Kerroimme maanantaina, että Barcelonan kerrotaan tehneen epäilyttävää somekampanjaa someyritys I3 Venturesin kanssa. Mediaväitteiden mukaan kampanjan päämääränä oli kiillottaa seuran puheenjohtaja Josep Maria Bartomeun imagoa ja samalla levittää kritiikkiä seuran arvostelijoista, joitain entisiä ja nykyisiä pelaajia mukaan lukien.

FC Barcelona kiisti väitteet jo maanantai-iltana omassa tiedotteessaan.

Sekä Cadena SER että Marca ovat kertoneet Barcelonan ja I3 Deporten yhteistyöstä arveluttavia lisätietoja. Molemmat ovat esittäneet myös todisteita väitteilleen.

Ser Catalunya kertoi Qué T´hi jugues -ohjelmassaan, että I3 Ventures avasi sosiaaliseen mediaan tilejä, joiden viesteillä pyrittiin tahrimaan muun muassa Gerard Piquén ja Lionel Messin, sekä seuraikonien Pep Guardiolan ja Xavin imagoa. Barcelonan vastineen jälkeen SER:in El Larguerossa julkaistiin kuvia ja tiedostoja, jotka vahvistavat I3 Venturesin olevan näiden tilien takana – Barcelonan väittämän vastaisesti.

El Larguero

@ellarguero
🚨⚽📻 Esto es todo lo que te hemos venido contando sobre el escándalo en el Barcelona y su relación con la empresa I3 Ventures

🔊✅ Aquí, todas las pruebas que confirman la vinculación del club azulgrana con dicha empresa y las cuentas difamatorias

Kuusi I3 Venturesin hallinnoimaa Facebook-tiliä ovat Més que un club (66 000 seuraajaa), Respeto y Deporte (56 000), Alter Sports (27 000), Sport Leaks (21 000), Justicia y Diálogo en el Deporte ( 8 500) ja Jaume, un film de terror (5 000). SER:in mukaan on kiistattomasti todistettu, että näitä kaikkia sivustoja hallinnoi I3 Ventures, Barcelonan kanssa yhteistyötä tekevä someyritys.

Yksi somekampanjan pääkohteista oli Victor Font, jonka on uskottu tavoittelevan Barcelonan puheenjohtajuutta Josep Maria Bartomeun jälkeen. Puheenjohtajaehdokkaat asetetaan ensi tammikuussa. Marca julkaisi kotisivuillaan I3 Venturesille kuuluvan Nicestreamin piirustuksia siitä, miten Font pantaisiin vaalikampanjan alla koville.

Marcan jutun mukaan Fontia aiottiin panna koville muun muassa hänen La Masia -suunnitelmistaan ja -tietoudestaan. Samoin kyseltiin, miksi hän vaatii elektronisen äänestyksen toteuttamista, ja väitetään sen viittaavan haluun manipuloida puheenjohtajavaalia.

Lisäksi kampanjassa syytettiin Fontia siitä, ettei hän arvostaisi sitä, miten Barca valmistautuu Messin lopettamisen jälkeiseen aikaan. Hänen väitettiin myös tuntevan seuran talousasioita puutteellisesti.

On selvää, että someskandaalista tullaan puhumaan vielä pitkään. Luultavasti tapahtumilla on myös painavia seurauksia. Tähän viittaa myös katalaaniliikemies Jaume Rouresin RAC1:lle antama haastattelu. Roures on yksi Barcelonan jäsenistä, joka joutui lokakampanjan kohteeksi.

– Barcan jäsenenä minua hävettää, että Barcan johtokunta on kykenevä tekemään tällaista. En osannut kuvitella, että Barca kuluttaisi jäsenten rahoja siihen, että se vetäisi lähellä tai kaukana olevia ihmisiä lokaan, Roures toteaa.

[readmore from=Barcelona]

– Nyt tiedän varmasti, että he ovat näiden tilien takana, sillä olen nähnyt osan sen paljastavista dokumenteista. Se tiedote ei heitä auta.

– Aiomme vaatia vastuullisia tilille. Ei vain siksi, että he loukkaavat ja manipuloivat, vaan myös siksi, että hallitsevat seuran rahoja epärehellisesti. Miljoona euroa ei ole mikään pikkujuttu. Se merkitsee monen jäsenen maksamaa kausikorttia ja jäsenmaksua. Ja sitten rahoja kulutetaan näin.

– Luonnollisesti ryhdymme oikeustoimiin. On paljon ihmisiä, joiden täytyy reagoida.