36-vuotias Franck Ribéry pelaa lauantaina viimeisen ottelunsa Bayern Münchenin paidassa – toisen konkarin Arjen Robbenin tavoin. Ribéryn ura Bayernissa on ollut pitkä ja menestyksekäs, sillä hän on viettänyt saksalaisjätissä 12 kautta – kaksi enemmän kuin ”Robberyn” hollantilaisosapuoli.

Mikäli bundesliigakausi päättyy jälleen Bayern Münchenin mestaruusjuhliin, tekee Ribéry samalla seurahistoriaa. Yhdeksäs bundesliigamestaruus olisi enemmän kuin kukaan toinen Bayernin tai koko Bundesliigan pelaaja on kyennyt voittamaan. Kahdeksaan mestaruuteen on pystynyt Ribéryn lisäksi viisi muuta pelaajaa.

Historia olisi voinut kuitenkin edetä myös toisin. Vuonna 2009 Ribéry oli Euroopan terävimmällä huipulla. Hänet oli valittu kahdesti putkeen Ranskan vuoden pelaajaksi ja Bundesliigan tähdistöjoukkueeseen. Tarjouksia sateli, ja mittavan – eritoten siihen maailman aikaan – tarjouksen miehestä teki myös Real Madrid.

– Se oli silloin hullua! Seitsemän huippuseuraa halusi minut. Juventus, Inter Milan, AC Milan, Chelsea, Real Madrid, Barcelona ja Manchester United – kaikki kysyivät minun perääni, Ribéry kertoi Sport Bildin haastattelussa.

Chelsea tarjosi Bayern Münchenille Ribérystä 80 miljoonaa euroa, eikä Realkaan jäänyt siitä kauaksi.

– Se oli kuumaa, aivan kuten Real Madridin kanssa samana vuonna. Real halusi maksaa siirtokorvauksena 65-70 miljoonaa euroa. En todellakaan tiennyt, pitäisikö minun jäädä vai lähteä.

80 miljoonan euron siirtosumma olisi tehnyt Ribérystä kesällä 2009 maailman kalleimman jalkapalloilijan, ja 65-70 miljoonaakin olisi riittänyt kärkikolmikkoon. Tuolloin ennätys oli Zinedine Zidanen hallussa. Zidane siirtyi 77,5 miljoonalla eurolla Juventuksesta Real Madridiin vuonna 2001. Bundesliigan siirtoennätyksen Ribéry olisi noilla lukemilla suorastaan murskannut.

Kesällä 2009 La Liga -jätit hurjastelivat siirtomarkkinoilla, sillä Barcelona sijoitti 69,5 miljoonaa Zlatan Ibrahimoviciin ja Real Madrid ensin 67 miljoonaa Kakáan ja sitten ME-siirtosumman 94 miljoonaa euroa Cristiano Ronaldoon. Saksalaislehti pohtiikin jopa, olisiko koko Ronaldo-siirto voinut kaatua, jos Ribéry olisi tarttunut Realin syöttiin? Tai sitten kaksikko olisi voinut muodostaa todella tehokkaan tandemin.

Siirto ei kuitenkaan konkretisoitunut, ja kesällä 2010 Ribéry allekirjoitti jatkosopimuksen Bayern Münchenin kanssa. Päätös oli Bayern-pomo Uli Hoeneßin taitavan imartelun tuotosta, eikä kummankaan osapuolen sitä tarvinnut katua.

– Pelattiin kautta 2009-2010, eikä Bayern halunnut luopua minusta missään tapauksessa. Tiedättekö, mitä Uli Hoeneß sanoi? ”Barcelonalla on Messi, Real Madridilla on Ronaldo, ja meillä on sinut”, Ribéry muistelee.

– Bayerniin jääminen oli yksi elämäni parhaista päätöksistä.

Lähde: Transfermarkt