FC Barcelonalle kausi on jälleen ollut kaksijakoinen. Kotimaassa on tullut suorastaan ylivoimaista menestystä, mutta eurokentillä lento katkesi toisena keväänä peräkkäin katastrofiin. Koko kauden mittakaavassa Barcassa oli pari pelaajaa ylitse muiden. Jatkossa monen muun on nostettava tasoaan.

Maalivahdit

Marc-André ter Stegen

Aivan suvereeni ykkönen Barcelonan hierarkiassa, vaikkei Jasper Cillessen mikään huono maalivahti ole. Ter Stegenin pääasiallinen tehtävä oli ja on toimia pelin avausvaiheessa syöttömuotojen alimpana sarakkeena. Erinomaisen syöttötaidon ja pelirohkeuden myötä tarjosi Barcalle jatkuvasti mahdollisuuden avata vastustajan korkeaakin prässiä. Teki hyvin vähän virheitä ja siihen päälle vielä pelasti Barcan jatkuvasti huikeilla vastaantuloillaan ja venytyksillään. Lionel Messin jälkeen Barcelonan toiseksi tärkein pelaaja tällä(kin) kaudella.

Arvosana: 10

Jasper Cillessen

Oikeastaan pelin kaikilla osa-alueilla hieman huonompi painos Marc-André ter Stegenistä. On kaikessa hyvä, muttei niin hyvä että pystyisi nousemaan Barcelonassa ykköseksi. Pelasi tällä kaudella kymmenen ottelua, joista kuusi Copa del Reyssä (Copan finaalissa voi tulla vielä kauden 11. ottelu). Mitä todennäköisimmin lähtee kesällä ykkösvahdiksi johonkin toiseen seuraan.

Arvosana: 7

Puolustajat

Samuel Umtiti

Vielä edellisellä kaudella Umtiti oli Barcelonan kolmen parhaan pelaajan joukossa. Nyt tuli romahdus. Ensin alla oli lyhyt kesäloma ja harjoitusleiri, kiitos Ranskan menestyksen MM-kisoissa. Syyskuun ensimmäisessä Mestarien liigan ottelussa Umtiti lähti punaisella suihkuun. Seuraavassa La Liga -pelissä meni polvi. Ensin Umtiti oli sivussa reilun kuukauden, pelasi välissä Atléticoa vastaan ja jäi sitten taas sairastuvalle potemaan polveaan. Lehtitietojen mukaan tuli kiistaa hoitomuodostakin.

Umtiti palasi tositoimiin helmikuussa, mutta pelituntuma oli kaukana hyvästä tasosta. Kun samaan aikaan Clément Lenglet oli tuurannut Umtitia uskottavasti, Umtiti putosi penkkimieheksi ja jatkoi siinä roolissa kauden loppuun. Kevään mittaan ruvettiin jo puhumaan siirrosta muualle, mutta Umtiti on vakuuttanut taistelevansa paikastaan Barcassa. Topparien nokkimisjärjestys menee hyvin mielenkiintoiseksi, jos vielä Matthijs de Ligt saapuu kesällä Barcaan.

Arvosana: 5

Clément Lenglet

Lenglet siirtyi Barcelonaan viime kesänä Sevillasta 35,9 miljoonan euron kaupassa. Kukaan ei odottanut ihmeitä, koska avauksen toppariparin piti olla Gerard Piqué-Samuel Umtiti. Toisin kävi. Umtitin polvivamma avasi Lenglet’lle reitin avaukseen, ja 23-vuotias ranskalainen käytti mahdollisuutensa. Virheitä tuli ja edelleen on tiettyjä haasteita (kuten milloin syytä puolustaa hyökkääjän etupuolelta ja milloin vain hidastettava etenemistä), mutta pääosin Lenglet täytti paikkansa oikeinkin hyvin. Tästä tosin suuri ansio kuuluu Piquélle, joka johti toppariparin toimintaa kuten Carles Puyol aikoinaan, kun Piqué itse oli nuori.

Lenglet sai odottamatta hyvin suuren roolin. Siitä hän tuskin haluaa luopua ensi kaudella. Harjoitusleirillä ja ensi kauden alussa nähtäneen raivokas taistelu maanmiesten välillä, kun sekä Lenglet että Umtiti yrittävät voittaa avauksen paikan itselleen.

