Barcelonan entinen huippuhyökkääjä Patrick Kluivert toimii nykyään seuran akatemiajohtajana. Hän aloitti pestissä vasta viime kesänä, mutta on joutunut jo suurien haasteiden eteen.

Lokakuussa Barcelona antoi kenkää seuralegendalleen Víctor Valdésille seuran alle 19-vuotiaiden poikien joukkueen valmentajan paikalta. Tiettävästi iso syy potkujen taustalla oli Valdésin ja Kluivertin erimielisyydet monista eri asioista, kuten taktisista yksityiskohdista ja tiettyjen pelaajien käyttämisestä.

Valdés ehti valmentaa ikäluokkaansa vain kaksi kuukautta. Hänen potkuistaan on liikkunut paljon erilaista tietoa, mutta Kluivert ei halunnut antaa sytykettä huhuille Diario Sportin haastattelussa.

– En halua puhua vain negatiivisia, en halua vahingoittaa ketään. Se ei ole hyväksi minulle, Víctorille tai tälle seuralle. Neljä ihmistä tietää, mitä tapahtui ja minä haluan jättää asian siihen. Niin on kaikille parempi. Jalkapalloseuroissa on välillä tehtävä päätöksiä, kuten me teimme. En halua aloittaa väittelyä.

Yksi Barcelonan tämän kauden suurimmista valopilkuista on ollut hiljattain 17 vuotta täyttänyt laitahyökkääjä Ansu Fati, joka sai debyyttinsä tänä syksynä seuran ykkösjoukkueessa. Kaikkiaan Fati on pelannut edustusjoukkueessa kymmenen ottelua, joissa hän on tehnyt yhteensä kaksi maalia ja syöttänyt yhden.

Ansu Fati on noussut lyhyessä ajassa kaikkien huulille. Kuva: Getty Images

Kluivertin mukaan Fatin kehitystä seuraavat tällä hetkellä tarkemmin urheilutoimenjohtaja Éric Abidal ja hänen avustajansa Ramón Planes, mutta Kluivertilla oli myös omat sanottavansa Fatin tilanteesta. Hän epäilee, että nuorukainen saatetaan nähdä vielä tällä kaudella kakkosjoukkueen mukana, vaikka syksy onkin sujunut sensaatiomaisesti.

– Minulla on tunne, että hänen on pelattava kakkosjoukkueessa saadakseen hieman minuutteja, jos kaikki ykkösjoukkueen pelaajat ovat täydessä kunnossa. Näimme saman viikonloppuna Carles Pérezin kohdalla.

Fati hyppäsi suoraan alle 19-vuotiaiden joukkueesta ykkösmiehistön rinkiin.

– Hyppy U19-joukkueesta kakkosjoukkueeseen ei ole yhtä monimutkainen kuin hyppy kakkosjoukkueesta edustusmiehistöön. Jos pelaaja on ollut kolme vuotta kakkosjoukkueessa, hänen on joko myytävä tai lähetettävä lainalle. Siirtyminen kakkosjoukkueesta edustusjoukkueeseen pitää olla mutkaton.

Toinen kannattajien keskuudessa hykertelyä herättänyt nuorukainen on keskikenttäpelaaja Riqui Puig, joka on esiintynyt kolmesti edustusjoukkueessa. Tällä kaudella Puigin, 20, paikka on kuitenkin ollut kakkosjoukkueessa. Edustusjoukkueen keskikentän paikoista käydään tällä hetkellä todella kovaa kilpailua, mikä näkyy muun muassa siten, että Ivan Rakitić on nykyään vaihtopenkin pelaaja.

Kluivert sanoi suoraan, että Puigille ei yksinkertaisesti ole tilaa tällä hetkellä ykkösmiehistössä.

– Jos katsoo edustusjoukkueen keskikenttäpelaajia… Siellä on Frenkie de Jong, Arturo Vidal ja muut. Mihin Riqui laitetaan? Se on vaikeaa. Riquin on parempi mennä lainalle eri tasolle ja sitten hän voi tulla takaisin.

Kluivertin mukaan tilanteesta ei voi syyttää edustusjoukkueen päävalmentaja Ernesto Valverdea tai hänen valmennusryhmäänsä.

– Ykkösjoukkueen valmentajila on oltava avoin mieli. Ymmärrän, että heidän pitää saada tuloksia aikaiseksi. Heillä ei ole huomenna työpaikkaa, jos he eivät saa tuloksia aikaan. Mutta seuran sisällä on lahjakkaita pelaajia, jotka voivat pelata ykkösjoukkueessa. Heillä on oltava tunne siitä, että he voivat pelata edustuksessa. Meillä on hyviä esimerkkejä, kuten Riqui Puig, Álex Collado ja Carles Pérez.

Ernesto Valverde (kuvassa) peluuttaa Patrick Kluvertin mukaan nuoria parhaansa mukaan. Kuva: Getty Images

– Ernesto on käyttänyt monia pelaajia. Sellaisesta valmentajasta ei voi valittaa. Hän on valmis antamaan nuorille minuutteja.

Kluivertilta kysyttiin, olisiko Hollannin hallitseva mestari Ajax hyvä lainaseura Barcelonan nuorille. Kummatkin seurat tunnetaan pallonhallintaan nojaavasta filosofiastaan.

– Se olisi täydellinen joukkue. Haluaisin lainata pelaajia Ajaxille. Meillä on myös sopimus Utrechtin kanssa.

Kluivert pitää muutenkin erityisesti silmällä kotimaataan Hollantia ja entistä seuraansa Ajaxia.

– Ajaxin ja Barcelonan kehitysprosessi on varsin samanlainen. Tunnen Ajaxin akatemian hyvin. Jotkut asiat tehdään eri tavalla, mutta pääasiat ovat hyvin samanlaisia.

Barcelonan edustusjoukkue on jo jonkin aikaa vahvistanut joukkuettaan pitkälti ulkomaalaisilla vahvistuksilla. Aikooko akatemia siirtyä enemmän samaan suuntaan?

– Tärkeintä on, että kun hankimme pelaajia [ulkomailta], heidän on oltava parempia kuin ne, joita täällä Kataloniassa on. Meillä ei ole tarvetta hankkia ketään vain hankkimisen ilosta. Voin luvata, että täällä on paljon hyviä pelaajia.