Quique Setiénistä tuli tammikuussa jokseenkin yllättäen Barcelonan uusi valmentaja. 61-vuotiaalla Setiénillä ei ollut Barcelona-taustaa, suurin seura, jota hän oli aiemmin valmentanut, oli Real Betis eikä Setién ollut pelaajanakaan tähti.

Syy siihen, miksi hän lopulta valikoitui Barcelonan valmentajaksi, on miehen edustamassa pallonhallintaa painottavassa pelitavassa. Tämän Setién itse sanoi omaksuneensa yhdeltä kaikkein suurimmalta Barca-legendalta, hollantilaiselta Johan Cruijffilta.

Neljä vuotta sitten edesmennyt Cruijff pelasi Barcelonassa vuosina 1973-1978. Kaudella 1977-1979 Setién puolestaan käynnisteli La Liga -uraansa Racing Santanderissa. Kun Setién näki Cruijffin pelaavan, hän luonnollisesti inspiroitui – kuten niin moni muukin. Varsinaisen vaikutuksen teki kuitenkin Cruijffin tapa valmentaa Barcelonaa vuosina 1988-1996.

– Ennen kuin näin Cruijffin Barcan pelaavan, en kiinnittänyt erityisemmin huomiota taktiikkaan. Sitä ennen vain mentiin kentälle, Setién totesi Beach Soccer Worldwiden videohaastattelussa Sportin mukaan.

[readmore from=Setien-Quique]

– Silloin aloin nähdä, miten jalkapalloa pelataan. Hypättiin kentälle ja mentiin pallon perässä. Aloin nähdä taktisia aspekteja ja sitä, miksi asioita tehdään. Aloin analysoida asioita, etsiä vastauksia ja hahmottaa, mistä pidin.

– Silloin sain päähäni vakiintuneen idean ja sitä olen seurannut sen koommin.