Arvosana: 8

Gerard Piqué

Piqué paransi huimasti kaudesta 2017-18 ja osoitti, että vielä on annettavaa huipputasolla. Alkukaudella tuli vielä muutamia hyvin isojakin virheitä. Puhuttiin keskittymisongelmista, kun pöydällä oli tenniksen Davis Cupia sun muuta. Kun Umtiti loukkaantui, Piquén oli pakko nousta puolustuksen johtohahmoksi. Siinä hän myös onnistui. Oli Lionel Messin, Marc-André ter Stegenin ja Jordi Alban ohella Barcan kauden suurimpia onnistujia.

Barcelonan joukkuepuolustaminen oli suuren osan kaudesta korkeintaan välttävää tasoa. Juoksunopeudeltaan hidas Piqué joutui jatkuvasti puolustamaan valtavia alueita ja arvioimaan etäisyyksiä. Siihen päälle ”kasvatti” Clément Lenglet’stä itselleen pätevän toppariparin.

Arvosana: 9

Jeison Murillo

Lainattiin tammikuussa varmuuden vuoksi Valenciasta, kun Samuel Umtitin toipumisesta ei vielä ollut varmaa tietoa. Pelasi lopulta seitsemässä ottelussa, paikka paikoin itse asiassa oikein hyvinkin. Ei jatka Barcassa tämän kauden jälkeen.

Arvosana: 6

Jean-Clair Todibo

19-vuotiaan Todibon piti siirtyä Barcelonaan vasta kesällä. Siirtoa kuitenkin aikaistettiin, koska Todibo ei päässyt enää pelaamaan Toulousessa. Debytoi Barca-paidassa La Liga -ottelussa Huescaa vastaan ja sai minuutteja myös Celta Vigo -pelissä. Lähes kaikissa muissa otteluissa istui katsomossa.

Todibon kohdalla olisi mielenkiintoista tietää, mikä on Barca-johdon suunnitelma. Jos jää seuraan, istunee vain katsomossa eikä kehity mihinkään. Laina johonkin toiseen seuraan lienee todennäköisin vaihtoehto.

Arvosana: –

Thomas Vermaelen

Vuosi sitten huhuttiin jo muihin maisemiin, mutta jäi vielä pelaamaan sopimuksensa loppuun. Sai vastuuta yhteensä 12 ottelussa ja täytti sikäli paikkansa. Ei ainakaan julkisesti kitissyt vähäistä vastuutaan. Ei esittänyt ihmeitä ja oli ajoittain vähän pulassakin, mutta antoipa ainakin silloin tällöin happea paremmilleen.

Arvosana: 5

Jordi Alba

Huikea kausi. Mittariin tuli kauden aikana 30 vuotta. Barcelonassa epäiltiin jatkosopimusta. Espanjan maajoukkueessa Luis Enrique epäili (varmaankin ihan muista syistä). Molemmat joutuivat taipumaan. Enrique ”joutui” valitsemaan Alban taas Espanjan paitaan, ja Barca ”joutui” antamaan Alballe kesään 2024 ulottuvan sopimuksen. Kaikki tämä aika pitkälti vain siitä syystä, että Alba oli pelipaikallaan ehkä maailman paras tällä kaudella.

Muodosti Lionel Messin kanssa niin tuhoisan tandemin, että ilman sitä Barca olisi voinut olla pulassa. Alba iski 52 ottelussa kolme maalia ja syötti häkellyttävät 17. On ensi kaudellakin selkeä ykkösvaihtoehto vasemman pakin tontille.

Arvosana: 9

Sergi Roberto

Monipuolisuus on ongelma Robertolle ja se on sitä myös Barcelonalle. Roberto on niin monipuolinen, että keskikenttäpelaajan koulutuksesta huolimatta hän on tätä nykyä lähtökohtaisesti oikea pakki. Tai oikea hyökkääjä, jos Nélson Semedo on samaan aikaan kentällä. Ja juuri se on ongelma. Roberto kun on aika hyvä vähän kaikessa, mutta kun hän ei ole mikään maailmanluokan laitapakki. Oikean pakin tontilla Barcelona antaa muille suurseuroille tasoitusta – etenkin silloin kun Roberto pelaa. Se on karu fakta.

