Copaa on syystäkin kritisoitu jo vuosien ajan siitä, miten pääsarjajoukkueille tehdään asiat liian helpoiksi.

Aiemmin pääsarjaseurat ja etenkin europeleissä pelaavat seurat ovat aloittaneet Copan vasta loppusyksystä. Europeleissä pelaavat seurat ovat kohdanneet automaattisesti kolmanneksi ja neljänneksi korkeimman sarjatason seuroja.

Tälle kaudella Copa muuttui valtavasti. Ottelut ovat yksiosaisia välieriin saakka ja mukana on lohkojensa voittajat neljänneksi korkeimmalta sarjatasolta.

Yksi Copan historian muistettavimmista ottelupareista näki päivänvalonsa melkein päivälleen kymmenen vuotta sitten Madridissa. Real Madrid sai vastaansa kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Segunda B:ssä pelanneen madridilaisen Alcorcónin. Otteluparin voittaja eteni 16 parhaan joukkoon.

Otteluparin avausosa pelattiin Alcorcónin kotistadionilla. Real Madrid peluutti ottelussa hyvin vahvaa kokoonpanoa. Ehdottomista avauskokoonpanon pelaajista vain muutama seurasi kamppailua penkiltä käsin. Alcorcón yllätti kaikki ja voitti ottelun maalein 4-0.

Real Madrid peluutti luonnollisesti parhaita pelaajiaan myös toisessa osassa Bernabéulla – olihan seuran pelastettava kasvonsa ja edettävä jatkoon avausosan nöyryytyksestä huolimatta. Näin ei kuitenkaan käynyt. Real Madrid voitti toisen osan 1-0 ja piskuinen amatööriseura Madridin esikaupunkialueelta eteni jatkoon yhteismaalein 4-1.

Madridilaislehti Marca haastatteli hiljattain Alcorcónin silloisia pelaajia juhlistaakseen legendaarisen Alcorconazon kymmenettä syntymäpäivää. Alcorcón oli silloin amatööriseura, joten pelaajat eivät pelanneet jalkapalloa täysammattilaisina. Pelaajat olivat muun muassa opettajia, lakimiehiä ja hostellityöntekijöitä.

– Olimme joukko ystäviä ja se ottelupari oli viimeinen silaus sille, että olimme valmiita nousemaan Segundaan, Alcorcónissa silloin pelannut Borja Pérez totesi Marcalle.

– Emme nukkuneet ja saimme jatkuvasti viestejä toisiltamme. Halusimme ymmärtää, ettei kyseessä ollut pelkkä uni, vaan se oli todellisuutta, kertoi Borja Gómez.

– Tuntuu kuin se olisi tapahtunut eilen. Ajattelen ja muistelen sitä päivittäin, Rubén Sanz iloitsi.

Real Madridin päävalmentaja Manuel Pellegrini sai potkut kauden jälkeen. Pellegrinon mielestä Alcorconazo ei vaikuttanut hänen potkuihinsa.

– Sain ne muista syistä. Mietin aina, olisinko silti voinut tehdä jotain paremmin.

Alcorcón on parhaillaan 12. sijalla Segundassa.