Oikeusistuin on antanut maanantaina päätöksensä koskien vuonna 2011 pelatun Levante-Zaragoza -ottelun mahdollista manipulaatioepäilyä. Päivä osoittautui monille ilonpäiväksi, sillä oikeus vapautti 36 epäiltyinä ollutta pelaajaa syytteistä. Näille ei siis langetettu minkäänlaista rangaistusta.

Sen sijaan kahdelle Real Zaragozan johtoportaan edustajalle, Agapito Iglesiasille ja Javier Porqueralle annettiin vuoden ja kolmen kuukauden mittaiset vankeustuomiot. Tuomio tuli asiakirjojen väärentämisestä.

Syyttäjä oli vaatinut kaikille pelaajille kahden vuoden vankeusrangaistusta. Todisteita näitä vastaan ei kuitenkaan löytynyt riittävästi. Tapausta on pidetty yleisesti espanjalaisen jalkapalloilun suurimpana ottelumanipulaatioepäilynä. Syynissä olleesta ottelusta on jo yli kahdeksan vuotta, ja valtaosa ottelun pelaajista on pelaajauransa jo lopettanut.

Syyttäjä vaati kaikille epäillyille yhtä suuria sanktioita, sillä hän piti yhtä suurena rikoksena rahan tarjoamista ja sen vastaanottamista. Kyseisessä kauden päätöskierroksen ottelussa Zaragoza säilytti voiton tuloksen myötä sarjapaikkansa, ja seurajohdon väitettiin maksanneen Levanten pelaajille yhteensä 965 000 euroa siitä, että nämä antaisivat Zaragozan voittaa.

Rahaa kerrotaan siirretyn kaikkiaan yhdeksän Zaragozan pelaajan tilille. Näiden joukossa olivat muun muassa Manchester Unitedin entinen ja PSG:n nykyinen pelaaja Ander Herrera, HJK:n maalia kaudella 2014 vartioinut Toni Doblas sekä Atlético Madridin pitkäaikainen kapteeni Gabi.

Tilisiirto napsahti myös Leganésin nykyisen valmentajan Javier Aguirren sekä Zaragozan urheilujohtajan Antonio Prieton tileille. Heidän kaikkien kerrotaan palauttaneen rahat käteisellä Zaragozan puheenjohtaja Agapito Iglesiasille.

Siitä ei ole tietoa, mitä rahoille sitten tapahtui, mutta tapauksen tutkijat kummastelivat, kuinka valtaosa Levanten pelaajista nautti myöhemmin epäilyttävän halvasta lomasta. Myös pelaajien tilitietojen vertailu aiheutti hämmästystä. Kun kolme Levanten pelaajaa oli nostanut tileiltään vuonna 2010 yhteensä lähes 200 000 euroa, jäivät nostot vuonna 2011 reiluun 10 000 euroon. Eräs pelaaja ei nostanut tililtään vuonna 2011 euroakaan.

Tapauksen tutkinta aloitettiin vuonna 2013. Tutkimukset käynnisti silloinen La Ligan varapuheenjohtaja Javier Tebas, joka vei tapauksen korruptioviranomaisten pakeille.

Lähde: Marca