Arvosana: 6

Nélson Semedo

Oikean pakin tontilla usein parempi kuin Roberto, vaikkei Semedokaan kuulu maailman parhaiden oikeiden pakkien joukkoon. Moni Barcelonan kannattaja ihmettelee, miksi Ernesto Valverde ei nosta Semedoa selkeäksi ykkösvaihtoehdoksi Roberton ohi. Hyvä esimerkki Valverden jääräpäisyydestä nähtiin Liverpoolia vastaan. Ensimmäisessä osassa Barca sai oikean laitansa parempaan kuosiin, kun Semedo vaihdettiin sisään. Siitä huolimatta Semedo aloitti toisen osaottelun taas penkiltä. Kaikki varmaan muistavat, miten siinä pelissä kävi.

Arvosana: 7

Keskikenttäpelaajat

Sergio Busquets

Busquets oli ties monettako kautta putkeen suvereeni ykkösvaihtoehto keskikentän pohjalle. Tällä kertaa toteutus ei ollut ihan samaa luokkaa kuin aiemmilla kausilla. Ehkä se johtui osin siitä, että Ernesto Valverde yritti peluuttaa itselleen vierasta 4-3-3-pelitapaa, joka avasi ajoittain ammottavia aukkoja Barcelonan puolustuspelaamiseen. Busquets joutui hallitsemaan jatkuvasti valtavia alueita.

Espanjalainen ei tosin ollut pallollisenakaan tällä kaudella parhaimmillaan. Kertoo jotain, että Busquetsin syöttöprosentti La Ligassa oli alle 90 – huonompi kuin esimerkiksi Sergi Robertolla, Nélson Semedolla, Ivan Rakiticilla ja Arthurilla.

Arvosana: 7

Arthur

Vähän erikoinen kausi. Siirtyi Barcelonaan viime kesänä brasilialaisesta Grêmiosta 31 miljoonan euron kaupassa. Osattiin odottaa lahjakasta ja barcalaista pelaajaa, joka muistuttaa pelityyliltään Xavia. Ei ehkä kuitenkaan odotettu, että nappaisi noin nopeasti pallollisen pelaamisen johtajan viittaa itselleen. Sen 22-vuotias Arthur teki syyskaudella.

[readmore from=Barcelona]

Sitten alkoivat ongelmat. Ehkä syynä oli liiallinen rasitus, kuka tietää. Joka tapauksessa kevään ratkaisuhetkillä Ernesto Valverde luotti enemmän Arturo Vidaliin kuin Arthuriin. Kauden viimeisen sarjapelin jälkeen Valverde myönsi, että Arthurilla on ollut vaivoja viimeisen 2-3 kuukauden ajan.

Arthur on joka tapauksessa pelaaja, jolle voi povata valoisaa tulevaisuutta Barcelonassa. Tehokkuuden maksimointia ajatellen Arthurin on opittava luopumaan pallosta nykyistä aiemmin ja kyettävä pelaamaan vähemmillä kosketuksilla. Jatkossa kaivataan myös enemmän murtavia syöttöjä. Nyt niitä tuli peliä kohden vähemmän kuin esimerkiksi Vidalilta ja Carles Aleñàlta.

Arvosana: 7

Ivan Rakitic

Kahden suunnan työjuhta, jota Ernesto Valverde arvostaa äärimmäisen paljon. Rakitic ei ole ihan tyypillinen Barca-pelaaja, mutta ehkä juuri siksi Barcelona miestä kaipaa. Moni Barca-fani olisi ollut valmis heivaamaan Rakiticin muualle jo vuosi-pari sitten. Siirtohuhut vievät Rakiticia jälleen pois Barcasta, mutta fakta on se, että kroatialaista voi olla yllättävän vaikea paikata.

Rakitic teki päättyneellä kaudella La Ligassa seitsemänneksi eniten maaleja Barca-pelaajista ja antoi kuudenneksi eniten maalisyöttöjä. Hän syötti ottelua kohden ylivoimaisesti eniten ja syöttöprosentti oli vähintään 1000 minuuttia pelanneista kolmanneksi paras. Rakitic ei ole se kaikkein elegantein pelaaja, mutta olisi kohtuutonta sanoa, että hän on Barcalle turha.

Arvosana: 8

Carles Aleñà

Moni Barca-fani haluaisi nähdä Aleñàn useammin kentällä. Olisi halunnut jo parin vuoden ajan. Ernesto Valverde ei kuitenkaan nuoriin mitenkään ihan mahdottomasti usko tai luota. Viime joulukuussa Aleñà sentään virallisesti nostettiin B-joukkueesta edustukseen. Tällä kaudella tuli vastuuta 26 ottelussa yhteensä 1062 minuutin verran. La Ligassa minuutteja kertyi vain 640 ja Mestarien liigassa ainoastaan 90.

