2010-luku alkaa olla lopuillaan. Vuosikymmenen viimeinen El Clásico pelataan tänään keskiviikkona.

Vuodesta 2010 lähtien on pelattu kaiken kaikkiaan peräti 36 Clásicoa, joista 35 on ollut kilpailullisia otteluita. Tämän illan ottelussa suurimmat tähdet ovat osin eri pelaajia kuin vuosikymmenen alussa. Laliiga.com kokosi Barcelonasta ja Real Madridista yhdistetyn tähdistökentällisen vuosikymmenen suurimmista Clásico-pelaajista. Kentällinen on muodossa 4-3-3.

Maalivahti

Iker Casillas (Real Madrid)

Real Madridin kaikkien aikojen maalivahti, vaikka viimeiset vuodet Realissa jättivät jonkinlaista tahraa. Casillas ehti pelata urallaan 37 Clásicoa. Sillä irtoaa ennen tätä iltaa jaettu seitsemäs sija kaikkien aikojen ottelutilastossa. Ennen kaikkea Casillas muistetaan sillanrakentajana. Moni muistaa hullujen vuosien Clásicot. Tuolloin Casillas rakensi rauhaa yhdessä Xavin ja Carles Puyolin kanssa. Siitä tiettävästi alkoivat Casillasin ongelmat José Mourinhon kanssa.

Puolustus

Dani Alves (Barcelona)

Alves pelasi Barcelonassa pitkän uran, kaudet 2008-16. Lähdön piti koittaa jo aiemmin, mutta Alvesin seuraajaksi hankittu Douglas osoittautuikin täydeksi flopiksi. Tätä nykyä Alvesilla on ikää jo 36 vuotta ja hän pelaa São Paulossa. Olisi varmaankin vuosi sitten mahtunut vielä Barcan avaukseen oikean pakin tontille, mikä kertoo aika paljon miehen tasosta. Pelasi kaiken kaikkiaan 27 Clásicoa.

Gerard Piqué (Barcelona)

Siitä harvinainen pelaaja, että on ollut Barcan ykkösjoukkueessa koko kuluneen vuosikymmenen ajan. Sai ensin viestikapulan Puyolilta, operoi sitten Javier Mascheranon parina ja pyrkii nyt jakamaan oppia Clément Lenglet’lle sekä Samuel Umtitille ennen kuin hieno ura päättyy. Piqué on Clásicon kaikkien aikojen ottelutilastossa jaetulla 12. sijalla ennen tämän illan kamppailua. Clásicoita vyöllä 34.

Sergio Ramos (Real Madrid)

Piquén pitkäaikainen topparipari maajoukkueesta ja toisaalta kiistakumppani Clásicoista. Piquén tavoin Ramos on ollut Clásicoissa mukana koko tämän vuosikymmenen ajan. Nousee tänään jakamaan kaikkien aikojen ottelutilaston ykköspaikkaa yhdessä legendaarisen Manolo Sanchísin kanssa. Ramos on ottanut Clásicoissa peräti viisi punaista, mutta on toisaalta edelleen myös Real Madridin selkeä johtaja kentällä.

Jordi Alba (Barcelona)

Alba on niin ikään ollut pitkään mukana näissä peleissä. Clásicoita on vyöllä 21 ja tänään tullee lisää. Oikeastaan vasta Alvesin lähdön jälkeen Alban merkitys hyökkäyspelissä on kasvanut isosti. Muodostanut parin kauden ajan vakavan maaliuhan tandemina Lionel Messin kanssa.

Keskikenttä

Sergio Busquets (Barcelona)

Busquets lienee tänäänkin avauksessa, kun Barcelona isännöi Real Madridia. Jos on, hän nousee jakamaan kaikkien aikojen ottelutilastossa kuudetta sijaa yhdessä Andrés Iniestan kanssa. Molemmilla olisi tuolloin 38 pelattua Clásicoa. Sopimus ulottuu kesään 2023 saakka, mutta pikku hiljaa rooli on pienentymässä. Voi olla, että jo ensi kaudella Busquets seuraa Clásicoa penkiltä.

Xavi (Barcelona)

Monen mielestä Barcelonan kaikkien aikojen suurin keskikenttäpelaaja. Vankkumaton Barcelonan puolustaja ja Real Madrid -kriitikko. Parin vuoden kuluttua todennäköisesti Barcan päävalmentaja. Oli isossa roolissa vuosikymmenen alkupuoliskon Clásicoissa. Yhteensä 42 pelattua Clásicoa. Tuossa tilastossa Barcelonan kaikkien aikojen ykkönen, joskin Messi nousee tänään tasoihin.

Andrés Iniesta (Barcelona)

Iniesta oli vielä vuosikymmenen alkuvuosina melko pienessä roolissa Barcassa. Oli aika lailla varjoissa eikä tuonut itseään esiin. Persoona ei missään vaiheessa luonnollisestikaan muuttunut, mutta pikku hiljaa Iniesta kasvoi Barcan johtajaksi. Pelasi lopulta 38 Clásicoa ennen kuin siirtyi tunteikkaan lehdistötilaisuuden myötä Barcelonasta Japaniin.

Hyökkäys

Lionel Messi (Barcelona)

41 Clásicoa, 26 maalia, 14 maalisyöttöä. Maalipörssin kakkosilla on 18 maalia. Barca on ollut vuosikaudet täysin riippuvainen Messistä, eikä muutosta ole näköpiirissä. Tänäkin iltana Barcelonan toiveet voitosta lepäävät pitkälti Messin harteilla. Messi nousee myös kaikkien aikojen ottelutilastossa kohti kärkeä. Tämän illan jälkeen edellä ovat enää Manolo Sanchís ja Sergio Ramos.

