömme on joutunut jonkin brutaalin ja mahdollisesti historiallisen uhriksi. Syyllisten täytyy maksaa siitä. Olemme käsitelleet aihetta oikeudessa vuoden, ja jotkut todistajina olleet AFE:n työntekijät ovat valehdelleet tuomarille päin naamaa, Martínez lataa.

3 000 euron lahjus virkahenkilölle ja pakotettu tunnustusvideo

Marca kuvailee skandaalin paljastumista ”huomattavan suureksi maanjäristykseksi”. Nykyisin AFE:n Segunda B:n ja Terceran vastuuhenkilönä työskentelevä Antonio Saiz Checa päätti lähettää kirjeensä sähköpostitse. AFE:n johtokunnalle ja työntekijöille osoitetussa kirjeessä oli raskaita syytöksiä David Aganzoa ja AFE:n pääsihteeri Diego Rivasta kohtaan.

Saiz Checa syyttää kirjeessään Aganzoa lahjuksen antamisesta. Hän tunnustaa samalla myös oman syyllisyytensä kertoessaan tehneensä rikoksen David Aganzon ”pakottamana”. Saiz Checa kertoo Marcan julkaisemassa kirjeessä ”katuvansa tekojaan joka päivä”.

Saiz Checa väittää Aganzon painostaneen häntä monin eri tavoin. Hän hankki tälle pyydetyt asiakirjat maksamalla virkailijalle 3 000 euron lahjuksen. Saiz Checa nimeää AFE:n työntekijät, jotka lahjusjupakkaan Aganzon ja Rivasin lisäksi osallistuivat.

Saiz Checa kertoo saaneensa potkut AFE:sta 12.8.2019 ”sensuuritoimien” jälkeen. Kolme päivää myöhemmin Aganzo kuvasi henkilökohtaisesti – vasten Saiz Checan tahtoa – minuutin mittaisen videon, jossa hän pakotti Saiz Checan lukemaan Aganzon itse laatiman tekstin. Aganzo vaati Saiz Checaa lataamaan videon sosiaalisen median kanaviinsa, jotta hän saisi työpaikkansa takaisin ja välttyisi ongelmilta tulevaisuudessa.

Kaksi-kolme tuntia kestäneen kuvausten jälkeen Saiz Checa saikin pestinsä AFE:ssä takaisin. Seuranneina viikkoina hän kierteli AFE:n kustannuksella vierailemassa eri seurojen pukukopeissa ”sammuttamassa sensuuriliikettä”. Saiz Checa kertoo käyneensä elokuusta lähtien säännöllisesti psykiatrin vastaanotolla tapahtumien seurauksena. Hän on ollut myös sairauslomalla psyykkisten vaikeuksien vuoksi.

[readmore from=Korruptio]

Saiz Checa toimitti johtokunnan jäsenille lähettämänsä sähköpostikirjeen myös Valencian oikeuslaitokselle. Kirjeensä lopuksi hän vetoaa AFE:n johtokunnan jäseniin, jotta nämä ”tekisivät kaiken tarvittavan pysäyttääkseen korruption ja palauttamaan luottamuksen pelaajayhdistykseen”.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että tässä jupakassa ei ole viimeistä sanaa vielä sanottu, vaan jälkijäristyksiä tulee vielä useita.