Aleñàlla riittää vielä opeteltavaa, aivan kuten Arthurilla. Milloin kannattaa syöttää pieneen tilaan, milloin sivulle, milloin taaksepäin. Milloin kannattaa kääntyä itse pallon kanssa, milloin kuljettaa vastustajan ohi. Aleñàn havainnointikyky ei ole vielä Xavin, Andrés Iniestan ja Sergio Busquetsin tasoa, mutta nyt on ensimmäinen kunnon askel aikuisten maailmassa otettu. Kehityksen on jatkuttava, mutta se vaatii myös Valverdelta luottoa ja kärsivällisyyttä. Vaikeaa on oppia, jos virheitä ei hyväksytä.

Arvosana: 6

Arturo Vidal

Ristiriitainen kausi ja siksi vaikea arvosteltava. Se toisaalta ehkä symboloi Vidalin persoonaa. Kausi alkoi penkillä ja somekiukuttelulla. Kun Vidal sitten kentälle pääsi, hän kyllä antoi kaikkensa. Joka ilta. Hyvässä ja pahassa. Moni Barcelonan pallotaitavampi pelaaja saisi ottaa oppia Vidalin tavasta tehdä töitä pallottomana. Toisaalta taas Vidalin olisi syytä oppia säätelemään aggressiivisuuden tasoaan. Ei ole järkeä hyppiä liukutaklauksiin omalla rangaistusalueella tai sen läheisyydessä – etenkään jos vastustaja ei luo välitöntä uhkaa.

Vidal on hyvin Valverden näköinen pelaaja. Sopimus kattaa vielä pari seuraavaa kautta. Jos hyväksyy jatkossa pienenevän roolin, voi olla hyvä lisä kokoonpanossa. Jos sen sijaan penkillä istuminen johtaa kiukutteluun, Vidalista voi jatkossa tulla enemmän uhka kuin mahdollisuus.

Arvosana: 7

Rafinha

26-vuotiaan Rafinhan kausi päättyi polvivammaan joulukuussa. Sopimus kattaa vielä ensi kauden, mutta kaikille osapuolille olisi varmaankin parempi, jos Rafinha päästettäisiin kesällä muihin maisemiin.

Arvosana: –

Hyökkääjät

Ousmane Dembélé

Kaksijakoinen kausi. Ratkaisi heti elokuussa unelmavedollaan kauden ensimmäisen pytyn Barcelonalle. Oli ylipäätään alkukaudesta iskussa, mutta taantui sitten. Tehovire löytyi taas loka-marraskuussa, mutta loukkaantumiset alkoivat vaivata tammikuussa. Oli kolmen eri vamman takia sivussa, mikä ei lupaa hyvää jatkoa ajatellen.

Parhaimmillaan Dembélé on pitelemätön 1v1-ohittaja ja jopa blokkipuolustusten murtaja. Pahimmillaan Dembélé surffailee kentällä ja tekee lähinnä huonoja ratkaisuja. Potentiaali on valtava, mutta ensi kaudella se on syytä saada näkymään tasaisemmin.

Arvosana: 7

Philippe Coutinho

Toinen vaikea kausi putkeen. Coutinhon kohdalla ei voi piiloutua nuoren iän eikä oikein kulttuurimuutoksenkaan taakse. Coutinho kyllä väläytti muutaman kerran (parhaimmillaan, kun Barca pelasi hyökkäystriolla Dembélé-Messi-Coutinho), mutta ne väläytykset olivat hyvin yksittäisiä. Jopa yksittäisen pelin sisällä Coutinhon taso heilahteli valtavasti.

Iso ongelma on se, että Coutinho ei ole profiililtaan Neymar eikä Andrés Iniesta, joita paikkaamaan hänet hankittiin. Coutinholle iso ongelma on Messi. Voidaan puhua jokseenkin samanlaisesta ongelmasta kuin minkä Paulo Dybala on maajoukkueessa kohdannut. Kentälle on vain kerta kaikkiaan vaikeaa mahduttaa kahta niin paljon pallosta elävää pelintekijää/piilokärkeä. Coutinhosta myös paistaa tv-kuviin asti hämmentävän vahva alistuminen kaksinkamppailutilanteissa. Sen asian suhteen mies voi katsoa ainoastaan peiliin.