Karim Benzema (Real Madrid)

Benzema kuuluu siihen harvalukuiseen pelaajaryhmään, joka on ollut koko vuosikymmenen Realissa. Ranskalaishyökkääjää on tullut kritisoitua paljon ja usein, mutta jos mies on jossain onnistunut, niin sopeutumisessa. Ensin piti olla Cristiano Ronaldon apumies, nyt on pitänyt olla paras maalintekijä. Molemmissa tehtävissä Benzema on onnistunut. Juuri nyt Benzema pelaa kenties uransa parasta kautta. Real Madridin maalintekovastuu on tänä iltana korostetusti Benzeman harteilla.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Ronaldo on nyt pari kautta pelannut Juventuksessa, mutta hänet tullaan aina muistamaan yhtenä suurimmista Clásico-hahmoista. Lähes koko vuosikymmen oli Barcelonan ja Real Madridin, Messin ja Ronaldon välistä kilpailua. Ronaldo pelasi 30 Clásicoa ja teki niissä 18 maalia. Sillä hän jakaa Real Madrid -pelaajien kaikkien aikojen maalipörssin ykkössijan Clásicoissa yhdessä Alfredo Di Stéfanon kanssa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Erityismaininnat

Keylor Navas (Real Madrid)

Pelasi Real Madridissa kaudet 2014-19. El Clásicoita miehelle kertyi 10. Lukema voisi olla suurempi ja Navas voisi edelleen olla maalilla, kun Real tänään kohtaa Barcan. Puheenjohtaja Florentino Pérez kuitenkin päätti suuressa viisaudessaan, ettei Navasia enää tarvita. Osalla Real Madridin kannattajista on tullut Navasia ikävä Thibaut Courtois’n toimintaa katsoessa.

Marc-André ter Stegen (Barcelona)

Barcelonan kiistaton ykkösvahti. On yksi seuran kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista, ellei paras. Ikää nyt 27 vuotta. Edessä vielä monta hyvää pelivuotta ja Clásicoa.

Dani Carvajal (Real Madrid)

Carvajalista ei uskoisi, että kaverilla on ikää vasta 27 vuotta. Tuntuu kuin hän olisi pelannut Real Madridissa pienen ikuisuuden. Tänäänkin avauksessa, jos ei mitään ihmeellistä tapahdu. Se olisi Carvajalin uran 16. Clásico.

Pepe (Real Madrid)

Oikein wanhan liiton toppari, jonka pelatessa sattui ja tapahtui. Muistetaan parhaiten Mourinhon ajan hulluista Clásicoista. Mourinho teki Pepestä tuhoamiskoneen, jonka ensisijainen tehtävä oli eliminoida Messi – keinolla millä hyvänsä. Pelasi 23 Clásicoa, joissa keräsi yhden punaisen ja 14 keltaista korttia.

Marcelo (Real Madrid)

Marcelo oli vuosikaudet selkeä ykkösvaihtoehto Realin vasemman pakin tontille. Oikeastaan vasta Julen Lopeteguin tultua Marcelon tasoa alettiin kyseenalaistaa. Zinédine Zidanen palattua Marcelo on taas ollut ykkösvaihtoehto terveenä ollessaan. Loukkaantuminen estää Marcelon osallistumisen tämän illan otteluun, mutta Clásicoita kertynee kyllä vielä vyölle, kunhan Zidane pysyy penkin päässä. Tällä hetkellä mittari näyttää 31:tä Clásicoa.

Casemiro (Real Madrid)

Casemiro on ollut vuosikymmenen puolivälistä lähtien vakiomies Real Madridin ykkösjoukkueessa. Miehet vaihtuvat ympärillä, mutta Casemiron merkitys sen kuin korostuu. 27-vuotiaana vielä runsaasti hyviä pelivuosia edessä. Tätä menoa pelaa vielä monta Clásicoa.

Luka Modric (Real Madrid)

Modric on viettänyt lähes koko vuosikymmenen Real Madridissa. Hieman barcamainen syöttökone, joka on pitänyt Realin pallollisen pelin liikkeellä vuosien ajan. Nyt ikää 34 vuotta ja vastuu vähentynyt. Tänään saattaa aloittaa Clásicon penkillä. Näitä pelejä kertynyt vyölle yhteensä 19.

[readmore from=El-Clasico]

Toni Kroos (Real Madrid)

Kroos on ollut Clásicoiden vakiokalustoa vuosikymmenen jälkipuoliskolla. Kolme Clásicoa on jäänyt väliin loukkaantumisten vuoksi, mutta 13 kertaa Kroos on nähty kentälläkin. Lienee tänäkin iltana avauksessa, ja näillä näkymin Clásicoita on kilahtamassa Kroosin tilille jatkossakin. Pallollinen rooli kasvamassa entisestään, kun rinnalla Modric vaihtumassa Federico Valverdeen.

Luis Suárez (Barcelona)

Suárez on pelannut ”vasta” 14 Clásicoa, mutta on jo kaikkien aikojen maalipörssissä yhdeksäntenä. 11 maalia 14 ottelussa on suorastaan huima saldo. Suáreziakin on tullut kritisoitua, mutta tällä kaudella on ollut maalipaikoissa mies paikallaan. On hyvin mahdollista, että parantelee Clásico-maalisaldoaan tänä iltana.