La Liga on monien muiden sarjojen tavoin poikkeuksellisessa tilanteessa koronaviruspandemian tähden. La Ligalla on 91-vuotinen historia, mutta koskaan aiemmin sarjaa ei oltu keskeytetty ja kahta ottelukierrosta peruttu ilman varmuutta siitä, milloin pelit päästäisiin pelaamaan.

Tämänhetkisten tietojen mukaan aikomus ja toive on yhä pelata kaikki pääsarjan 380 ottelua, mutta ratkaisuja ei ole tehty suuntaan eikä toiseen. Mahdollista on myös mestarin ratkaiseminen muulla tavoin tai esimerkiksi laajentaa sarjan osallistujamäärää ensi kaudeksi, jos putoajia ei voida selvittää pelaamalla.

Hyvin todennäköiseltä näyttää joka tapauksessa se, että EM-kisoja ei voida tulevana kesänä pelata. Lopullinen päätös asiasta tehdään näillä näkymin tiistaina. Tällöin europelejä ja Euroopan tärkeimpien jalkapallosarjojen pelikausia voitaisiin venyttää loppupäästä aina heinäkuulle saakka, jotta kaudet voidaan pelata täysimääräisinä.

Tämä toisi La Ligallekin kuitenkin uuden ongelman. Saisivatko pelaajat, joiden pelaajasopimus tai lainapesti päättyy tavalliseen tapaan 30. kesäkuuta, pelata joukkueensa riveissä vielä heinäkuussa pelattavissa otteluissa?

AS:n mukaan ongelma koskisi 19:ta La Ligan 20 joukkueesta. Ainoastaan Barcelonalla ei ole ainuttakaan pelaajaa, jonka sopimus umpeutuisi kesäkuun lopussa. Kaikkiaan dilemma käsittää kuitenkin peräti 112 jalkapalloilijaa.

Ongelma on uusi, sillä vielä koskaan sarjaa ei ole jouduttu venyttämään yli pelaajien sopimuskauden. Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtaja Luis Rubiales on kuitenkin toiveikas, että poikkeusjärjestelyissä onnistuttaisiin tavalla tai toisella.

Kaikkein eniten ongelma koskettaa sarjapaikastaan taistelevaa Leganésia, jonka pelaajista 14:n sopimus päättyy kesäkuun lopussa. Pelaajista 12 on Leganésissa lainalla. Granadan pelaajista 12:n sopimus on katkolla kesäkuussa ja Mallorcan ja Espanyolin pelaajista kymmenen.

[readmore from=Koronavirus]

Erikoisin tilanne olisi edessä Sevillan keskikenttäpelaaja Éver Banegalla. 31-vuotiaan argentiinalaisen sopimus on päättymässä, ja kaiken lisäksi hän on jo tehnyt kontrahdin saudiarabialaiseen Al Shababiin. Sopimus astuu voimaan 1. heinäkuuta.

Toimintamalleja tutkitaan jo ennakoivasti paraikaa, sillä päättyyhän kesä-heinäkuun vaihteessa sopimus peräti 22 prosentilla tämän kauden pääsarjapelaajista. Voi tosin olla, että monet seurat solmivat näiden pelaajien kanssa jatkosopimuksen jo hyvissä ajoin ennen kesäkuuta, mutta muiden osalta jouduttaneen turvautumaan poikkeusjärjestelyihin.