Jos Antoine Griezmann vielä joukkueeseen tulee, Coutinho saattaa hyvinkin saada lähtöpassit seurasta tänä kesänä. Toinen vaihtoehto olisi siirtyä keskikentän trioon, mutta kun ei homma ole sielläkään oikein toiminut.

Arvosana: 5

Lionel Messi

Sanotaan, ettei kukaan yksittäinen pelaaja voi olla seuraa suurempi. Messin kohdalla alkaa kyllä olla, eikä se ole Barcan kannalta pelkästään hyvä juttu. Perättäisin sanoin: Messi on aivan ylivoimaisesti maailman paras pelaaja. Se tiedetään vähän liiankin hyvin Barcan joukkueessa, sillä kaikki muut pelaajat ovat kuin kuninkaan palvelijoita. Katsopa seuraavassa Barcan pelissä pelaajien katseita hyökkäyksissä. Sieltä haetaan aina ensisijaisesti Messiä. Aina. Pallo pelataan Messille myös typeriin paikkoihin, vaikka joku muu olisi ollut paljon paremmassa paikassa. Se on ongelma.

Sergio Busquets myönsi viime syksynä, että Messin oltua pois muiden oli pakko ottaa itseään niskasta kiinni. Se ei toki ole Messin syytä, että muista ei saada tarpeeksi irti. Messi teki sen minkä pystyi ja vähän päälle. Kauden tehot tällä kertaa: 49 ottelussa 50 maalia ja 22 maalisyöttöä.

Arvosana: 10

Malcom

Barcelona maksoi viime kesänä 41 miljoonaa Malcomista. Odotuksia oli. Ajateltiin, että Malcom haastaisi Ousmane Dembéléä ihan avauksenkin paikasta. Vastuu jäi kuitenkin kovin vähäiseksi, mikä ei aina ollut oikein perusteltuakaan toimintaa Ernesto Valverdelta. Vasta loppukaudesta Malcom alkoi saada peliaikaa, kun arvokkaampia kavereita loukkaantui edestä ja kun ykköskokoonpanon piti keskittyä Mestarien liigaan.

Malcom on parhaimmillaan sähäkkä ja tiettyjä väläytyksiä nähtiin. Toisaalta brasilialainen myös hukkasi useamman hyvän tontin silloin kun peliaikaa sai. Sitten taas: virheitä tullee normaalia enemmän, jos pelituntuma on huono.

Malcom saattaa hyvin lähteä Barcasta jo tänä kesänä. Toisaalta taas kyseessä on vasta 22-vuotias pelaaja, joka jäi hyvin vähälle vastuulle. Luulisi, että tästäkin kaverista olisi revittävissä paljon enemmän irti.

Arvosana: 5

Luis Suárez

Suárez on Barcelonalle ongelma, kuten olemme useampaan kertaan julistaneet. Se ei toki ole Suárezin vika. Hän oli tälläkin kaudella oma itsensä: repi, raastoi (ei sentään purrut), sukelsi, mussutti, prässäsi ja iski jonkin verran tehojakin: tarkalleen ottaen 49 ottelussa 25 maalia ja 13 maalisyöttöä.

[readmore from=TOP-listat]

Se vain on vähän niin, että Barcelonan kaltaisessa joukkueessa ja Lionel Messin kanssa pelatessa 0,5 maalia per peli ei ole mikään maailmanluokan saavutus. Jotain kertoo se, että maaliodottamien perusteella Suárez oli La Ligan TOP 5 -maalintekijöistä ainoa, joka onnistui tekemään vähemmän maaleja, kuin mitä hänelle pedatut maalipaikat olisivat antaneet odottaa.

Mutta kuten sanottu, ei se ole Suárezin ongelma. Ongelma on siinä, ettei Barcalla oikein ole mitat täyttävää kilpailijaa Suárezille. Ja vaikka olisikin, Suárezin asema joukkueessa ja Ernesto Valverden papereissa on niin sementoitu, ettei muita oikein päästetä edes yrittämään. Se on ongelma.

Arvosana: 7

Kevin-Prince Boateng

Hankittiin tammikuussa loppukauden mittaiselle lainalle ihan vain varmuuden vuoksi. Ei odotettu paljon mitään, saatiin vielä vähemmän. Pelasi neljässä ottelussa yhteensä 303 minuuttia. Ei tehoja.

Arvosana: –