Kerroimme lauantaina, että Real Sociedad suunnitteli ensimmäisenä La Liga -seurana palaavansa harjoituskentille huomanna tiistaina. La Realin valmentaja Imanol Alguacil oli niin optimistinen suunnitelman toteutumisesta, että seura julkaisi asiasta kotisivuillaan lauantaina jopa tiedotteen.

Suunnitelmat eivät kuitenkaan vielä toteutu, sillä korkeampi instanssi tuli väliin. Urheilun ylin neuvosto (Consejo Superior de Deportes=CSD) muistutti sunnuntaina seuroja siitä, että Espanjaan koronaviruspandemian vuoksi julistettu hätätila määrää urheilupaikat pysymään suljettuina ja kieltää ryhmäharjoitukset.

Vaikka CSD ei pystykään määräämään tiukkoja kieltoja itse, otti La Real suosituksen tosissaan ja perui suunnitelmansa. Varsinaisia joukkueharjoituksia Real Sociedadkaan ei suunnitellut, vaan ajatuksissa olivat vapaahtoiset, pallottomat harjoitukset, joissa keskityttäisiin yksilöiden fysiikkaan.

Vielä CSD:n tiedotekaan ei tosin La Realin päätä kääntänyt, vaan siihen tarvittiin neuvoston puheenjohtajan Irene Lozanon soitto La Realin puheenjohtaja Jokin Aperribaylle. Puhelussa Lozano selvitti, mitä laki sanoo ja mitä sen laiminlyömisestä voisi seurata.

– Toivon aina dialogia ja yhteisymmärrystä. Tietynlainen normaalius on avaintekijä ulkonaliikkumiskiellon päättymisessä. Harjoituksiin palataan kyllä, mutta ei jalkapallon epäsolidaarisena ja vastuuttomana eleenä, vaan yhtenä askeleena matkalla, kun yhteiskunta hiljalleen palaa arkeen, Lozano muotoili kiellon AS:lle.

AS:n mukaan Real Sociedadin aikeet huolestuttivat Espanjan hallitusta, joka pelkäsi suunnitelman lähettävän muulle kansalle viestin liikkumisen vapautumisesta ja rajoitusten keventämisestä. Poikkeustila on Espanjassa voimassa huhtikuun 26:nteen päivään saakka, ja hyvin todennäköisesti sitä tullaan myös jatkamaan.

Real Sociedadin ilmoitus oli lisäksi saanut jo muutkin seurat pohtimaan treenikentälle palaamista. Valencia suunnitteli harjoituksiin paluuta maanantaina, mutta CSD:n väliintulon myötä sekin päätti asiaa lykätä.

Espanjassa määrättiin käytännössä kaikki urheilupaikat suljettavaksi 14. maaliskuuta. Sulun on määrä kestää niin pitkään kuin maassa vallitsee hätätila.

Real Sociedad julkaisi kehotuksen noudattamisesta myös tiedotteen:

– CSD:n kanssa käymiemme keskustelujen jälkeen olemme päättäneet jatkaa pelaajiemme omatoimista harjoittelua, kuten olemme tehneet tähän päivään saakka. Pelaajat siis työskentelevät jatkossakin kodeissaan, tiedotteessa todettiin.

Real Sociedadin pelaajista David Zurutuza ilmaisi Twitterissä pettymyksensä päätökseen.

[readmore from=Koronavirus]

– En ymmärrä, ettei meitä päästetä juoksemaan Zubietalle, keskikenttäpelaaja totesi twiitissään.

– Meitä olisi kerrallaan kolme henkilöä nurmikentällä noin hehtaarin kokoisella alueella. Minusta Real Sociedad käyttäytyy näinä aikoina mahdollisimman vastuullisesti. Tartuntatapauksessa suurin kärsijä olisimme me pelaajat sekä itse seura.

Twiittinsä saatetekstissä Zurutuza tosin vakuutti ymmärtävänsä tilanteen vakavuuden.

– Olen hyvin tietoinen siitä, millaisia aikoja elämme. Tämä on hyvin herkkää aikaa, jona ihmisten turvallisuus tulee etusijalla, hän kirjoitti.

David Zurutuza

@DZurutuza
Estoy muy concienciado con este momento que vivimos. Es un momento muy DELICADO, donde prima la seguridad de las personas. Dicho esto:

Vaikka Zurutuza onkin tyytymätön siihen, että treenikentälle paluu saa odottaa, hyväksyy hän tilanteen mukisematta.

– Tiedän, että työmme on katsojien viihdyttämistä, jolla ei ole suurempaa merkitystä yhteiskunnan kannalta. Tämä on kuitenkin minun tapani ilmaista tyytymättömyyteni päätökseen.

– Joka tapauksessa La Realin pelaajat jatkavat harjoitteluaan kotonaan kuten tähänkin asti, aivan kuten tekevät muutkin La Liga -pelaajat ja kaikki urheilijat.