Espanjan Supercup on saanut osakseen paljon arvostelua, eikä vähiten siksi, että uudistettu turnaus pelataan keskellä kautta Saudi-Arabiassa. Ainakin yksi espanjalaiselle jalkapalloväelle tuttu vaikuttaja on kuitenkin myös Saudi-Arabiassa pelaamisesta mielissään. Hän on Marcalle puhunut Juan Antonio Pizzi.

51-vuotias argentiinalainen edusti turnauksen joukkueista pelaajaurallaan Barcelonaa ja Valenciaa, ja valmensi myös Valenciaa puolen kauden ajan kaudella 2013-2014. Pizzi tuntee myös Saudi-Arabian hyvin, sillä hänen viimeisin valmennuspestinsä oli juuri Saudi-Arabian maajoukkueessa. Saudi-Arabia pelasi vuoden 2018 MM-kisat Pizzin komennossa, ja voitti yhden kolmesta ottelustaan.

Pelaajana vuonna 1996 Supercopan voittanut Pizzi kehuukin saudiarabialaisten jalkapalloinnostusta.

– Kannattajia on paljon. Stadionit ovat täynnä, sillä he nauttivat tästä lajista, Pizzi kertoo.

– On totta, ettei saudiarabialainen jalkapallo ole vielä eurooppalaisen tasolla. He tietävät sen, ja investoivatkin siksi niin paljon.

– Samasta syystä Saudi-Arabiassa myös seurataan niin paljon Euroopan sarjoja. Joka viikonloppu katsotaan La Ligaa, Valioliigaa ja myös Bundesliigaa. He ovat intohimoisia jalkapallon suurkuluttajia.

Vaikka Espanjasta matkustaakin turnaukseen todella vähän joukkueiden kannattajia, uskoo Pizzi vakaasti King Abdullah Sports City -stadionin täyttyvän.

– Ehdottomasti, ei epäilystäkään. He tietävät, mitä merkitsee nähdä livenä La Ligan neljä parasta joukkuetta, jotka lukeutuvat myös maailman parhaisiin joukkueisiin. Se on heille poikkeuksellista, ja kuin juhla.

– He myös tiedostavat, että pelaamassa on (Lionel) Messi. Messi on hahmo, jota ihaillaan ja arvostetaan. Heille on iso juttu nähdä hänet kentällä.

Pizzi kehottaa joukkueita valmistautumaan Saudi-Arabian korkeisiin lämpötiloihin. Selkeää suosikkia hän ei turnaukseen nimeä, vaikka antaakin pienen etusijan Barcelonalle.

– Barcelona on lähtökohtaisesti suosikki kaikissa kilpailuissaan. Puhumme kuitenkin yksittäisistä otteluista, jotka voivat ratketa mihin tahansa. Yksikin nukahdus voi pudottaa jatkosta.

– Atléticokin on erittäin vahva joukkue, jota vastaan on vaikeaa tehdä maaleja. Siitä välierästä tulee erittäin viihdyttävä.

– Joka tapauksessa ensiarvoisen tärkeää on, että joukkueet ja pelaajat ottavat aikaa ilmastoon ja lämpötilaan sopeutuakseen. Ei ole helppoa tulla viiden asteen lämpötiloista 30 asteeseen ja pelata huipputasolla. Muutos on raju, ja se pitää ottaa huomioon, Pizzi muistuttaa.

[readmore from=Espanjan-Supercup]

Lopuksi Pizzi muistuttaa erityisesti vielä Messin suuruudesta.

– (Realin kokoonpanosta puuttuva) Eden Hazard on loistava pelaaja, mutta ainoa korvaamaton jalkapalloilija on Leo Messi. Loput ovat eliittijalkapalloilijoita ja suuria tähtiä, mutta eivät korvaamattomia. Ainoa ratkaiseva pelaaja, jota on mahdoton korvata, on Messi.